Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetSzakmakörnyezet

Egy lehetséges jövőkép 2.

A műszaki-technológiai fejlesztés irányai, innováció

2022/7-8. lapszám | Erdősi Csaba Szemán Róbert |  552 |

Egy lehetséges jövőkép 2.

Cikksorozatunk második, egyben befejező részében részben azt vesszük sorra, hogyan változtatja meg a modern számítástechnika a tervezés és a kivitelezés munkáját, másrészt megpróbáljuk felvázolni, mik lehetnek azok a technológiák és berendezések, amelyek dominálni fogják a piacot a felújítások és az új építések tekintetében.

Kezdetben volt a pausz és a tus. A tervezők rengeteg munkával kétdimenziós terveket alkottak, az idősebb generáció még emlékszik rá, milyen gyakorlati buktatói voltak ennek a megoldásnak. Később a tervezőasztalt felváltotta a számítógép. Az első tervezőprogramok még szintén csak két dimenzóban „láttak”, de az esetleges hibák javítása, módosítások eszközölése jelentősen kisebb munkával járt, mint a tussal, pauszpapírra készített tervek megváltoztatása. A közelmúltban már háromdimenziós épületmodellek, gépészeti tervek készítésére is mód nyílt, a jelen, de méginkább a jövő hatalmas lehetőségeket rejtő technológiája pedig a Building Information Modelling, magyarul az Épületinformációs Modell. Vagy ahogyan mindenki használja, a BIM.

A cikk még 16 759 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Épületgépészet

Kapcsolódó