Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2013. szeptember

A gázkonvektoros fűtés biztonsága

Fazakas Miklós |  19 181
1

A gázkonvektorok biztonsági szempontból annyiban különböznek az ún. vizes készülékektől, hogy nincs bennük víz, így nem kell számolni azokkal a veszélyekkel, amelyek annak túlmelegedésével, felforrásával járhatnak. Ezért természetesen a gázkonvektorokba nem is kell beépíteni azokat a vízoldali biztonsági határolókat, amelyeket a vizes készülékekbe igen. A gázkonvektorok esetében az égéstermék hője a készülék zománcozott acéllemezből vagy öntött vasból készült hőcserélőjének falán keresztül, közvetlenül adódik át a fűtendő helyiségnek.

A jól végzett munka öröme

Bányai István |  2556

„Engedd meg, Uram, hogy teremtésednek rám bízott részével szebbé tegyem a világot” - legalábbis Szent-Györgyi Albert így fogalmazta meg „dolgunkat” a világban. A jogalkotó az igazságügyi szakértői feladatkör meghatározásakor (2005. évi XLVII. törvény) ennél lényegesen ridegebben fogalmazott: „a tudomány és a műszaki fejlődés eredményeinek felhasználásával készített szakvéleménnyel segítse a tényállás megállapítását, a szakkérdés eldöntését.”   

Tartósan meleget ad a PB-gáztartály

|  1658
1

Számos oka lehet annak, ha valaki tartályos gázzal szeretné megoldani a lakás fűtését. Az első, legkézenfekvőbb, ha nincs kiépítve vezetékes hálózat. Mindemellett akkor is gazdaságosabb megoldást jelenthet, ha van vezetékes gáz. A modern gázkészülékeket nem kell lecserélni vagy átalakítani ahhoz, hogy áttérjen valaki a tartályos fűtési módszerre. A PB-gáz elsősorban azokon a területeken nélkülözhetetlen, ahol nem lehet, vagy túlságosan drága lenne kiépíteni vezetékes hálózatot. Vidéken szinte minden településen használnak PB-gázt. Nagyobb gázfelhasználás esetén az állandó palackcsere nehézkes megoldás, ráadásul kellemetlen is lehet, ha akkor fogy el a gáz, amikor éppen zárva tart a cseretelep.

Társadalmi felelősség-vállalás

Benécs József |  4170
1 4 (1)

Ez a fogalom is elhangzott az elsők között, miközben hallgattuk az EWS Hőszabályzó rendszer általános ismertetését. Sok minden más műszaki, érdekes és izgalmas jellemző mellett ezt a fogalmat szeretném kicsit körbejárni.Az ismertetett rendszer működését egy „reaktor” névre keresztelt ionizációs kazán képezi, amely működésének ismertetéséről eltekintek, elegendő annyit tudni a jelen esetben, hogy villamos energiát alakít át hővé, 94-97% hatásfokkal, amely értéket több autentikus mérés és az épületgépész szakmában neves szakember igazolt.

A műszaki-biztonsági felülvizsgáló műszerei

Engel György |  2783

Mit jelent a műszaki biztonsági felülvizsgálat végzésére feljogosított szakember számára az, hogy a Kormány ezt a vizsgálati kötelezettséget a gázszolgáltató felelősségi körébe rendelte? Az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett az érdeklődés a műszaki felülvizsgálói tanfolyamok iránt. Ennek elsődleges oka, hogy minden ingatlanon 5 évente kötelezően el kell végezni ezt a vizsgálatot. A kéményseprőtörvény változása okán a kéményseprő szakmunkásnak a sormunka során 2015. január 1. után ellenőriznie kell, hogy a felülvizsgálat megtörtént-e.

Az energiamenedzser funkció működése II.

Fördős Norbert |  3021

A VGF 2013/7-8. lapszámában átfogó képet adtunk a multifunkciós puffertárolók felépítéséről, a töltésüket vezérlő érzékelők szerepéről, valamint részben bemutattuk a tárolóhoz kapcsolódó frissvizes állomás működését. Cikkünk második, befejező részében röviden bemutatjuk a modern szolár töltőállomások belső funkcióit, illetve a teljes puffertárolós központi fűtési rendszer felhasználási lehetőségeit is. A fűtéstechnikai eszközök piacának napjainkban meghatározó szerepe van, hiszen a fűtés és a melegvízkészítés a teljes energiafelhasználás kb. 35-40%-át teszi ki, valamint a károsanyag-kibocsátás egyharmadáért felelős a legtöbb európai államban, illetve a világ fejlett országaiban is.

Ivóvíz-hálózatokba épített anyagok engedélyei

Miklósváry István |  1170
1 3 (1)

Rendkívüli a tervezői felelősség, hogy csak olyan terméket tervezzünk be, amely rendelkezik a szükséges engedélyekkel. Így nem fordulhat elő, hogy a terv szerint kivitelezett épület átadásakor patthelyzet álljon elő, mert hiányoznak az átvételhez szükséges papírok. Röviden összefoglalva szeretnénk tiszta képet kialakítani a témában az ivóvízzel érintkező termékek forgalomba hozatala és a beépítésükkel kapcsolatos - immáron több mint egy évtizede hatályban lévő – jogszabályi háttér és engedélyezési eljárás ismertetésével.

HMV hulladékhőből

Chiovini György |  5507
1 5 (1)

A hulladék szónak van egy bizonyos negatív hangulata. Ami hulladék, az nem teljes értékű. A hulladékhasznosítás azért jó, mert valami kevésbé értékesből értéket hozunk létre. Az energetikában használjuk a hulladékenergia kifejezést. Berendezéseink  a bevitt energia egy részét változatlanul vagy átalakítva kibocsátják, a nélkül, hogy hasznosult volna. Ott ez veszteség,  ha úgy tetszik, energetikai hulladék, ami azonban egy másik berendezés számára ugyanolyan értékes energia lehet, mintha tüzelőanyag égetéséből, villamos energiából, napsugárzásból stb. nyertük volna. Vízre az élet minden területén szükség van, gyakran melegített állapotban. A víz melegítése jelentős mennyiségű energiát igényel, mert fajhője, fajlagos hőkapacitása nagy. Gazdaságosan tudunk vizet melegíteni, ha valamilyen hulladékhőt hasznosítunk.

A rezsicsökkentés hatásai

Szilágyi Zsombor |  2953

A kormány elhatározta a háztartási rezsiköltségek csökkentését, és az energiahordozók árának második csökkentése is megtörtént már. Cikkünkben most csak a háztartási földgáz ár csökkentés hatásait elemezzük. 2013. április 30-án 3,292 millió háztartási vezetékes gázfelhasználó volt az országban, közülük 2,59 milliónál 20 m³/h-nál nagyobb gázmérő volt felszerelve. A háztartások földgázfogyasztása 2012-ben összesen 3,299 millió m³ volt, az ország gázigényének 33%-a. Az átlagos éves háztartási gázfogyasztás 999 m³ volt, csökkenő tendenciát mutatva.

Készül Magyarország első vízkeménység-térképe!

|  5651

Talán a rengeteg vízmű miatt, talán más okból, de hazánkban még nem készült részletes és átfogó vízkeménység-térkép. Az első ilyen megalkotását vállalta most fel szerkesztőségünk, amihez olvasóink segítségét kérjük. A BWT Hungária Kft. rendelkezésünkre bocsátott 8000 db vízkeménység-tesztert, melyeket csatoltunk mostani lapszámunkhoz. Kérjük olvasóinkat, hogy a tesztcsíkkal mérjék meg, milyen kemény a víz lakóhelyükön, és az eredményt nevükkel, postacímükkel, telefonszámukkal és e-mail címükkel (opcionális) küldjék vissza címeink egyikére. Így kirajzolódhat Magyarország vízkeménység-térképe.  

Mitől igazán jó egy faelgázosító kazán?

Tóth Rastislav |  27 179
1

A faelgázosító kazánok a környezetvédelmi és gazdaságossági szempontokat figyelembe véve igen jelentős helyet foglalnak el a korszerű fűtéstechnikai megoldások között. Amellett, hogy rendkívül gazdaságosak, kényelmi szempontból is óriási előrelépést jelentenek a hagyományos vegyes tüzelésű kazánokkal szemben.

A magyar olaj és földgáz története VI.

Dobai Gábor |  7312
1 5 (1)

Annak ellenére, hogy a kőolajbányászat 1870-től jelen van Magyarországon, az iparágnak még az 1930-as években sem voltak hagyományai az országban. Az olajkitermelés speciális technikája és munkamódszerei, a mérnököket és munkásokat olyan életkörülmények közé kényszerítették, amelyek a bányászat egyéb ágaitól lényegesen különböztek.

Padlófűtés ötrétegű csővel, rendszerlemezzel

|  9369
1 5 (1)

A padlófűtés, felületfűtés/hűtés Magyarországon is hosszú évek óta töretlenül növekvő népszerűségnek örvend. Néhány gondolatban az ezt létrehozó műszaki megoldások közötti különbségeket szeretnénk érzékeltetni. A felületfűtést biztosító csövek területén nagyon széles kínálattal találkozhatunk. Alapkövetelmény a csővel szemben az oxigéndiffúzió-mentesség. A csőbe kerülő oxigén az acélfelületek vasatomjaival kötésbe lép, és vasoxidot képez. A fűtőcsövek eliszaposodnak, jelentős az eldugulásuk miatti kiesésük veszélye. A korrózió megjelenése költséges javítási munkákhoz vezethet.

Mennyire használhatók a CO-riasztók?

|  79 897
1 5 (1)

Szaklapunk az indulása óta eltelt bő évtized alatt több alkalommal is áttekintő táblázatban vizsgálta a CO-érzékelők témáját. Ám ez az a terület, ahol nem lehettünk elégedettek az elért eredményekkel, azzal, hogy kiírjuk: „A közölt adatok valódiáságáért az adatközlő viseli a felelősséget.” Egy-két évtizeddel ezelőtt, a nyílt égésterű gázkészülékek hőskorában a lakások, házak nyílászárói általában beengedtek annyi levegőt, amire a kazánnak szüksége volt. ​