VGF&HKL szaklap

Mindaddig

2011/5. lapszám | Fülöp Miklós |  15 010 | |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Budapest felduzzadt agglomerációja sokak számára a remény földje. A remény földje a zsúfolt és koszos várost elhagyó, nyugalmasabb, zöldebb otthont kereső emberek számára, és a remény földje a jókor jó helyen telkeket vásárló, azokon kulcsrakész házakat, lakóparkokat építő vállalkozók számára is. Az építőipar sokaknak ad megélhetést: a lelkiismeretes szakemberektől kezdve a hasznot a minőség rovására kereső vállalkozón át a szaktudás hiányát olcsóbb munkabérével kompenzáló munkaerőig. Utóbbiakról szól a cikkünk…

A helyszín Dunakeszi,

ahol egy 8 lakásos társasház víz- és fűtésszerelési munkáit a fővállalkozó egy általa megbízhatónak vélt alvállalkozóval végeztette el.

A szerelésnél alkalmazott alumínium-betétes cső falvastagsága nem volt egyenletes, helyenként nem érte el az 1,6 mm-t és minden ponton alatta maradt a 2mm-nek.

Ehhez a felmért mennyiségű ötrétegű csövet a hozzá tartozó idomokkal együtt megvásárolták, présszerszámot béreltek, és elkezdték a munkát. Nagyjából két hét alatt végeztek a véséssel, csövezéssel, az idomok leroppantásával, majd nyomáspróbát végeztek, amelynek során kiderült, hogy az összes 16-os cső ereszt a beépített idomoknál.

A telefon előbb a kereskedőnél, majd az importőrnél csörgött, akin a rendszergaranciát kérte számon a fővállalkozó, így az eset természetesen kivizsgálásra került. Az építkezés helyszínén megállapításra került, hogy minden 16-os csőillesztés ereszt, és egy másik présszerszámmal végzett próbaroppantás is hasonló eredményt produkált. További analízis céljából a csőből és a kötőelemekből mintát vettek, majd ezeket alaposabb vizsgálatnak vetették alá, aminek során fény derült a hiba okára.
 

A szerelésnél alkalmazott alumíniumbetétes cső

falvastagsága nem volt egyenletes, helyenként nem érte el az 1,6 mm-t, és minden ponton alatta maradt az előírt 2 mm-nek, továbbá a megvizsgált ötrétegű cső alumíniumrétege úgynevezett „átlapolt” technológiával készült. Mivel az importőr által forgalmazott csövek alumíniumrétege lézerhegesztett, valamint a csövek falvastagsága – a vonatkozó előírások szerint – minden esetben eléri a műszaki specifikációban előírtakat, jelen esetben a 2 mm-t, megállapítható, hogy a szerelésnél nem a megreklamált ötrétegű csövet alkalmazták az idomokhoz. Mivel a rendszergarancia alapfeltétele a gyártó által elfogadott és bevizsgált idomok szakszerű együttes alkalmazása, amely esetünkben nem valósult meg, így a rendszerre természetesen semmilyen garancia nem volt érvényes.

Az ellenőrzött megbízható gyártótól származó cső vizsgálata.

A vizsgálat során, a kötés megbontása után további tapasztalat volt, hogy a csövet a technológiai előírással ellentétben nem sorjátlanították, azaz nem használtak kalibráló eszközt, amivel a gumigyűrűk pontos illeszkedését és épségét nagymértékben veszélyeztették. A présidomok egy európai piacvezető gyártó termékei voltak, amikhez más gyártó (ha azt mondjuk, hogy Európai Unión kívüli, akkor langyos, ha azt, hogy távol-keleti, akkor egyre melegebb) termékét használták fel, amit technológiai hibákkal súlyosbítottak. Az olcsóbb csövek vásárlásával megspórolt 30-50 ezer forint gyorsan átfordult sokszázezres kárba, hiszen a teljes csövezés, az idomok és kétheti munka ment kárba.
 

Azt, hogy ezt az összeget a vállalkozó a profitjából faragta le,

vagy a mit sem sejtő vásárló fogja magasabb négyzetméterárban megfizetni, még nem tudjuk, de tippelhetünk... Az ötrétegű csőrendszerek rövid idő alatt méltán lettek népszerűek. A könnyű alakíthatóság, a kis súrlódási tényező, a fémcsövekéhez hasonló, a műanyagcsöveknél nagyságrenddel kisebb hőtágulás, a teljes oxigéndiffúzió-mentesség, a sokrétű felhasználhatóság tette széles körben alkalmazottá. A hosszú évtizedekig hibamentesen működő rendszer alapfeltétele a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő rendszerelemek megfelelő alkalmazása. Kiemelhető a kereskedő nagyon fontos szerepe, akinek minden egyes alkalommal fel kell hívnia a vásárló figyelmét, hogy garancia csakis komplett rendszer és megfelelő technológia alkalmazása esetén védi a kiépített csőhálózatot. Persze a legtöbb esetben azért tisztában van a kivitelező ezzel, de a kisebb bekerülési költség reményében vegyítésre kerülnek a különböző gyártók különböző minőségű termékei, amit aztán a befalazás jótékonyan elfed. Mindaddig, amíg folyni nem kezd a falból a víz…

 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem