Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vegyes tüzelésű fűtési kiskazán átalakítása pelletüzemre

2010/7-8. lapszám | Kiss Tibor |  11 905 |

Figylem! Ez a cikk 14 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Vegyes tüzelésű fűtési kiskazán átalakítása pelletüzemre

A földgáz árának lassú, de biztos emelkedése felveti a kérdést: hogyan tovább? Van megoldás: olyan országoktól lehet tanulni a legtöbbet, ahol ezt a kérdést már korábban megválaszolták.

A legkönnyebben megvalósítható

megoldások egyike a pelletfűtésre való átállás. Korábban hazánkban is a vegyes tüzelési mód volt általános. Az országosan kiépített földgázhálózat – amely egyébként Európában Hollandia után a legjobb – most a „köldökzsinórra kötött” állapotot is jelenti. Tény, hogy a földgázfűtés kényelmes, jól szabályozható egy családi vagy társasháznál. Viszont a fogyasztói ára ma már a nagyon magas kategóriába tartozik.

1. kép

2. kép

3. kép

Ha viszont megmaradt a régi vegyes tüzelésű kazán,

esetleg tartaléknak be is van építve, akkor könnyen átalakítható a szintén kényelmes, jól szabályozható és magas hatásfokon működő pelletfűtésre.

4. ábra

Nagyjából 2 kg fapellet fűtőértéke

egyenlő 1 nm³ földgázéval, tehát könnyen kiszámíthatjuk a gázszámlából, hogy ugyanaz a fűtés pelletből mennyibe került volna (jelenleg – szolgáltatótól függően – 1 nm³ földgáz lakossági ára 132-135 Ft áfával, míg 2 kg pellet kb. 90 Ft). Ma már Magyarországon is működnek nagy teljesítményű pelletgyárak, de importra is lehetőség van. Egyelőre a zsákos kiszerelés a kedvelt, 15-16 kg-os zsákokban, de a német és osztrák példák alapján várható, hogy a komplett tárolórendszerek is el fognak terjedni. Ezekben az országokban nagyméretű, gömb alakú tartályokat süllyesztenek a föld alá, ahol 5-20 m³ pellet is tárolható. A kereskedő cég a cementszállító autókhoz hasonló tankautókkal szállít, és sűrített levegővel tölti le az anyagot. A napi tárolóba azután egy sűrített levegős rendszer viszi be automatikusan a tüzelőanyagot, ahonnan az égő vezérlésével történik a ferde csigás adagolás.

Az első két fényképen egy 1973-ben gyártott lemezkazán látható – úgy, ahogy a szénfűtést abbahagyták valamikor 1985-ben. Látszik, hogy a kazán elsejében „tálcák” vannak – azaz a forró füstgázok megkerülik a vízzel telt elemeket.
A felső ajtón keresztül kitisztítjuk a kazánt, lekaparjuk a tálcára égett koromrészeket, majd a középső ajtót levéve abba egy kör alakú kivágást készítünk, ahova be fog nyúlni a pelletégő, hasonlóan a korábbi olajégős megoldásokhoz. Lényeges, hogy úgy szereljük fel az égőt, hogy bármikor ki tudjuk nyitni majd az ajtót a tisztítások és ellenőrzések elvégzése céljából. Utána hőszigeteljük a kazán külső felületét célszerűen salakgyapot lemezzel, majd a kazánajtókat visszazárjuk tömítő hőálló szilikonos anyaggal kinyomva.

A 3. képen a kész berendezés látható

A beszerelt égő tetején lévő garatcsőbe esik be a ferde csiga által felszállított pellet tüzelőanyag (az égő vezérli). A napi tároló célszerűen a helyi adottságoktól függően bármilyen anyagból készülhet. A kazán felső csonkjába szerelt kazán- és a szobatermosztát sorba kapcsolásával a vezérlés megoldott. A kéménybekötésnek is légtömörnek kell lennie, és a kéménycsatlakozásnál be kell még építeni – az égő tartozékaként szállított – füstgáz-hőmérőt is. Bármilyen kémény megfelelő, nem kell fémcsővel kibélelni. 5 m magasság elegendő.

5. ábra

6. ábra

Szintén beépítendő egy lemezes huzatszabályozó, amely stabillá teszi az égő működését. 110-120 °C-os elmenő füstgáz-hőmérsékletnél 91-92%-os tüzeléstechnikai hatásfok érhető el – amely még a cirkogejzíres gázfűtésnél is szép teljesítmény!
Érdemes jó minőségű fapelletet használni, mert ezáltal megnő a tisztítási-karbantartási időszak. Könnyen tartható a téli fűtési időszakban a 2-3 hónapos tisztítási periódus. A kazán belső tisztítása pedig háztartási porszívóval is megoldható.

7. ábra

 Az égőt egy mikroprocesszoros egység vezérli. Különböző védelmekkel van felszerelve, tehát teljesen automatikusan működik. Ha esetleg áramkimaradás van, a programot elölről kezdi az áram visszajövetelekor.

PelletSzilárd tüzelés