VGF&HKL szaklap

Gázrobbanás

2009/3. lapszám | Fülöp Miklós |  2310 | |

Az alábbi tartalom archív, 11 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szomorú hírek, megrázó képek jutnak el hozzánk a média különböző csatornáin keresztül újra és újra, amelyek a gáz okozta tragédiákról számolnak be. A téli hónapokban megsokszorozódnak ezek az esetek, amelyek között olykor már csak a halálos áldozatok száma és a keletkezett kár mértéke szerint tudunk különbséget tenni. A közelmúltban Polgáron történt halálos kimenetelű tragédia, amely a robbanás hatalmas erejével és a velejáró pusztítással még a gázipai szereplőket is megdöbbentette, így ez az eset kiemelkedik a többi szomorú baleset közül.

2009. február 20-án péntek

2009. február 20-án péntek délután egy több kilométerről is hallható, hatalmas robbanás rázta meg a Hajdú-Bihar megyei Polgár utcáit. A tiszaújvárosi tűzoltók 15.47-kor kaptak bejelentést arról, hogy a Dante utca egyik háza felrobbant. A mentőszolgálat két helikoptert – Debrecenből és Miskolcról -, és két rohamkocsit – Polgárról és Hajdúnánásról – küldött a helyszínre, mert a detonáció utáni percekben felmérni sem lehetett, mennyi sérült van a helyszínen. Később kiderült, hogy a robbanás pillanatában két személy tartózkodott a házban, a 74 éves anya és 32 éves fia. A helyszínre érkező tűzoltók előbb a nő, később a fia holttestét is megtalálták a romok között. A mentők egy könnyű fejsérültet szállítottak a debreceni Kenézy Kórház traumatológiájára.

A robbanás erejét jól mutatja, hogy az 1995-ös építésű, pince nélküli, földszint + tetőtér beépítésű, korszerű Ytong falazóelemekből épült, vasbeton gerendás ház kártyavárként omlott össze, és a földdel vált egyenlővé. A szomszédos ház életveszélyessé vált a robbanás következtében – fala bedőlt, a tetőt pedig teljesen megemelte a detonáció, emellett a robbanás ereje több száz méteres körzetben megrongálta a szomszédos házakat is. A szomorú egyenleget a két halálos áldozat és a megsemmisült ház mellett két lakhatatlanná vált és további hat károsodott lakóház, valamint négy megrongálódott személygépkocsi teszi teljessé, amelyek együttesen több tízmillió forintos kárt jelentenek.

A vizsgálat jelenleg

Tart, ám annyi bizonyosnak tűnik, hogy a vezetékes gáz házon belüli szivárgása okozhatta a hatalmas detonációt. Valószínűsítik azt is, hogy a tetőtérből indulhatott a szivárgás, ott ugyanis találtak egy golyóscsappal elzárt vezetéket, amelynek a végén sem fogyasztó készülék, sem vakdugó nem volt. A szivárgás ugyanakkor máshol is lehetett a vezetékben, amelytől az épület telítődött gázzal, s elegendő volt egy apró szikra, például a villany fel- vagy a hűtőszekrény automatikájának bekapcsolása, ami azonnali nagy erejű robbanáshoz vezetett, ám eddig csak annyi biztos, hogy gázrobbanás történt.

Az előzetes vizsgálat során kiderült, hogy az egyik áldozat – 32 éves fiatalember – a robbanás előtt legfeljebb néhány perccel ért haza, így elképzelhető, hogy ő hozott működésbe valamilyen elektromos berendezést, ami aztán berobbantotta a kiömlött óriási mennyiségű gázt. Továbbá felvetődött az öngyilkosság lehetősége is, hiszen ekkora mennyiségű gáz nem tud észrevétlenül szétterjedni és oly mértékben felgyűlni, hogy azt a benntartózkodó ne vegye észre. Az okok megfejtése nem a mi feladatunk, de az eset kapcsán újra és újra hangsúlyozni kell, hogy mekkora felelősség azoké, akik nap mint nap találkozunk ezzel a veszélyes anyaggal, úgy a munka, mint a magánélet során. A gázzal foglalkozó szakemberektől az elvárható minimum az, hogy a legkörültekintőbben járjanak el bármilyen telepítési, szerelési, ellenőrzési és felülvizsgálati munka során, a legmesszebbmenőkig betartva a hatályos előírásokat, szabványokat, rendelkezéseket, hiszen ezek értünk és nem ellenünk vannak, hogy a polgári gázrobbanáshoz hasonló esetek elkerülhetők és megelőzhetők legyenek.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem