VGF&HKL szaklap

VGF&HKL szaklap 2007. május

A biomassza felhasználása az épületgépészetben

A biomassza felhasználása az épületgépészetben

2012. december 11. | Ilonka Mária |  2834

Az ember „energiaétvágya” az utóbbi évszázadban rendkívüli módon megnőtt. Ez annak az eredménye, hogy egyre több gépet, berendezést használnak. Az energiaipar a kényelmet hivatott biztosítani nagyon szervezett formában, különböző energiaellátó rendszerek segítségével. Ez a tendencia a ma élő emberiségnek kellemesnek tűnik. A mindennapi tevékenység végzése közben meg sem fordul az emberek fejében, hogy a fosszilis energiaforrások készletei végesek.

Konyhai csapok

Konyhai csapok

2012. december 11. | Piskóty Miklós |  2138

A konyhai csapoknak két alapvető követelményt kell kielégíteniük. Egyrészt a kiömlőjük magasan legyen, hogy a nagyobb edények is alá férjenek. Másrészt – tekintettel arra, hogy ma zömében kétmedencés mosogatókat használnak – a kifolyócsőnek elfordíthatónak kell lennie. Ez a két kézenfekvőnek tűnő igény bonyolulttá teszi és megdrágítja a mosogatócsapokat. Gondoljunk csak arra, hogy a konyhai csapoknál a gyakori elfordítás miatt a mosdócsapoknál szokásos, gyors rögzítési rendszer helyett egy sokkal erősebb megoldást kell alkalmazni. Ezen kívül egy igényesebb konyhai armatúra rengeteg többletszolgáltatást is nyújt, amivel egyszerűbbé, könnyebbé és hatékonyabbá teszi a háziasszony munkáját. Lássuk, hogy milyen csapok valók a konyhába!

Adóbevallások idején

2012. december 11. | Marka |  2276

Május második felében kétféle adóbevallási határidő is közeleg, hiszen 21-éig kell benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallást, tíz nappal később, május 31-én pedig a társasági adó bevallását. Az alábbiakban hasznos információkat olvashatnak a személyi jövedelemadó elektronikus bevallásáról, valamint a társas vállalkozások számára tavaly szeptember 1-jével bevezetett különadó bevallásáról.

A kéményseprők és az ózonlyuk

2012. december 11. | Sz. A. |  2585

Első olvasatra kissé furcsának tűnhet a cím, hiszen mi köze lehet a kéményseprőnek az ózonlyukhoz, de mint az interjúból is kiderül, bizony sok. A tüzeléstechnika fejlődésével ugyanis a kéményseprő szakmának is lépést kell tartania, így a hagyományos tevékenységet – a kémények golyóval történő tisztítását – egyre inkább felváltják a korszerű műszerekkel és eszközökkel végzett új feladatok, amelyek hozzájárulnak az élet- és vagyonbiztonsághoz, az energiatakarékossághoz és klímavédelemhez. Bár tennivaló még van bőven, azért a szakembereknek nincs okuk elégedetlenségre: a hazai kéményseprők európai viszonylatban az előkelő 4-5. helyet foglalják el – tudtuk meg Kocsis Attilától.

„C” típusú gázkészülékek égéstermék-elvezetése és a kéményseprő

2012. december 11. | Rajner János |  4827
1

Abban, aki elolvassa jelen dolgozatom címét, joggal merül fel a kérdés, hogy kémény helyett miért írok a „C” típusú készülékek égéstermék-elvezetéséről. Azért, mert égéstermék-elvezetés szempontjából a legbiztonságosabb készülékek a „C” típusú, zárt égésterű készülékek, hiszen a levegő-bevezetés, az égési tér és az égéstermék-elvezetés az emberi tartózkodásra szolgáló terektől elzárt szerkezeti részeken keresztül valósul meg, így igen kicsi a valószínűsége az égéstermék okozta mérgezéseknek. Ezt a baleseti statisztika is alátámasztja, hiszen jól összeszerelt „C” típusú készülék által okozott balesetről nem igazán tudunk. Ezért nagyon fontos beszélni a „C” típusú készülékekről, és népszerűsíteni kell ezeket a berendezéseket.

Megújuló energia – megújuló készülékek

Megújuló energia – megújuló készülékek

2012. december 11. | Belinszky Ákos |  2318

Napjainkban előtérbe kerülnek a fatüzelésű készülékek, hiszen fával tüzelve segítünk fenntartani a természet egyensúlyát. A régi kandallók magas fafogyasztásuk és alacsony hatásfokuk miatt a szó mai értelmében erősen környezetszennyezők voltak. Európa számos országában felismerték ezt, és komoly fejlesztések indultak, melyek meglepő újdonságokkal szolgálnak. Új készülékek kerülnek piacra, amelyek tökéletes égésük során kevesebb szennyeződéssel több hőt produkálnak. Bár megújuló energiaforrásként még mindig a fa a legolcsóbb tüzelőanyag, azért tudnunk kell, hogy készleteink végesek.

Zárt égésterű és kondenzációs gázkészülékek égéstermék-elvezetései

2012. december 11. | Hudák József |  6067

A zárt égésterű tüzelőberendezések a kazánnal együtt minősített vagy Építőipari Műszaki Engedéllyel rendelkező, illetve a fém anyagú rendszerek esetén CE-jellel ellátott égéstermék-elvezető rendszerekkel tervezhetők és kivitelezhetők.

Épületvillamossági rendszeren alkalmazható energiatakarékossági beavatkozások

2012. december 11. | Sümeghy Péter |  3141

Manapság nem annyira épületgépészetben, mint inkább háztechnikában gondolkodunk, annyira összefonódnak az épületgépészeti, -villamossági és vezérléstechnikai feladatok. Éppen ezért nem haszontalan némi alapismeretekre szert tennünk e téren is.

Kereskedelem

2007. május 10. | Veresegyházi Béla |  2018

Egy bizonyosfajta szaniterterméket gyártó, nemzetközi viszonylatban kicsinek számító, szomszédos állambeli cég a rendszerváltás után bejött Magyarországra, és kisebb nagykereskedőkkel leszerződve létrehozott egy hálózatot, amivel lefedte az ország területét. Lényegében mindenhol lehetett kapni a termékeit, jó áron, megfelelő minőségben, évi mondjuk tizenötezer darabot értékesítettek hazánkban.

Vízcsőfelújítás új technológiával

Vízcsőfelújítás új technológiával

2012. december 11. | J. Á. |  2156

A Fővárosi Vízművek egy Németországban jól bevált módszerrel, teljes feltárás nélkül újított fel egy 830 méteres vezetékszakaszt tavaly év végén a XIX. kerületben. A technológiával a korábbiaknál jóval hosszabb vezetékszakaszokat lehet felújítani egy ütemben.

Induljunk el a kályhától?

2012. december 11. | Meyer József |  5474

Nem ez az első alkalom, hogy érdeklődésünk a lehető legkisebb kazánteljesítményekre irányul. Manapság már olyan jó hőszigetelő képességű határoló falakat emelnek, szerkezeti elemeket és nyílászárókat építenek be, minek következtében új létesítményeken nem ritkán még az is előfordul, hogy néhány – hőtechnikai értelemben különösen kedvező helyzetű – lakásban alig vagy egyáltalán nincs szükség fűtésre. A lakók sokszor el is zárják az osztójukon az előremenő csapját, már amennyiben megoldott a lakásonkénti szakaszolás. Pláne akkor, ha saját hőmenynyiségmérőjük is van. Az energiatakarékos, környezetéhez alkalmazkodóbb, a minőséget mindenben előnyben részesítő családiház-építéseknél is tapasztalhatók ilyen kedvező változások.

Gázmotoros berendezések fűtésre és hűtésre

Gázmotoros berendezések fűtésre és hűtésre

2012. december 11. | Gaál Péter Varga péter |  2760

Az energiahordozók árának emelkedése, illetve a komfortigények növekedése utat nyitott sok alternatív fűtési, illetve ehhez kapcsolódó hűtési megoldás előtt. Az alábbiakban egy ilyen berendezésről olvashatnak.