Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Nagyszabású tranzakció az épületgépészeti piacon

2019/4. lapszám | támogatott cikk |  698 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Nagyszabású tranzakció az épületgépészeti piacon

Új fejezet kezdődött idén tavasszal a Klíma Kft. csaknem három évtizede íródó történetében. A hazai épületgépészeti piac meghatározó vállalkozása márciustól az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. tagjaként szolgálja ki lakossági és üzleti ügyfeleit.

A közelmúltban hagyta jóvá a Gazdasági Versenyhivatal azt az ügyletet, amelynek keretében az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a Klíma Kft.-ben. Az egyik legnagyobb hazai energiaszolgáltató tavaly hozta létre komplex infrastrukturális és energiaközeli szolgáltatásokat nyújtó vállalkozását, amelyben önálló termékvonalat képviselnek a hűtési-fűtési megoldások. A dinamikus fejlődés érdekében az ehhez szükséges szakmai hátteret akvizíció révén kívánta megteremteni a menedzsment.

Az épületgépészeti tevékenységek teljes spektrumát– kereskedelem, tervezés, fővállalkozás, kivitelezés, karbantartás, szerviz – lefedő Klíma Kft. megvásárlásával teljessé vált a kínálati paletta, amelyen a napelemes megoldásoktól az okos mérésen át az elektromobilitásig számos szolgáltatás megtalálható. Az egyik legjelentősebb kapcsolódási pontot a hőszivattyús rendszerek jelentik, ezek a berendezések ugyanis szinte elengedhetetlenek a 2021-ben életbe lépő, a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó energetikai előírások teljesítéséhez.

A Klíma Kft. csaknem másfél évtizede a Hitachi partnere, ma pedig a cég Yutaki néven ismert hőszivattyúinak kizárólagos magyarországi forgalmazója. A japán gyártó kiemelkedően energiahatékony berendezései a levegő-víz rendszerű készülékekhigh-end kategóriáját képviselik. Névleges teljesítményük 4 és 26 kilowatt között mozog, kaszkád kapcsolással azonban akár 200 kilowatt fölötti rendszerekké szervezhetők, ezáltal a lakóingatlanoktól a több ezer négyzetméteres kereskedelmi ingatlanokig alkalmazhatók.

A hatékonyságon és a környezetbarát üzemeltetésen felül a hőszivattyúk további előnye, hogy kedvezményes áramtarifa igényelhető a használatukhoz. Érdekesség, hogy Geo Tarifa néven az ELMŰ-ÉMÁSZ kínált először ilyen díjszabást hazánkban már 2009-től. Alig egy évtizeddel később a Társaságcsoport legújabb tagja immár nemcsak a tarifa használatát lehetővé tevő berendezéseket, hanem valamennyi kapcsolódó tevékenységet egy kézből nyújt partnereinek.

A Klíma és Hűtéstechnológia Tervező, Szerelő és Kereskedelmi Kft. 1990-ben jött létre, alapítói jórészt az alig egy évvel korábban az Electrolux tulajdonába került Lehel Hűtőgépgyár Klímatechnikai Főosztályának munkatársai közül kerültek ki. A vállalat mintegy 40 főt foglalkoztat, több száz viszonteladó partnere révén országos hálózatot működtet. A közelmúltig teljes egészében magyar tulajdonban lévő társaság éves árbevétele meghaladja a hárommilliárd forintot.