Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Acetiléngáz-fejlesztő berendezések közvilágításra

Épületgépészeti Múzeum

2019/4. lapszám | Feszt Ferenc Árpád |  393 |

Acetiléngáz-fejlesztő berendezések közvilágításra

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunk előző cikkében az acetiléngázt fejlesztő készülékeket mutattuk be. Most egy kicsit elidőznénk még a témánál, az alábbiakban ugyanis a karbidlámpákról, illetve az utcai karbidvilágításról lesz szó.

A karbidlámpa két részből áll, alul egy tartály a karbid – köznyelvben kalcium-karbid (CaC2) – részére, amely fölött a víztartály van. A két rész légmentes illeszkedését gumigyűrű biztosítja. A víztartályon vízbeöntő nyílás és vízcsap található. A csap kinyitásával a karbidtérbe csöpög a víz.

A karbidból a víz hozzáadásával acetiléngáz és oltott mész képződik. A keletkezett gázt égőfejhez vezetjük egy csövön keresztül. Az égőfejben vékony nyíláson át távozik a gáz, mely meggyújtva sárgásfehér fényt ad. Tűszelep illeszkedik a víztartály alján lévő nyílásba. Ezzel szabályozható a fejlődő gáz mennyisége és a láng nagysága. 0,5 kg karbidból (kb. ennyi fér a lámpa tartályába) a tisztaságtól függően 130-150 dm³ acetiléngáz keletkezik. Ez 20 dm³/óra áteresztő képességű égővel kb. 6 órai világításra elegendő.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Múzeum