VGF&HKL szaklap

Vizsgálják a háztartási szilárdhulladék-égetés hatásait

| |  1089 | |

Vizsgálják a háztartási szilárdhulladék-égetés hatásait

Az első méréseket már elvégezte a háztartási szilárdhulladék-égetés hatásait vizsgáló, a Pannon Egyetem vezette nemzetközi konzorcium.

Gelencsér András, a konzorcium vezetője, az egyetem rektora elmondta, hogy a méréseket a lakossági fűtés csúcsidőszakában Budapesten, Veszprémben és Észak-Magyarországon végezték hulladékégetésre utaló vegyületek jelenlétét keresve a levegőben.

A kutatásban részt vesz az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint egy-egy román, belga és német kutatóintézet. A kutatás a levegőből vett részecskék kémiai elemzésével állapítja meg a hulladékégetés becsült "hozzájárulását" több magyarországi és romániai település levegőszennyezéséhez.

A becslések szerint Magyarországon évente több ezer tonna műanyaghulladék, rongy, bútor, csomagolóanyag és építőipari hulladék kerülhet háztartások kazánjába vagy kályháiba, az égetés során veszélyes anyagok is a levegőbe jutnak, amelyek súlyosan károsíthatják az egészséget.

Az egyetem az Európai Unió környezetvédelmi bizottsága által kiírt nyílt közbeszerzési pályázatán nyerte el a kutatási támogatást a háztartási szilárdhulladék-égetés környezetkárosító hatásainak tudományos alapon történő felmérésére és a megoldási módszerek kidolgozására.

HulladékégetésLevegőszennyezés