Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mégis üzembe helyezhetők a régi gázfogyasztó-készülékek?

„Illetve”

Szilágyi László |  5316
5 4 3.75 (8)

Leporoltuk a gázfogyasztó készülékekről szóló ErP-s információkat, rendeleteket és észrevettünk egy érdekességet, ami alapjaiban megváltoztathatja a gázfogyasztó készülékek beüzemelésének lehetőségét.

A Szépművészeti Múzeum gépészete

Felújítás utáni bejárás

Lantos Tivadar |  943
3 4.67 (3)

A Szépművészeti Múzeumot nem először látogatjuk meg, néhány éve még arról számoltunk be, hogy milyen heroikus küzdelmet folytatnak az üzemeltetők annak érdekében, hogy a világ legnívósabb tárlatai is helyet kaphassanak az intézményben. Mára a múzeum megújult, új légtechnikai, épületfelügyeleti eszközöket építettek be, így az épület a korkihívásainak a korábbinál sokkal jobban megfelel.

Szemléletváltás

Nem mindig zökkenőmentes az építészek és a gépészek együttműködése

Lantos Tivadar |  8816
1 5 (1)

Singer Ádám méltán neves és elismert építész. Ma már inkább a nevével fémjelzett építészeti irodát vezeti, és kevesebbet tervez, mint a kezdetek kezdetén. Számos olyan tapasztalatot szerzett külföldi megbízásai során, melyeket itthon kamatoztat. Mi is egy építőipari cégvezető dolga? Mi a baj a gépész tervezőkkel? Miért könnyebb a gépész kivitelezőkkel? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaptunk tőle.

Színpadon a gázszerelő

Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó kombi

Szilágyi László |  1080
1 4 (1)

Fűtésszerelőknek kötelező! Ilyet még biztosan nem látott, hacsak nem a valóságban. Abszurd, kicsit groteszk, de nagyon valóságos élethelyzetet mutat be színdarabjában a Katona József Színház Kamra, ahol egy fűtésszerelő mester, Sándor gyilkossági ügybe keveredik. A mű szenzációs, és olyan szakmaisággal mutatja be a munkájának élő, elhivatott, szakzsargonban beszélő gázkészülék-szerelőt, mintha mindannyian ismernénk. Szinte el sem hisszük, hogy egy színész bújt a mester bőrébe.

Nagyszabású tranzakció az épületgépészeti piacon

Támogatott cikk |  709
1

Új fejezet kezdődött idén tavasszal a Klíma Kft. csaknem három évtizede íródó történetében. A hazai épületgépészeti piac meghatározó vállalkozása márciustól az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. tagjaként szolgálja ki lakossági és üzleti ügyfeleit.

Fűtünk vagy szellőztetünk?

Porempovics József |  7429

Cikkünkben kétféle, nem hagyományosnak mondható zónázott fűtéshez próbálunk ötletet adni, illetve néhány, szintén ötletadó választ a címben feltett kérdésre: fűtünk vagy szellőztetünk?

Árazási technikák

Gyakorlati jótanácsok a kommunikáció feketeöves mesterétől

Szilágyi László |  8119
1 1 4 (1)

Akár vízszerelőként, akár klímaszerelőként kínáljuk szolgáltatásainkat, vállalkozóként egységesen érint bennünket a kérdés, hogy mennyiért vállaljuk a munkát. Senki nem szeretne olcsón dolgozni, de sokan félnek árat emelni, nehogy elveszítsék a megbízást. Gépészninja abban nyújt most segítséget, hogy átgondoltan, tudatosan és nem utolsósorban hatékonyan árazzuk be a szolgáltatásainkat.

Rejtett épületkonstrukciós elemek felderítése termográfiával

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia IV.

Rahne Eric |  736

A termográfia témakörét körbejáró cikksorozatunkból sok hasznos információt szerezhettünk: megtudtuk, hogy milyen paraméterekkel rendelkező készülékkel érdemes munkához látnunk, és a mérések mikéntjéről is sok minden kiderült, ezúttal pedig a nyílászárók környékén fogunk vizsgálódni.

Decentralizált melegvíz-ellátás

Támogatott cikk |  7970
1

A melegvíz-készítés hagyományosnak tekinthető és a leginkább elterjedt készüléke jelenleg a bojler. Ez a készülékfajta a vizet jóval a felhasználás előtt melegíti fel, amit aztán forró állapotban tárol. A tárolási idő alatt – a környezeti hőmérséklet függvényében – óhatatlanul bekövetkező hőveszteség miatt rendszeres utánfűtésre van szükség. A melegvíz-készítés e módszerének hátrányai mindenki számára ismertek.

Fertőzés megelőzése a szaniterhelyiségekben

Németh Norbert |  871
1 5 (1)

A korszerű épületgépészeti technikák megkövetelik, hogy a szerelvényeink higiénikusak legyenek. A fertőzés veszélye fennáll minden nyilvános és ipari szaniterhelyiségben, éppen ezért olyan készülékeket kell választani, amelyek teljesíteni tudják az alapvető tisztasági normákat.

Gravitációs légfűtés egy családi házban

VGF online |  2957
1 5 (1)

A még kokszra terveztetett rendszert 1942-ben építették ki, de átalakításokkal a mai napig is használható. Gravitációs légfűtéses rendszert láthatunk a Parlamentben, a Várkert bazár épületeiben, de családi házban csak nagyritkán.

Pató Pál és az okosmérés

Lantos Tivadar |  878

A 20 és 100 m³/h közötti gázmérők esetében már működik a távleolvasás. Probléma a 20 m³/h alatti fogyasztók esetében van. Nézzük át, hol tart ma az okosmérés ebben a szegmensben.

Hogyan tovább?

Jótanácsok épületgépész tanulóknak

VGF online |  6909
3 4.67 (3)

Megvan a képesítés, papíron épületgépészek vagyunk. Az iskolakapuk kilépve döbbenünk rá igazán, hogy nehéz lesz az elindulás. Folytassam egy cégnél? Vagy válasszam inkább az önálló utat? Tudom az elméletet, de a gyakorlat még hiányzik. Hogyan, kitől, mennyiért tudhatom meg a szakma valódi fogásait, amit a napi munkavégzés során alkalmaznom kell? Nem könnyűek az első lépések, de a talpon maradás sem…

Radon az épületgépészetben

Nagy Tamás |  7355
2 5 (1)

Az otthonok levegőjében található radon felelős évente körülbelül 20 000 tüdőrák okozta halálesetért az Európai Unióban, ami az összes ilyen jellegű halálesetek 9%-a. A radongáz ellen épületgépészeti megoldásokkal lehet védekezni. Összeállításunkban ezen lehetőségeket vettük górcső alá.

Gépészgenerációk

Lantos Tivadar Szemán Róbert |  6940

A családi vállalkozásokban mindig van egy láthatatlan összetartóerő, amely a siker záloga. A Ruzsicska név a zalaegerszegi épületgépész körökben ismert, és méltán elismert. A szakma szeretete a családban apáról fiúra öröklődött, s a tradíció mára megteremtette egy sikeres kereskedés alapjait. Ruzsicska Zsolttal beszélgettünk szakmáról, generációváltásról és a jövőről.

Acetiléngáz-fejlesztő berendezések közvilágításra

Épületgépészeti Múzeum

Feszt Ferenc Árpád |  1129

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunk előző cikkében az acetiléngázt fejlesztő készülékeket mutattuk be. Most egy kicsit elidőznénk még a témánál, az alábbiakban ugyanis a karbidlámpákról, illetve az utcai karbidvilágításról lesz szó.

24 kW-os kombi kondenzációs kazánok

Áttekintő táblázat

VGF online |  1235
2 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Új Geberit DuoFresh szagelszívó rendszer

Támogatott cikk |  2162
2 5 (1)

Ez év nyarán kerül forgalomba a Geberit vadonatúj fejlesztésű DuoFresh szagelszívó rendszere.

Gyorsgőzfejlesztő

Gazdaságos „gőzkazán”

Biberika János |  7473

A kazánok az élet minden területén biztosítják, hogy a kémiailag kötött energiát felszabadítva kinyerjük otthonunkban a hőenergiát. Azonban a kazánoknak van egy speciális szegmense, a gőzkazánok, ezen belül is a gőzfejlesztők, melyek ma már általában „csak” az ipar igényét elégíti ki, speciális „rétegzenét” képezve ezzel a gépészetben. Az alábbi cikk némi történelmet, konstrukciós összehasonlítást és ekonómiai elemzést tartalmaz, azaz megismerteti az olvasót a gyorsgőzfejlesztőkkel. Némi ízelítőt kapunk a gőzfejlesztők történetéből, műszaki fejlődéséből, és megtudhatunk pár dolgot a kialakításáról.

A gázkészülékgyártás hőskora Magyarországon

Dobai Gábor |  1059

Habár Franciaországban Philippe Lebon már 1801-ben javasolta a gáz hőfejlesztésre történő alkalmazását, erre sokáig nem volt igazán szükség. Magyarországon az 1900-as évek első felében háztartási gázkészüléket alig gyártottak, többnyire külföldről, főleg Németországból és Ausztriából hozták be őket.

ISH ′19

Azaz MZ/X jelentkezz! Kapcs-ford, köbüki!

Szilágyi László |  7730
3 4.67 (3)

A digitalizáció berobbant a fűtéstechnikába, átsüvített a légtechnikán és befolyt a fürdőszobákba. A világ legnagyobb épületgépészeti szakkiállítását jártuk be Frankfurtban, a kétévente megrendezésre kerülő ISH-t. A célunk egyértelmű volt, megtudni, mit hoz a jövő, mire készüljenek a vízszerelők 2019-ben. Megkaptuk a választ, láttuk a jövőt, ami már le is tölthető.

A nyitott gyűjtőkéményekről

Lantos Tivadar |  7564

A nyitott gyűjtőkémények problémája bizony egyre égetőbb. Két éven belül több mint hatezret kell átalakítani életveszély miatt. Az idei Pollack Expón külön szekcióülésen foglalkoztak a gyűjtőkéményekkel, néhány gondolat erejéig foglaltuk össze az ott elhangzottakat.

Abszorpciós épülethűtés a gyakorlatban

Lantos Tivadar Erdősi Csaba |  1607

Megéri-e egy napkollektorokra telepített abszorpciós épülethűtési rendszer működtetése a jelen gazdasági és éghajlati körülmények között Magyarországon? A kérdés megválaszolásához egy hazánkban is jelenlévő multinacionális áruházláncot kerestünk meg. ugyanis a társaságcsoport egyik épületében néhány éve megvalósult egy ilyen rendszer. Csakhogy atulajdonos megkeresésünkre elutasítóan reagált, így annak ellenére sem szerezhettünk információkat az üzemeltetés tapasztalatairól, hogy a beruházás annak idején komoly támogatást kapott.Az egykori tervező- és kivitelező cég már nem áll kapcsolatban az árházzal, a rendszer pedig jelenleg áll.

Korszakváltás a klímagázokban

A jövő a tisztított, regenerált és az alacsony GWP-vel rendelkező hűtőközegeké

Botos Barbara |  7335
1 5 (1)

A klímagázokat forgalmazó, felhasználó vállalkozások, szakemberek az elmúlt években, évtizedekben úgy érezhették, hogy ezek az anyagok korlátlanul rendelkezésre állnak. Nem is volt okuk mást hinni, hiszen a klímagáz az igényeknek megfelelően rendelkezésre állt, és az ár is megfizethetőnek bizonyult. Ennek következtében arra is volt lehetőség, hogy a vállalkozások tartalékokat halmozzanak fel.

Hűtősök képzése gyakorló szemmel

Karda István |  846
1 5 (1)

Egy igazán gyakorlott szakember jól látja azokat a talentumokat, melyekre a munkavégzés során leginkább szükség van. Az iskolapadban az alapok elsajátíthatók, azonban a szerelés valódi „íze” csak a kinn a terepen jön elő.

A réz jelene és jövője az épületgépészetben

Erdősi Csaba |  992
2 4.5 (2)

Legutóbbi visszatekintőnkben egy 2000-ben megjelent, az ötrétegű műanyag csövekről írt cikkünket „vetettük revízió alá”, s megnéztük, hogy a majd’ húsz éve még vadonatúj technológia felhasználása hogyan változott meg mostanra. Most szintén egy 19 éve megjelent cikk állításait vetjük szembe a ma gyakorlatával, de újdonságról, legalábbis az anyag tekintetében szó sincs. Ellenkezőleg, egy évezredek óta használt fémről, a rézről lesz szó az alábbiakban.

Ellenőrző ajtók a gépészeti gyakorlatban

Horváth István |  818

Revíziós ajtók beépítésével könnyen hozzáférhetünk a fogyasztásmérő órákhoz, gépészeti csatlakozásokhoz és egyéb beépített eszközökhöz, ugyanakkor esztétikus takarást és védelmet biztosítanak a berendezéseknek. Fém, műanyag, gipszkarton betétes, álmennyezetbe vagy oldalfalba építhető, tűzálló és burkolható kivitelben is találkozhatunk a revíziós ajtókkal.

Okosbérházak gépészete

Erdősi Csaba |  7966

Az intelligens otthonok számos kényelmi funkciót kínálnak, cserébe az áruk meglehetősen borsos. Nem feltétlenül kell ugyanakkor építkezésbe vagy új építésű lakás vásárlására adnia a fejét annak, aki ilyen otthonban szeretne élni – akár hosszú távon akár csak átmenetileg –, hiszen a bérlés is megoldás lehet.

Magyar Brands díj a Polar klímamárkának

Támogatott cikk |  1392
1 5 (1)

A Polar klímamárka az elmúlt évek értékesítési sikerei mellett egy másik, igen komoly eredményt ért el 2018-ban, melyre mindannyian – akik részt vettünk a márka megteremtésében – nagyon büszkék vagyunk. A Polar klíma 2018-ban elnyerte a Magyar Brands Innovatív Márka díjat.

6–10 kW-os kültéri, monoblokkos klímaberendezések

Áttekintő táblázat

VGF online |  837

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Komfortérzet mérése következő generációs mérőműszerekkel

Mihályi András |  875

Napjainkban egyre több időt töltünk zárt helyiségekben. Ezért a kellemes környezeti körülmények biztosítása érdekében fűtés-, szellőző-, és légkondicionáló (HVAC) rendszereket üzemeltetünk. Ezen rendszerek megfelelő beállítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat pihenés vagy akár munka közben.

ErP direktívák hőszivattyús szemmel

Lantos Tivadar |  1029

Ha azt halljuk, ErP direktívák (rendeletek), gyakorló szakemberként hajlamosak vagyunk összerezzenni. Nincs ez másképp a hőszivattyús szakmában sem. Tudnunk kell azonban, hogy ezeket a jogszabályokat hosszas előkészítést követően azért alkotta meg az EU, hogy sok szempontból egységesítse a piacot, és átláthatóbb viszonyok közé szorítsák a gyártókat, forgalmazókat, importőröket, tisztázzák az alapvető fogalmakat, meghatározzák a kötelező műszaki adatszolgáltatás formáját és tartalmát, többek között a végfelhasználók védelme érdekében.

Kémények, klímák, kapcsoló, flexicső

VGF online |  1743

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.