Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ISH ′19

Azaz MZ/X jelentkezz! Kapcs-ford, köbüki!

2019/4. lapszám | Szilágyi László |  552 |

ISH ′19

A digitalizáció berobbant a fűtéstechnikába, átsüvített a légtechnikán és befolyt a fürdőszobákba. A világ legnagyobb épületgépészeti szakkiállítását jártuk be Frankfurtban, a kétévente megrendezésre kerülő ISH-t. A célunk egyértelmű volt, megtudni, mit hoz a jövő, mire készüljenek a vízszerelők 2019-ben. Megkaptuk a választ, láttuk a jövőt, ami már le is tölthető.

Nemrég láttam egy scifit, ahol az ifjú pár munka után hazaérkezve arról beszélgettek, mi legyen a vacsora, majd a háziasszony megkérdezte, jó lesz-e, ha ma is nyomtat egy pizzát? Ezen jót nevettem akkor, de látva az idei évi fejlesztéseket és trendeket rá kellett jönnöm, hogy nem is állunk olyan messze a pizzanyomtatástól. Konkrétan a 3D nyomtatás is témája volt a kiállítás programcsomagjának. A nyomtatott sajtó elkötelezettjeként a szakmai vásárokat tartom továbbra is a leghatékonyabb, legszemélyesebb kapcsolatépítési fórumnak.

A mai „vezeték nélküli/wireless” világban már szinte mindent meg lehet csinálni fizikai kapcsolódás nélkül. Minden eszközünk abba az irányba sodor minket, hogy mellőzzük az állandó személyes jelenlétet, így mára a kiállításoknak újra hatalmas jelentősége lett. 30 éve ez volt az egyetlen módja, hogy új kapcsolatokat, új termékeket megismerhessünk, aztán az internet terjedésével ez mellékessé vált, hiszen elektronikus úton hirtelen minden elérhetővé vált a kanapénkon ülve. Most viszont úgy éreztem, hogy átestünk a ló túloldalára, és olyan mértékű és válogatás nélküli információtenger hullik a nyakunkba az éteren keresztül, hogy a valós, releváns és személyes információk megszerzésére igenis ki kell mozdulnunk és találkoznunk kell egymással.

A kiállítás, ugyanúgy, mint egy szakfolyóirat, szakmai szemmel szűri és kiemeli a számunkra érdekes, a tényleg minket érintő témákat, és segíti az információk hatékony és releváns megszerzését. Én azt tapasztaltam, hogy az emberek, látogatók és kiállítók egyaránt szomjazták a személyes interakciókat és persze a különleges német csapolt söröket. Az elmúlt néhány évben már szinte futurisztikus űrprogramokat láttunk, minden hightech volt, a hoszteszek űrlények voltak, a termékek UV-fényben világítottak, de most valami megváltozott. Mintha hirtelen a környezet, a természet, az ember és az élet került volna előtérbe. Legalábbis sok giga stand is ezt az utat választotta. A részletek viszont árulkodóak voltak.

Természet- és emberközpontú standok

A kiültetett  zöld fák tövében USB-csatlakozók sejtették velünk, hogy a természetes megjelenés hátterében egy párhuzamos digitális valóság működik. Kivétel nélkül minden nagy cég bemutatta a digitális rendszerét, az integrált épületvezérlési rendszerét, az okosotthon megoldását. Voltak, akik saját rendszert fejlesztettek, voltak, akik tulajdonrészt vásároltak egy IT cégben, de mindenki nyitott ebbe az irányba.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ISHKiállítás