Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A műszaki-biztonsági felülvizsgáló műszerei

2013/9. lapszám | Engel György |  2259 | |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mit jelent a műszaki biztonsági felülvizsgálat végzésére feljogosított szakember számára az, hogy a Kormány ezt a vizsgálati kötelezettséget a gázszolgáltató felelősségi körébe rendelte? Az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett az érdeklődés a műszaki felülvizsgálói tanfolyamok iránt. Ennek elsődleges oka, hogy minden ingatlanon 5 évente kötelezően el kell végezni ezt a vizsgálatot. A kéményseprőtörvény változása okán a kéményseprő szakmunkásnak a sormunka során 2015. január 1. után ellenőriznie kell, hogy a felülvizsgálat megtörtént-e.

Amennyiben a tulajdonos nem rendelkezik a szükséges igazolással, 90 napos határidőn belül el kell végeztetnie ezt a vizsgálatot. Amennyiben az nem történik meg, a szolgáltató ezt életveszélyes helyzetnek nyilváníthatja, és kizárhatja a fogyasztót a szolgáltatásból.

Az eredeti törvényjavaslat szerint ezt a vizsgálatot az ingatlan tulajdonosa, üzemeltetője lett volna köteles elvégeztetni, azonban egy 2013. július 3-i módosítás szerint a kötelezettség a helyi gázszolgáltatót terheli, azaz a vizsgálatot ő rendeli meg, és finanszírozza az általa szolgáltatott fogyasztási helyeken. Ez egyértelműen biztosítja a folyamatos munkát azon felülvizsgáló szakemberek számára, akik szerződéses jogviszonyt létesítenek az adott szolgáltatóval. Míg a lakossági egyedi megrendelések csak lassan indultak volna el, várhatóan 2015 januárja után, amikor a tulajdonos először szembesül a szankcionálás lehetőségével, a törvénymódosításnak köszönhetően a szolgáltatók már ebben az évben elkezdhetik az alvállalkozói szerződéseket megkötni a felülvizsgáló szakemberekkel. Persze ez egy-egy vizsgálat vállalási árát csökkenteni fogja, viszont nem kell attól tartani, hogy a megrendelő nem fizet, ha a felülvizsgálat nem megfelelőnek minősíti az épületet.

Személyi felelősség

A felülvizsgálatot végző személy büntetőjogilag felelősségre vonható, ha olyan baleset következik be, amely elkerülhető lett volna, ha az általa végzett vizsgálat feltárta volna a hiányosságokat. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a vizsgálat mindenre kiterjedjen, és az aktuális állapot dokumentálva legyen.

Az elmúlt évek slágere az épületek utólagos hőszigetelése, valamint a nyílászárók fokozott légzárásúra cserélése volt. Sajnos a kivitelezők közötti verseny és az átgondolatlanság sok esetben azt hozta magával, hogy a felújítás nem járt együtt a megfelelő légutánpótlást biztosító légbevezető elemek és elszívó ventilátorok beépítésével. Ennek kellemetlen következményét sok ingatlantulajdonos megtapasztalta, amikor a felújítást követően néhány hónappal megjelentek az első penészfoltok a falsarkokban. A nyílt égésterű tüzelőberendezések helyiségeiben pedig kifejezetten életveszély állhat elő a megfelelő légutánpótlás hiányában. A felülvizsgálat többek között az ilyen és ehhez hasonló hibák kiszűrésére szolgál.

A vizsgálat alkalmával két paramétert méréssel kell ellenőrizni, konkrétan a gázvezetékhálózat megfelelő tömörségét gázszivárgáskereső műszerrel, míg a füstgáz-visszaáramlást, illetve a helyiség CO-mentességét praktikusan CO-mérő műszerrel. Fontos hangsúlyozni, hogy a CO-mérő műszer és a CO-riasztó készülék nem azonos! A CO-riasztó érzékenysége jóval alacsonyabb a CO-mérő műszerénél, valamint a megszólalási küszöb többszáz ppm. Mivel egy átlagosan működő tüzelőberendezés által kibocsátott CO-tartalom kevesebb, mint 100 ppm, ezek az eszközök nem érzékelik, ha a füstgáz egy része a helyiségbe távozik.

Mindenképpen kalibrált műszert kell használni a mérésekhez, hiszen egy balesetet követő vizsgálat biztosan ki fog terjedni a felülvizsgáló műszer alkalmasságára. Igazi biztonságot az a mérés jelent, ahol a jegyzőkönyv nem csupán kézzel kerül kitöltésre, hanem a mérési eredmények a műszer által kerülnek kinyomtatásra vagy archiválásra. Ezekben az esetekben a felülvizsgáló bizonyítani tudja, hogy szakvéleménye valós mérési eredményeken alapul.

Milyen műszert célszerű használni?

​Sok esetben egy komplex tudású füstgázelemző jelenti az igazán jó megoldást, mivel segítségével valamennyi releváns paraméter mérhető, dokumentálható, sőt a tüzelőberendezés aktuális működéséről is megfelelő képet kaphatunk. Mivel a felülvizsgáló szakemberek jelentős része készülékbeüzemeléssel, -karbantartással is foglalkozik, számukra a füstgázelemző műszer ezen munkákhoz elengedhetetlen. Nekik jelent igazi előnyt, ha mindkét feladat elvégzésére alkalmas füstgázelemzőre cserélik meglévő, régi készüléküket.

Ideális, ha a kijelzőn füstgázmátrix funkció mutatja meg a füstgázban távozó maradék oxigén- és CO-paraméterek alapján, hogy a készülék optimálisan, túlfogyasztással, vagy léghiányosan, balesetveszélyesen üzemel-e. A környezeti CO-mérés funkció révén a füstgázvisszaáramlás diagnosztizálható, míg a csatlakoztatható gázszivárgáskereső szonda pontos értékkijelzéssel tájékoztat a szivárgás nagyságáról vagy a szivárgásmentességről. Az androidos applikáció révén az okostelefon a műszeren kiválasztott mérési paraméter távoli kijelzőjeként szolgálhat, grafikusan kijelezve a mérési eredményeket, illetve a mérési értékek a telefon memóriájában xml. formátumban elmenthetők. Az elmentett adatok excel munkafüzetbe beimportálhatók, és az így készült mérési jegyzőkönyv archiválható.

A megfelelő gondossággal végzett és dokumentált felülvizsgált és az archivált mérési eredmények adhatják meg a felülvizsgáló szakember számára azt a biztonságot, hogy egy esetleges balesetet követő vizsgálat ne nevezhesse meg a baleset okának a felülvizsgálat hiányosságait.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem