Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2010. július-augusztus

A melegvíz-termelő és a csap kapcsolata

Piskóty Miklós |  11 504
1 4 (1)

A csap a vízellátás szerves része. Megválasztásánál ugyanolyan gondossággal kell(ene) eljárni, mint a rendszer többi elemének meghatározásakor tesszük. Egy rosszul kiválasztott csap a tisztességesen megtervezett rendszer használati értékét és kezelési kényelmét lényegesen leronthatja, és ezen túlmenően többletköltségeket is okozhat.

Síkkollektorok áttekintő táblázata II

|  1196

Síkkollektorok áttekintő táblázata II.

Lakásfelújítás, energiatakarékosság

Szilágyi Zsombor |  3429

A kormány meghirdette azt a lakás felújítási programot, amellyel 2011-ben 100 ezer, majd pár év múlva évente 150-200 ezer lakás korszerűsítése a cél. A program elsősorban az energiatakarékosságot (hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtésszabályozás és -mérés) célozza, de sor kerülhet a gépészeti korszerűsítésre is. A programot az EU-források átcsoportosításával, az energia-megtakarítással felszabaduló szén-dioxid-kvóta értékesítésével, banki hitellel és a lakók önrészével tervezik finanszírozni. Nagyon fontos eleme ennek a programnak az a több tízezer új munkahely, amelyet a munkák elvégzése hoz létre.

Az univerzális fűtési puffertároló gyakorlati szemmel

Fördős Norbert |  5256
1

Előző lapszámunkban– a terjedelmi határok korlátain belül – bemutattuk az univerzális fűtési puffertárolót és annak legfontosabb részegységeit (szolár töltő-, illetve frissvizes állomás, központi rendszervezérlő). Ezt a kezdeményezést folytatva az alábbiakban rövid betekintést adnánk ennek a terméknek a létjogosultságáról egy mai, több fűtési hőtermelővel és szolár-berendezéssel kialakított komplex rendszer esetén az érvek, valamint a tervezési lépések tükrében.

Vegyes tüzelésű fűtési kiskazán átalakítása pelletüzemre

Kiss Tibor |  11 357
1 5 (1)

A földgáz árának lassú, de biztos emelkedése felveti a kérdést: hogyan tovább? Van megoldás: olyan országoktól lehet tanulni a legtöbbet, ahol ezt a kérdést már korábban megválaszolták.

Pelletfűtés III.

Burján Zoltán |  9284
1 5 (1)

Gyakran hangzik el az a kritika: a megújuló energia-alapú rendszerek, bár nagyszerű műszaki megoldásokat tartalmaznak, jelenleg nem képesek önállóan kiszolgálni egy épület egész éves hőigényét segédberendezés – általában gázkazán – nélkül. Ez az észrevétel azonban nem igaz a biomassza-tüzelésre alapozott fűtési rendszerekre, ráadásként pedig van olyan műszaki megoldás, amellyel ennek az ősrégi fűtési formának a mai kor elvárásait teljesítő adottságai (hatásfok, kényelem) biztosíthatók. Ez a pelletfűtés.

Előre gyártott kompakt hőközpontok

|  5745
1 4 (1)

A kompakt hőközpontok területén az innováció folyamatos. A gyártók egyre újabb és ötletesebb megoldásokkal felelnek meg a folyamatosan változó igényeknek. A cikkben különböző hőközpont-kialakítási megoldásokat szeretnék felvonultatni, továbbá szeretnék néhány támpontot adni ahhoz, hogy az adott alkalmazási szintre milyen jellegű műszaki megoldások választhatók.

Megtörtént esetek és tanulságaik IV.

Aszódi János |  27 650
1 5 (1)

Mint a második cikkben is jeleztük, a „gázos” balesetek közül jelentős hányadot képviselnek az égéstermék-visszaáramlásból következő szén-monoxid-mérgezéses esetek. Nem ismételve az abban leírtakat, mind a légellátás szükségessége, mind pedig az égéstermék szabad eltávozása tekintetében kénytelenek vagyunk újra kitérni ezek fontosságára.

Külső hőcserélők napkollektoros rendszerekhez

Lendvay Szabolcs |  6639
1

A napkollektoros rendszerekben a hasznosítható napenergia mennyisége korántsem csak az alkalmazott kollektorok minőségétől függ. Legalább ilyen fontos a rendszer többi elemének – például a hőcserélőnek – a helyes kiválasztása is. Egy rosszul megválasztott hőcserélő akár 30-40%-ban is csökkentheti a kollektoros rendszer teljesítményét.

Mérnökpatológia

Bányai István |  2936

A műszaki ember a problémákat megoldani akarja, talán azért, mert problémát megoldani jó. A jogalkotók ezzel szemben – persze kis túlzással élve – nem azt nézik, mit hogyan lehet, hanem azt, hogyan nem. Gondolom, ezzel a kollégák többsége akarva-akaratlan a kelleténél is többször szembesül napi munkája során. Úgy látszik, más a szakmai „kielégülés” forrása a két szakterületen. Hatályos törvényeink is jól tükrözik ezt a szemléletet, hiszen napjainkban egy jóravaló mérnök ideje java részét nem a szakirodalom, hanem a jogtárak böngészésével kell töltse.

Hamis ígéretek, valódi veszélyek

Ilonka Mária |  4455

Az egyre szaporodó hamis árucikkek miatt az Európai Közösségek Bizottsága 2009. szeptember 11-én beterjesztette az Európai Parlament, a Tanács, valamint az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elé a szellemitulajdon-jogok érvényesítésének megerősítéséről szóló közleményét (13286/09). Ebben a dokumentumban – összhangban a hamisítás és a szerzői jogi kalózkodás elleni küzdelemre irányuló átfogó európai tervről szóló 2008. szeptember 25-én elfogadott tanácsi állásfoglalással – több, a szellemi tulajdonjogok érvényesítésének javítását szolgáló, a jogi szabályozáson túlmutató intézkedésre tett javaslatot.