Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetSzakmakörnyezet

Egy lehetséges jövőkép

A műszaki-technológiai fejlesztés irányai, innováció

2022/6. lapszám | Erdősi Csaba |  285 |

Egy lehetséges jövőkép

Hihetetlen tempóban változik a világunk, és benne az épületgépészet. Minden az egyre jobb szabályozhatóság és az összetett, bonyolult rendszerek irányába mutat, emellett azonban megjelent az igény, hogy visszatérjünk a régi, biztos és hálózatfüggetlen megoldásokhoz, például a fűtéstechnikában. Egyszerre állítunk rendszerbe hőszivattyút és rakatunk kályhát. Kétrészes cikksorozatunkban megpróbáljuk felvázolni, milyen jövő előtt állhat a szakmánk.

Mielőtt rátérnénk a címben jelzett témánkra, vagyis az épületgépészet jövőjére, tennénk egy rövid kitérőt a múltba. Csábító lenne a régi rómaiakkal kezdeni (vízvezeték, falfűtés stb.), de most sem időben, sem térben nem kalandoznánk el ilyen messzire; maradnánk inkább idehaza, és a nem túl távoli XIX. században. Az első magyar épületgépészként Zellerin Mátyást tartja számon a szakmai emlékezet, méghozzá annak ellenére is teljes joggal, hogy akkor még maga az épületgépészet szó sem létezett. Azt majd csak Macskássy Árpád tanár úr alkotja meg a huszadik század közepén, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán indított tanszékének ne csak nívós, a kor legmagasabb színvonalát képviselő szakmai programja, de becsületes neve is legyen. A szó azóta meghonosodott, akárcsak az egyetemi képzés – noha rendre felmerül, vajon tekinthetjük-e önálló tudománynak az épületgépészetet, vagy csupán egy szakmának, amely különféle diszciplínákra támaszkodik ugyan, de saját „gravitációs tere” nem alakult ki. Erre a kérdésre nem fogunk választ adni, csupán a jelen állapotból igyekszünk kitekinteni a jövőre, amivel kapcsolatban nem túlzás azt feltételezni, hogy a változás talán már tíz év alatt is nagyobb lehet, mint amennyit az épületgépészet a pionír bádogos zseni korától a tanszékalapító koráig, majd onnan a digitális jelenig változott. Ám a részletek, a fejlődés iránya ma sokkal kitapinthatóbbnak tűnik, mint tűnhetett másfél vagy fél évszázaddal ezelőtt. Az épületgépészet jövője nem is elsősorban önmagában, sokkal inkább humán vonatkozásai miatt érdemel kiemelt figyelmet.

A cikk még 8 602 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Épületgépészet