Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Energiatakarékosság és komfort egyszerre

2016/3. lapszám | Chiovini György |  1177 |

Energiatakarékosság és komfort egyszerre

Lakásunkban jól akarjuk érezni magunkat, arra törekszünk, hogy egészséges és kellemes környezetben éljünk, lakjunk. Az ezt szolgáló fűtéssel, gépi szellőzéssel és esetleg hűtéssel szemben szigorú minőségi követelményeket támasztunk. Rendelkezésre állnak azok a berendezések, melyek képesek ezek megvalósítására, a tényleges eredmény azonban jelentősen eltérhet az elvi lehetőségtől.

Először is szükség van arra, hogy igényeinket a berendezések ismerjék. A különböző komfortkövetelmények, mint hőmérséklet, levegőben lévő vízpára, szennyező anyagok, légmozgás (huzat) elvárt értékeinek az adatbeviteli eszközökkel való meghatározása a mi feladatunk. Kényelmi és/vagy takarékossági okból ezek rendszerint nem állandók; jelen- vagy távollét, lakáson belüli tevékenység, pihenés, valamint a komfort vagy takarékosság előnyben részesítése az egyes jellemzőkre időfüggvényt határoz meg. Akár összetett logikai feltételek is származnak ebből.

További szempont, hogy vannak alapvető peremfeltételek is. Az épület, esetleg a berendezési tárgyak szempontjából a hőmérséklet és levegő relatív páratartalma bizonyos szélső értékeket nem haladhat meg. Az épület és az épületgépészet korlátozza a változások sebességét, a rendszer tehetetlensége miatt a jellemzők csak késéssel érik el az új értékeket. A dinamika jobbítása a kapacitások túlméretezését kívánja, ami természetesen költségnövelő tényező. A ma szokásos elvek szerint épült vagy korszerűsített lakásban a használat okozta hőfejlődés azonos nagyságrendű a külső környezet okozta hőveszteséggel. Ennek a jelenségnek a kezelése komoly kihívás az épületgépészet számára. Hasonló probléma az, hogy egy nagyon jó termikus burokkal rendelkező lakóházban a belső terek közötti hőtranszport nehezíti az egyes helyiségek eltérő hőmérsékleten tartását. Többlakásos épületben ugyanez a helyzet az egyes lakások vonatkozásában.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés