VGF&HKL szaklap

Gravitációs légfűtés egy családi házban

2019. április 5. | VGF online |  545 | |

Gravitációs légfűtés egy családi házban

A még kokszra terveztetett rendszert 1942-ben építették ki, de átalakításokkal a mai napig is használható. Gravitációs légfűtéses rendszert láthatunk a Parlamentben, a Várkert bazár épületeiben, de családi házban csak nagyritkán.

Budapest kertvárosi részén található egy lakóház, amelyen nem fogott az idő vasfoga, és a gondos kezeknek, karbantartásoknak köszönhetően megőrizték az 1942-ben épített fűtési rendszert. Túl gazdasági szempontokon, mindenképp figyelemre méltó a mai modern környezetben ez az elgondolás.

A légfűtés lényege, hogy a fűtőenergiát a levegő szállítja a helyiségekbe a hőkülönbségből eredő (gravitációs) felhajtó erő segítségével. Az egykoron nagypolgári család feje közgazdász létére vonzódott a műszaki újdonságok iránt. Az egyik budapesti szakkiállításon lett figyelmes Koch Jenő, a legendás kályhagyáros újdonságára. A samottos kályha égőterét a pincében helyezték el. A készülék a levegőt melegíti, és a meleg levegő épített kürtőkön jut el a különböző helyiségekig. A szobákban nagyméretű légbevezetőket telepítettek, ráccsal leválasztva. A rács mögött egy zsaluval szabályozható a beáramló meleg levegő mennyisége.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés