Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk március 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2014. július-augusztus

A nap- és geotermikus energia passzív hűtéssel

Fördős Norbert |  5763
1 4 (1)

A hazai hőszivattyús piac a közeljövő trendváltozásait is figyelembe véve óriási lehetőségek előtt áll(hat). Ennek megvalósulása természetesen több összetevő függvénye, amihez elég és mindenképp érdemes megvizsgálni a szomszédos Ausztria utóbbi évtizedben lezajlott változásait, beleértve – többek között – az állami szerepvállalást (támogatási és pályázati lehetőségek), valamint a lakossági szemléletváltozást.

Energetikai tanúsítványok ellenõrzése

 3397

A szakma nagy örömmel fogadta, amikor tavaly a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara megbízást kapott az épületenergetikai tanúsítványok ellenõrzésének megszervezésére. Örültünk, hiszen a piacon hódítottak az öt-, sõt kétezer forintos tanúsítók, akik a szakma hitelét tönkretéve adtak ki fércmunkát a kezük közül, semmisítették meg a tanúsítványok iránti bizalmat.

Elévülés: nem elég a felszólítás, perelni kell!

Dr. Jámbor Attila |  8867
1

Sok vállalkozónak már önmagában az is nehéz helyzetet eredményez, ha tartoznak neki. A tartozás érvényesítése mindig költséggel jár, amit a jogosultnak kell megelőlegeznie, ezért a vállalkozó sokszor inkább kivár, hátha mégis megkapja a pénzét.

Az automatizált kertöntözés titkai I.

Az automatizált kertöntözés titkai I.

Hordós László Gergely |  3311
2 5 (2)

Az automatizált kerti öntözőrendszerek az elmúlt huszonöt esztendő alatt a teljes ismeretlenségből jól ismert és sokak által vágyott kényelmi berendezésekké váltak, együtt felemelkedve a motoros garázs- és kertkapukkal. Azok, akik valóban szép kertre vágynak, nem tehetnek mást Magyarországon, mint építtetnek, építenek maguknak egy ilyen rendszert.

Hétköznapjaink - Izmok, ízületek, csontok

 2353

Hogyan él(jen) egy épületgépész? A szakmát meg kell tanulni, hogy megéljünk – de azt is meg kell tanulni, hogy hogyan éljünk együtt a szakmánkkal! A magyar különben is nagyon hajtós fajta; sokszor nem törődik magával, a testével, az egészségével, vagy a családjával, környezetével, hanem csak a munkájának él. Ez pedig hiba, mert mindez csak a teljes élet egy aspektusa.

Gázhálózatok

Cséki István |  5032
1 5 (1)

Cikksorozatunkban az épületgépészeti nyomáspróbákat tárgyaljuk a gáztól a kéményig, a hûtéstõl a vízig.

Problémát megoldani jó

Bányai István |  1787

Az épületgépész igazságügyi szakértő az, aki általában a szakma fonákjával találkozik – mégis, éppen ezért is igazán szép a feladata. Cikkünkben a szakértő munkájához való viszonyának kérdéskörét elemezzük.

Az MSZ EN ISO 50001:2012 és az MSZ EN ISO 14001:2004 összehasonlítása

Molnár Boglárka Zólyomi Rita |  2010
1 5 (1)

A cikksorozat első két részében részletesen bemutattuk az MSZ EN ISO 50001:2012 Energiairányítási Rendszer szabványának felépítését, alkalmazási területeit, az energiatervezés előírásait és gyakorlati megvalósítását. Azt érdemes tudni, hogy nem ez az első – és egyetlen – szabvány, amely az energiahatékonysággal és a szervezeten belüli energiaoptimalizálással foglalkozik.

Kondenzációs gázkazánok II.

Chiovini György |  29 508
1

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel. Próbateremben egy kondenzációs gázkazán gazdaságosság tekintetében kiváló eredményt mutathat. A gyakorlatban azonban számos olyan körülmény áll fenn, mely ezt az optimális helyzetet kisebb vagy nagyobb mértékben rontja.

Áldozat,vagy ügyeskedő?

 6149

Júniusi számunkban megjelent Fábián Attila cikke „A ház mindent visz – Egy különös per” címmel. Ebben egy kivitelezõ és egy társasház vitájának történetét ismerhettük meg, a kivitelezõ tanulságával, mely szerint: „Mindig a kivitelezõ viszi el a balhét”. Szerkesztõnk megjegyzésében már a cikk után felsorolt néhány okot, hogy adott esetben miért is történt így, most ehhez hozzáteszünk még egynéhányat.

Perlátorok - Melyiket válasszam?

Piskóty Miklós |  6423
1 5 (1)

Nagykovácsiban a víz- és csatornadíj, a rezsicsökkentés és a locsolási kedvezmény ellenére összességében, köbméterenként 1330 Ft. A számla két kilométerrel arrébb, Budapesten lényegesen kisebb. De ennél szélsőségesebb példákat is lehetne találni. Egy biztos; a víz- és csatornadíj helyenként nagyon megterheli a pénztárcánkat, ezért érdemes a vízzel takarékoskodni. Többek között pontosan erre valók a csapok!

Vízlágyítás, víztisztítás: de mivel?

 2369

Az ûrbõl a Földre tekintve páratlan látvány tárul elénk: a bolygó kétharmadát víz borítja. Azt hihetnénk, hogy bõven van belõle. A rajta lévõ felhasználható víz mennyisége azonban véges. Csak kevesebb, mint 1%-a édesvíz, melyet az ipar és a lakosság is használ.

Silány minőségű kéményrendszerek is forgalomban

 1967

Napjainkban – méltán – egyre több szó esik a lakások, lakóházak energetikai korszerűsítéséről. A viszonylagosan rövid megtérülési időt jelentő homlokzati, tetőtéri hőszigetelés mellett a felújítás részeként gyakori szükség a fűtésrendszer korszerűsítése, ezzel egyidejűleg az elavult kémény helyett új beépítése.

Szilárdtüzelő berendezések kerámia béléscsöves égéstermék-elvezetői

 4657

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat