Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk június 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2013. június

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel

Chiovini György |  4389
1 5 (1)

Az Akadémiai Kiadó Magyar Értelmező Kéziszótára a következő meghatározást tartalmazza a rezsi szóra: „Üzlet, üzem, vállalat működésével kapcsolatos költségek összessége.” Persze a háztartásoknak is van működési költsége, a háztartásokat is felvehetjük a felsorolásba, azaz a költségviselőtől függetlenül a működési költségeket érthetjük a rezsi szó alatt, épületgépész szempontból azokat a költségeket, melyek egy épület komfortos használatát szolgáló közegek és energiaforrások (friss levegő, tüzelőanyagok, víz, villamos áram) fogadásával, átalakításával, felhasználásával, a keletkező termékek eltávolításával kapcsolatban merülnek fel.

A magyar olaj és földgáz tör ténete IV.

Magyarország olajtermelő ország lesz

Dobai Gábor |  3761
1

A „Nagy Háború” alatt Egbell környékén végzett torziós ingás kutatások alapján, amelyek bizonyították Eötvös Lóránd ingás módszerének használhatóságát, azt hihetnénk, hogy ez az eredmény gyorsan éreztette hatását a hazai olajkutatásban, de nem ez történt.

Időjárásfüggő szabályozás elv és gyakorlat

Gerhardt Norbert |  5210
1 5 (1)

Ma már sokszor alapmodell-szintű falikazánok szolgáltatásai között is megtalálható valamilyen időjárásfüggő szabályozó; mégis, egyfajta távol-ságtartás érezhető ezzel a technikával kapcsolatban, mind a szakemberek, mind a felhasználók részéről. Rosszul működő (esetleg még csak nem is létező) időjárásfüggő szabályozás, kikötött keverőszelep: az ilyen szituáció a praktizáló fűtéstechnikai szakember számára sajnos szinte „papírforma” egy-egy kazánház hibáinak feltárásakor.

Néhány szó a trivalens pontról

Fördős Norbert |  2703
1 5 (1)

Első hallásra a trivalens pont sokaknak talán kicsit furcsán hat, pedig anno így „kezdhette” a bivalens pont fogalma is. Ez a kifejezés azonban – lényegét röviden összefoglalva – azt az értéket takarja, amellyel kombinált berendezéseknél (hőszivattyú és utánfűtő gázkészülék) a kiegészítő fűtésre történő átkapcsoláshoz a hőtermelő, illetve a hőszivattyú hatásfokát és a mindenkori energiaárakat vesszük alapul.

Indirekt tárolók

 9353
1 5 (1)

A régi gyakorlat szerint a használati meleg víz előállítását gázzal és elektromos árammal próbálták megoldani. A gázüzemű készülékek alkalmazásánál az egyik fő problémát a füstgázelvezetés jelenti, és számolni kell még az átfolyós rendszerű melegvíz-előállítás hátrányaival: nagy teljesítményigény gázkészülék-oldalról, korlátozott vízmennyiség, kifolyó meleg víz hőmérsékletszabályozás és nem építhető cirkulációs vezeték. A tárolós gázbojlerek részben megoldják az átfolyós gáz-vízmelegítők problémáit, de a füstgázelvezetést ebben az esetben is szükséges megoldani.

LNG a mit tudni illik a cseppfolyós földgázról

Szilágyi Zsombor |  16 758
1

Az LNG (liquefied natural gas, cseppfolyós földgáz) a világ energiaellátásában egyre nagyobb szerepet kap. Különlegessége abban rejlik, hogy (a kőolajtermékekhez hasonlóan) koncentrált energiahordozó, megfelelő eszközökben tengeren jól szállítható, viszonylag kis költséggel tárolható. Karrierje töretlen, egyre több ország kapcsolódik be a kereskedelmébe.

Épületek energetikai jellemzőinek várható új követelményei

Kocsis Lajos |  2408

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa Brüsszelben, 2010. május 19-én direktívát adott ki az épületek energiahatékonyságáról – jelentősen átdolgozva ezzel az ugyanezen témakörben ezt megelőzően, 2002. december 16-án napvilágot látott, 2002/91/EK számú jogszabályt.

Budapest gyógyfürdői a Rudas

Fábián Attila |  3084

A Budapest gyógyfürdőit bemutató sorozatunk most következő részében a főváros egyik patinás fürdőjét,a Rudast vesszük górcső alá.

A FÉG sztori

Fábián Attila |  8711
1 4 (1)

Sokak számára ismert név az épületgépész szakmában a FÉG. Valamikor ez egyet jelentett a hazai kazángyártással. Utánajártunk, hogy alakult a FÉG sztori az utóbbi évtizedekben, miként történt az eredeti cég privatizálása, kik a jogutódok, hogyan érvényesülnek, mi történt a márkanévvel, mit, mennyit és hova gyártanak ma. Kis magyar kazángyár-közelkép.

Mi az igazság az ionkazánok körül?

ifj. Czinege Károly |  36 256
1 4 (1)

Immáron két cikkünk is megjelent az ionkazánokról (2013. áprilisi és májusi szám), így amikor az egyik forgalmazó jelentkezett, hogy hallgattassék meg a másik oldal is, igent mondtunk. Az alább olvasható cikk tekinthető hivatalos „ionkazános állásfoglalás”-nak. Az írást, bár nem minden kitételével értünk egyet, változtatás nélkül leközöljük.

Reakció ifj. Czinege Károly cikkére

Veresegyházi Béla |  3416

Az ionkazánok szakmai megítéléséről Kardos Ferenc és Csiha András előző lapszámainkban már részletesen írtak, e témára nem térnék ki, már csak azért sem, mert úgy hiszem, mindegyik típus külön kezelendő, és többet róluk csak korrekt, tudományos értékű elemzés után lehetne mondani. Ilyen elemzések egyébként már születtek, de csak részletesen vagy egyáltalán nem lettek publikálva. Amiről én néhány szót ejtenék, az az ionkazánok megjelenése a kommunikációban.