Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rejtett épületkonstrukciós elemek felderítése termográfiával

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia IV.

2019/4. lapszám | Rahne Eric |  335 |

Rejtett épületkonstrukciós elemek felderítése termográfiával

A termográfia témakörét körbejáró cikksorozatunkból sok hasznos információt szerezhettünk: megtudtuk, hogy milyen paraméterekkel rendelkező készülékkel érdemes munkához látnunk, és a mérések mikéntjéről is sok minden kiderült, ezúttal pedig a nyílászárók környékén fogunk vizsgálódni.

Cikksorozatunkban igyekszünk betekintést nyújtani a termográfia elképesztő sokoldalúságába és elméleti, illetve gyakorlati korlátaiba, Rahne Eric „Thermográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika” című, 650 oldal terjedelmű szakkönyvéből merítve.

Ezeket a méréseket különböző időjárási viszonyokhoz, illetve napszakhoz kötődő hőfolyamatok kihasználásával kell elvégezni. A „trükk” a nappal történő felmelegedés után az azt követő napsütés nélküli időben, hőkapacitás-különbségek alapján történő megfigyelés, vagy az éjjeli, illetve a téli kihűlés miatt fellépő hőáramlást feltáró mérés. Mindkét esetben a bevizsgálandó (keresett) anyagok és a környezetük között fennálló hőkapacitás-, illetve hővezetési különbségeket kell kihasználni a mérés és értékelés céljából.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

termográfia