Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. április

Mégis üzembe helyezhetők a régi gázfogyasztó-készülékek?

Mégis üzembe helyezhetők a régi gázfogyasztó-készülékek?

„Illetve”

Szilágyi László |  4549
5 4 3.75 (8)

Leporoltuk a gázfogyasztó készülékekről szóló ErP-s információkat, rendeleteket és észrevettünk egy érdekességet, ami alapjaiban megváltoztathatja a gázfogyasztó készülékek beüzemelésének lehetőségét.

A Szépművészeti Múzeum gépészete

A Szépművészeti Múzeum gépészete

Felújítás utáni bejárás

Lantos Tivadar |  397
3 4.67 (3)

A Szépművészeti Múzeumot nem először látogatjuk meg, néhány éve még arról számoltunk be, hogy milyen heroikus küzdelmet folytatnak az üzemeltetők annak érdekében, hogy a világ legnívósabb tárlatai is helyet kaphassanak az intézményben. Mára a múzeum megújult, új légtechnikai, épületfelügyeleti eszközöket építettek be, így az épület a korkihívásainak a korábbinál sokkal jobban megfelel.

Szemléletváltás

Szemléletváltás

Nem mindig zökkenőmentes az építészek és a gépészek együttműködése

Lantos Tivadar |  1888
1 5 (1)

Singer Ádám méltán neves és elismert építész. Ma már inkább a nevével fémjelzett építészeti irodát vezeti, és kevesebbet tervez, mint a kezdetek kezdetén. Számos olyan tapasztalatot szerzett külföldi megbízásai során, melyeket itthon kamatoztat. Mi is egy építőipari cégvezető dolga? Mi a baj a gépész tervezőkkel? Miért könnyebb a gépész kivitelezőkkel? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaptunk tőle.

Színpadon a gázszerelő

Színpadon a gázszerelő

Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó kombi

Szilágyi László |  477
1 4 (1)

Fűtésszerelőknek kötelező! Ilyet még biztosan nem látott, hacsak nem a valóságban. Abszurd, kicsit groteszk, de nagyon valóságos élethelyzetet mutat be színdarabjában a Katona József Színház Kamra, ahol egy fűtésszerelő mester, Sándor gyilkossági ügybe keveredik. A mű szenzációs, és olyan szakmaisággal mutatja be a munkájának élő, elhivatott, szakzsargonban beszélő gázkészülék-szerelőt, mintha mindannyian ismernénk. Szinte el sem hisszük, hogy egy színész bújt a mester bőrébe.

Nagyszabású tranzakció az épületgépészeti piacon

Nagyszabású tranzakció az épületgépészeti piacon

Támogatott cikk |  305
1

Új fejezet kezdődött idén tavasszal a Klíma Kft. csaknem három évtizede íródó történetében. A hazai épületgépészeti piac meghatározó vállalkozása márciustól az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. tagjaként szolgálja ki lakossági és üzleti ügyfeleit.

Fűtünk vagy szellőztetünk?

Fűtünk vagy szellőztetünk?

Porempovics József |  375

Cikkünkben kétféle, nem hagyományosnak mondható zónázott fűtéshez próbálunk ötletet adni, illetve néhány, szintén ötletadó választ a címben feltett kérdésre: fűtünk vagy szellőztetünk?

Árazási technikák

Árazási technikák

Gyakorlati jótanácsok a kommunikáció feketeöves mesterétől

Szilágyi László |  823
1 1 4 (1)

Akár vízszerelőként, akár klímaszerelőként kínáljuk szolgáltatásainkat, vállalkozóként egységesen érint bennünket a kérdés, hogy mennyiért vállaljuk a munkát. Senki nem szeretne olcsón dolgozni, de sokan félnek árat emelni, nehogy elveszítsék a megbízást. Gépészninja abban nyújt most segítséget, hogy átgondoltan, tudatosan és nem utolsósorban hatékonyan árazzuk be a szolgáltatásainkat.

Rejtett épületkonstrukciós elemek felderítése termográfiával

Rejtett épületkonstrukciós elemek felderítése termográfiával

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia IV.

Rahne Eric |  336

A termográfia témakörét körbejáró cikksorozatunkból sok hasznos információt szerezhettünk: megtudtuk, hogy milyen paraméterekkel rendelkező készülékkel érdemes munkához látnunk, és a mérések mikéntjéről is sok minden kiderült, ezúttal pedig a nyílászárók környékén fogunk vizsgálódni.

Decentralizált melegvíz-ellátás

Decentralizált melegvíz-ellátás

Támogatott cikk |  694
1

A melegvíz-készítés hagyományosnak tekinthető és a leginkább elterjedt készüléke jelenleg a bojler. Ez a készülékfajta a vizet jóval a felhasználás előtt melegíti fel, amit aztán forró állapotban tárol. A tárolási idő alatt – a környezeti hőmérséklet függvényében – óhatatlanul bekövetkező hőveszteség miatt rendszeres utánfűtésre van szükség. A melegvíz-készítés e módszerének hátrányai mindenki számára ismertek.

Fertőzés megelőzése a szaniterhelyiségekben

Fertőzés megelőzése a szaniterhelyiségekben

Németh Norbert |  441
1 5 (1)

A korszerű épületgépészeti technikák megkövetelik, hogy a szerelvényeink higiénikusak legyenek. A fertőzés veszélye fennáll minden nyilvános és ipari szaniterhelyiségben, éppen ezért olyan készülékeket kell választani, amelyek teljesíteni tudják az alapvető tisztasági normákat.

Gravitációs légfűtés egy családi házban

Gravitációs légfűtés egy családi házban

VGF online |  1145
1 5 (1)

A még kokszra terveztetett rendszert 1942-ben építették ki, de átalakításokkal a mai napig is használható. Gravitációs légfűtéses rendszert láthatunk a Parlamentben, a Várkert bazár épületeiben, de családi házban csak nagyritkán.

Pató Pál és az okosmérés

Pató Pál és az okosmérés

Lantos Tivadar |  367

A 20 és 100 m³/h közötti gázmérők esetében már működik a távleolvasás. Probléma a 20 m³/h alatti fogyasztók esetében van. Nézzük át, hol tart ma az okosmérés ebben a szegmensben.

Hogyan tovább?

Hogyan tovább?

Jótanácsok épületgépész tanulóknak

VGF online |  309
3 4.67 (3)

Megvan a képesítés, papíron épületgépészek vagyunk. Az iskolakapuk kilépve döbbenünk rá igazán, hogy nehéz lesz az elindulás. Folytassam egy cégnél? Vagy válasszam inkább az önálló utat? Tudom az elméletet, de a gyakorlat még hiányzik. Hogyan, kitől, mennyiért tudhatom meg a szakma valódi fogásait, amit a napi munkavégzés során alkalmaznom kell? Nem könnyűek az első lépések, de a talpon maradás sem…

Radon az épületgépészetben

Radon az épületgépészetben

Nagy Tamás |  382
2 5 (1)

Az otthonok levegőjében található radon felelős évente körülbelül 20 000 tüdőrák okozta halálesetért az Európai Unióban, ami az összes ilyen jellegű halálesetek 9%-a. A radongáz ellen épületgépészeti megoldásokkal lehet védekezni. Összeállításunkban ezen lehetőségeket vettük górcső alá.

Gépészgenerációk

Gépészgenerációk

Lantos Tivadar Szemán Róbert |  298

A családi vállalkozásokban mindig van egy láthatatlan összetartóerő, amely a siker záloga. A Ruzsicska név a zalaegerszegi épületgépész körökben ismert, és méltán elismert. A szakma szeretete a családban apáról fiúra öröklődött, s a tradíció mára megteremtette egy sikeres kereskedés alapjait. Ruzsicska Zsolttal beszélgettünk szakmáról, generációváltásról és a jövőről.

Acetiléngáz-fejlesztő berendezések közvilágításra

Acetiléngáz-fejlesztő berendezések közvilágításra

Épületgépészeti Múzeum

Feszt Ferenc Árpád |  397

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunk előző cikkében az acetiléngázt fejlesztő készülékeket mutattuk be. Most egy kicsit elidőznénk még a témánál, az alábbiakban ugyanis a karbidlámpákról, illetve az utcai karbidvilágításról lesz szó.

24 kW-os kombi kondenzációs kazánok

24 kW-os kombi kondenzációs kazánok

Áttekintő táblázat

VGF online |  739
2 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Új Geberit DuoFresh szagelszívó rendszer

Új Geberit DuoFresh szagelszívó rendszer

Támogatott cikk |  900
2 5 (1)

Ez év nyarán kerül forgalomba a Geberit vadonatúj fejlesztésű DuoFresh szagelszívó rendszere.

Gyorsgőzfejlesztő

Gyorsgőzfejlesztő

Gazdaságos „gőzkazán”

Biberika János |  401

A kazánok az élet minden területén biztosítják, hogy a kémiailag kötött energiát felszabadítva kinyerjük otthonunkban a hőenergiát. Azonban a kazánoknak van egy speciális szegmense, a gőzkazánok, ezen belül is a gőzfejlesztők, melyek ma már általában „csak” az ipar igényét elégíti ki, speciális „rétegzenét” képezve ezzel a gépészetben. Az alábbi cikk némi történelmet, konstrukciós összehasonlítást és ekonómiai elemzést tartalmaz, azaz megismerteti az olvasót a gyorsgőzfejlesztőkkel. Némi ízelítőt kapunk a gőzfejlesztők történetéből, műszaki fejlődéséből, és megtudhatunk pár dolgot a kialakításáról.

A gázkészülékgyártás hőskora Magyarországon

A gázkészülékgyártás hőskora Magyarországon

Dobai Gábor |  439

Habár Franciaországban Philippe Lebon már 1801-ben javasolta a gáz hőfejlesztésre történő alkalmazását, erre sokáig nem volt igazán szükség. Magyarországon az 1900-as évek első felében háztartási gázkészüléket alig gyártottak, többnyire külföldről, főleg Németországból és Ausztriából hozták be őket.

ISH ′19

ISH ′19

Azaz MZ/X jelentkezz! Kapcs-ford, köbüki!

Szilágyi László |  552
3 4.67 (3)

A digitalizáció berobbant a fűtéstechnikába, átsüvített a légtechnikán és befolyt a fürdőszobákba. A világ legnagyobb épületgépészeti szakkiállítását jártuk be Frankfurtban, a kétévente megrendezésre kerülő ISH-t. A célunk egyértelmű volt, megtudni, mit hoz a jövő, mire készüljenek a vízszerelők 2019-ben. Megkaptuk a választ, láttuk a jövőt, ami már le is tölthető.

A nyitott gyűjtőkéményekről

A nyitott gyűjtőkéményekről

Lantos Tivadar |  412

A nyitott gyűjtőkémények problémája bizony egyre égetőbb. Két éven belül több mint hatezret kell átalakítani életveszély miatt. Az idei Pollack Expón külön szekcióülésen foglalkoztak a gyűjtőkéményekkel, néhány gondolat erejéig foglaltuk össze az ott elhangzottakat.

Abszorpciós épülethűtés a gyakorlatban

Abszorpciós épülethűtés a gyakorlatban

Lantos Tivadar Erdősi Csaba |  431

Megéri-e egy napkollektorokra telepített abszorpciós épülethűtési rendszer működtetése a jelen gazdasági és éghajlati körülmények között Magyarországon? A kérdés megválaszolásához egy hazánkban is jelenlévő multinacionális áruházláncot kerestünk meg. ugyanis a társaságcsoport egyik épületében néhány éve megvalósult egy ilyen rendszer. Csakhogy atulajdonos megkeresésünkre elutasítóan reagált, így annak ellenére sem szerezhettünk információkat az üzemeltetés tapasztalatairól, hogy a beruházás annak idején komoly támogatást kapott.Az egykori tervező- és kivitelező cég már nem áll kapcsolatban az árházzal, a rendszer pedig jelenleg áll.

Korszakváltás a klímagázokban

Korszakváltás a klímagázokban

A jövő a tisztított, regenerált és az alacsony GWP-vel rendelkező hűtőközegeké

Botos Barbara |  389
1 5 (1)

A klímagázokat forgalmazó, felhasználó vállalkozások, szakemberek az elmúlt években, évtizedekben úgy érezhették, hogy ezek az anyagok korlátlanul rendelkezésre állnak. Nem is volt okuk mást hinni, hiszen a klímagáz az igényeknek megfelelően rendelkezésre állt, és az ár is megfizethetőnek bizonyult. Ennek következtében arra is volt lehetőség, hogy a vállalkozások tartalékokat halmozzanak fel.

Hűtősök képzése gyakorló szemmel

Hűtősök képzése gyakorló szemmel

Karda István |  354
1 5 (1)

Egy igazán gyakorlott szakember jól látja azokat a talentumokat, melyekre a munkavégzés során leginkább szükség van. Az iskolapadban az alapok elsajátíthatók, azonban a szerelés valódi „íze” csak a kinn a terepen jön elő.

A réz jelene és jövője az épületgépészetben

A réz jelene és jövője az épületgépészetben

Erdősi Csaba |  436
2 4.5 (2)

Legutóbbi visszatekintőnkben egy 2000-ben megjelent, az ötrétegű műanyag csövekről írt cikkünket „vetettük revízió alá”, s megnéztük, hogy a majd’ húsz éve még vadonatúj technológia felhasználása hogyan változott meg mostanra. Most szintén egy 19 éve megjelent cikk állításait vetjük szembe a ma gyakorlatával, de újdonságról, legalábbis az anyag tekintetében szó sincs. Ellenkezőleg, egy évezredek óta használt fémről, a rézről lesz szó az alábbiakban.

Ellenőrző ajtók a gépészeti gyakorlatban

Ellenőrző ajtók a gépészeti gyakorlatban

Horváth István |  339

Revíziós ajtók beépítésével könnyen hozzáférhetünk a fogyasztásmérő órákhoz, gépészeti csatlakozásokhoz és egyéb beépített eszközökhöz, ugyanakkor esztétikus takarást és védelmet biztosítanak a berendezéseknek. Fém, műanyag, gipszkarton betétes, álmennyezetbe vagy oldalfalba építhető, tűzálló és burkolható kivitelben is találkozhatunk a revíziós ajtókkal.

Okosbérházak gépészete

Okosbérházak gépészete

Erdősi Csaba |  338

Az intelligens otthonok számos kényelmi funkciót kínálnak, cserébe az áruk meglehetősen borsos. Nem feltétlenül kell ugyanakkor építkezésbe vagy új építésű lakás vásárlására adnia a fejét annak, aki ilyen otthonban szeretne élni – akár hosszú távon akár csak átmenetileg –, hiszen a bérlés is megoldás lehet.

Magyar Brands díj a Polar klímamárkának

Magyar Brands díj a Polar klímamárkának

Támogatott cikk |  437
1 5 (1)

A Polar klímamárka az elmúlt évek értékesítési sikerei mellett egy másik, igen komoly eredményt ért el 2018-ban, melyre mindannyian – akik részt vettünk a márka megteremtésében – nagyon büszkék vagyunk. A Polar klíma 2018-ban elnyerte a Magyar Brands Innovatív Márka díjat.

6–10 kW-os kültéri, monoblokkos klímaberendezések

6–10 kW-os kültéri, monoblokkos klímaberendezések

Áttekintő táblázat

VGF online |  395

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Komfortérzet mérése következő generációs mérőműszerekkel

Komfortérzet mérése következő generációs mérőműszerekkel

Mihályi András |  377

Napjainkban egyre több időt töltünk zárt helyiségekben. Ezért a kellemes környezeti körülmények biztosítása érdekében fűtés-, szellőző-, és légkondicionáló (HVAC) rendszereket üzemeltetünk. Ezen rendszerek megfelelő beállítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat pihenés vagy akár munka közben.

ErP direktívák hőszivattyús szemmel

ErP direktívák hőszivattyús szemmel

Lantos Tivadar |  464

Ha azt halljuk, ErP direktívák (rendeletek), gyakorló szakemberként hajlamosak vagyunk összerezzenni. Nincs ez másképp a hőszivattyús szakmában sem. Tudnunk kell azonban, hogy ezeket a jogszabályokat hosszas előkészítést követően azért alkotta meg az EU, hogy sok szempontból egységesítse a piacot, és átláthatóbb viszonyok közé szorítsák a gyártókat, forgalmazókat, importőröket, tisztázzák az alapvető fogalmakat, meghatározzák a kötelező műszaki adatszolgáltatás formáját és tartalmát, többek között a végfelhasználók védelme érdekében.

Kémények, klímák, kapcsoló, flexicső

Kémények, klímák, kapcsoló, flexicső

VGF online |  1237

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.