Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Konyhai csapok

2007/5. lapszám | Piskóty Miklós |  2358 |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Konyhai csapok

A konyhai csapoknak két alapvető követelményt kell kielégíteniük. Egyrészt a kiömlőjük magasan legyen, hogy a nagyobb edények is alá férjenek. Másrészt – tekintettel arra, hogy ma zömében kétmedencés mosogatókat használnak – a kifolyócsőnek elfordíthatónak kell lennie. Ez a két kézenfekvőnek tűnő igény bonyolulttá teszi és megdrágítja a mosogatócsapokat. Gondoljunk csak arra, hogy a konyhai csapoknál a gyakori elfordítás miatt a mosdócsapoknál szokásos, gyors rögzítési rendszer helyett egy sokkal erősebb megoldást kell alkalmazni. Ezen kívül egy igényesebb konyhai armatúra rengeteg többletszolgáltatást is nyújt, amivel egyszerűbbé, könnyebbé és hatékonyabbá teszi a háziasszony munkáját. Lássuk, hogy milyen csapok valók a konyhába!

Fali és álló konyhai csapok

Hazánkban a mosogatóra szerelt, álló konyhai csapok alig húsz-harminc éve terjedtek el. A régebbi konyhákban falra szerelt armatúrákkal találkozunk, ezért a felújításoknál továbbra is szükség van a fali csapokra, de érdekes módon ilyeneket csak néhány gyártó kínálatában fedezhetünk fel. A fali csapok kiömlője általában elég magasra kerül, ami kényelmesebbé teszi a használatát.

Egykaros és kétfogantyús konyhai csapok

Az egykaros csapok óriási előnye, hogy főzés vagy mosogatás közben jó, ha a háziasszonynak egy szabad vagy éppen tiszta keze van, de ez elegendő az egykaros csap működtetéséhez. A gyakorlat azt mutatja, hogy az egykaros csapok karját ösztönösen az esztétikai és kezelési szempontból legkedvezőbb, középső helyzetben tartják, és akkor is kevert, langyos vizet csapolnak, ha a hideg is elég lenne. A kétgombos csapoknál többnyire csak az egyik fogantyút használják, és a valódi igénynek megfelelően csak hideg vagy csak meleg vizet vesznek. Közepes hőfokú, kevert víz beállításával a háziasszony csak hosszabb műveletek esetén foglalkozik. A korszerű, 90°-os elfordítású, kerámiatárcsás záróelemekkel a hőfok és a térfogatáram gyorsan beállítható, így csökken a beállítás során haszontalanul elfolyt víz mennyisége is.

A kifolyócső és a tömlő

A csap használata annál kényelmesebb, minél magasabban helyezkedik el a kiömlője, és a vízsugár minél közelebb kerül a kezelőjéhez! A hagyományos formájú, egykaros csapokkal a mosogató felső síkjához képest 140-160 mm-nél magasabbra nem juthatunk. A pásztorbot alakú kifolyócsöveknél (1. kép) nem ritka a 230-250 mm magasan lévő kiömlő, és a divatos, félprofesszionális armatúráknál a csillagos ég a határ. A magasan elhelyezkedő kiömlő lágy, rendezett vízsugarat kíván, ami egy jó sugárszabályozó – perlátor – beépítésével érhető el. A kifolyócső könnyen mozogjon, és jobb, ha az elfordítást úgy korlátozzuk, hogy a víz csak a medencékbe folyhasson! A vízsugár annál inkább kézre áll, minél hoszszabb a kifolyócső. Nem ritka a 300 mm-nél nagyobb kinyúlású falicsap sem, sőt egy-két konyhai specialista teleszkópos, változtatható kinyúlású armatúrakat is kínál.

Kihúzható fej és a gégecső

A kihúzható fejes mosogatócsapok rendkívül nagy mozgásszabadságot biztosítanak. Segítségükkel a vízsugár pontosan oda irányítható, ahol szükség van rá. A kihúzható fejhez a vizet egy gégecsővel vezetjük. A gégecső külső felülete a súrlódás miatt könnyen megsérül, és a ki-be húzáskor kellemetlen zajokat is produkálhat. Ma a legjobb csapokban szövetbevonatú gégecsövet találunk.

Kétkozatú, kihúzható fejes csapok

Ha lúd, legyen kövér! Még jobb, ha a kihúzható fejet a zöldség- és gyümölcsmosás céljára zuhanysugár kibocsátására is alkalmassá tesszük. Az átváltás egy gombbal történik, de a visszaváltáshoz általában el kell zárni, majd újra ki kell nyitni a csapot. A korszerűbb csapoknál ez a művelet egy második gomb benyomásával egyszerűbben végrehajtható. A zuhanysugarat rugalmas fúvókákkal alakítjuk ki, melyek eltömődés esetén kézzel végigsimítva visszaállítják az eredeti állapotot.

Többfunkciós csapok

A konyhához ma már hozzátartozik a mosogatógép. A géphez víz kell, és – biztos, ami biztos – a használat után jobb elzárni a vizet. Erre a célra szolgálnak a több- vagy multifunkciós csapok (2. kép), melyek egy extra csapocskával is rendelkeznek. A csapocska és egy flexibilis vezeték segítségével, egyszerűen és kényelmesen hideg vizet adhatunk a mosogatógépnek. A csapocska állásából ránézéssel meg lehet állapítani, hogy tényleg elzártuk-e, így a további kellemetlenségek is megelőzhetők. A mosogatógépcsap a nagy csaptól teljesen függetlenül zárható-nyitható.

„Kisnyomású” konyhai csapok

Mindenki tudja, hogy ha a vízmelegítő távol van a csapolótól, akkor akár percekig is várni kell a meleg vízre, és a veszteségek miatt a víz- és gázszámla is nagy lesz. A konyhában ilyenkor egy helyi melegvíztermelő készülékkel – például a mosogató alá szerelt, 10-15 l-es, villamos fűtésű vízmelegítővel – sokkal gazdaságosabban is meg lehet oldani a feladatot. Az ilyen, szabad kifolyású készülékek speciális, ún . „háromlábú” vagy „kisnyomású” csapot (3. kép) igényelnek, melyeket egy villám jellel különböztetünk meg a szokásos armatúráktól. A hideg-meleg csappal rendelkező, kétfogantyús armatúrákkal nehézkes a megfelelő hőfok beállítása, és a magasra állított tároló-hőmérséklet miatt akár le is forrázhatjuk magunkat, ezért ezek kevésbé ajánlhatók. Az első pillantásra hasonló kinézetű, úgynevezett „temperáló” csapok jobboldali fogantyúja a zárás-nyitásra, a baloldali gomb a hőfok beállítására szolgál. Ezek a csapok egyszerűbben, gazdaságosságosabban és biztonságosabban működtethetők. A „háromlábú” egykaros csapok is tökéletesen teljesítik ezt a feladatot. Vigyázni kell, mert a piacon megjelentek a nyomásálló, elektromos kis vízmelegítők, melyekhez nem háromlábú, hanem hagyományos keverőcsapot kell felszerelni!

Kiemelhető (bajonettzáras) csapok

Ha a mosogató az ablak alá kívánkozik, akkor vethetjük be a kiemelhető konyhai csapot (4. kép). Ennél az armatúránál csak egy hüvelyt rögzítünk a mosogatóhoz, és ebbe kerül bele a csap, ami egy kis elfordítás után kiemelhető és elfektethető, majd ugyanígy visszahelyezhető. Az armatúra kiemelését a szokásosnál hosszabb, flexibilis bekötőcsövek teszik lehetővé . A korábban alkalmazott, bajonettzáras megoldást mára a könnyebben kezelhető, golyószáras rögzítési módszer váltotta fel, melyet egy kevés műszaki érzékkel megáldott háziasszony is gond nélkül tud használni. A kiemelhető csap a tisztítás során is hasznosnak bizonyul.

Félprofesszionális csapok

Az új, nagyméretű konyhákban divatot teremtettek az ipari jellegnek megfelelően, célszerűen kialakított, nagykonyhai csapokból megszelídített, hatalmas méretű, de kifejezetten gépi megjelenésű, félprofesszionális csapok (5. kép). Ezek a csapok többnyire egykaros rendszerűek és inox acélból készülnek. Kiömlőjük alá a húszliteres fazék is befér. De az igazi különlegességet a magasra ívelő, acélrúgóval gyámolított, szinte szabadon mozgatható kiömlőegység jelenti. A mozgatható kiömlő többnyire egy; az ételmaradékok eltávolítására is alkalmas, erős vízsugarat, és egy lágy, öblítésre szolgáló zuhanysugarat is képes produkálni.

Termosztátos konyhai csapok

Annak ellenére, hogy a konyhai technológia az egyes műveletekhez különböző hőfokú vizet igényel, néhány gyártó a termosztátos mosogatócsapokat is felvette a kínálatába.

Elektronikus konyhai csapok

Az elektromos energia segítségével a csapok bármire betaníthatók. A legegyszerűbb változatban a segédenergiát csak a vízsugár megvilágítására használjuk. Az eredmény nagyon látványos, de ki használja sötétben a csapot? Az érintés nélkül működtethető csapok (6. kép) az utóbbi években nagyon elterjedtek. Ezek a konyhában is hasznosak lehetnek, hiszen a háziasszony keze nem mindig szabad vagy nem elég tiszta a csap kezeléséhez. Az egyszerűbb elektronikus csapok csak nyitják-zárják a vizet, de vannak olyanok is, melyek közelítésre szappant, mosó- vagy fertőtlenítőszert is adagolnak, és a víz hőfokát is érintés nélkül képesek változtatni.

A csapok anyaga, színe és bevonata

Régebben fehér, zománcozott, ma általában rozsdamentes acélmosogatókat használnak. A divat ezt a területet sem hagyja érintetlenül. A konyhabútor- és mosogatógyártók a legrafináltabb bevonatú és színű mosogatókat kínálják, a hozzájuk passzoló csapokkal együtt. Annak ellenére, hogy a fürdőszobába a divat évek óta csak krómozott csapokat enged be, a konyhában igény mutatkozik az acéllemez mosogatóhoz illő felületű és színes, például gránithatású mosogatócsapok iránt. A konyhai csapok általában sárgarézből készülnek, de nem ritka az inox acél szerelvény sem. A kínálatban utókezelt, rendkívül kemény, PVD felületű, szinte megkarcolhatatlan és víztaszító bevonattal ellátott, kisebb tisztítási igényű konyhai armatúrák is szerepelnek. Egy jó tanács: a krómozott csapok tisztítása, ápolása is körültekintést igényel, de a különleges felületű, drága csapoknál – ha el akarjuk kerülni a kellemetlen meglepetéseket – pontosan be kell tartani a tisztítási utasításban foglaltakat!

A konyhai csapok óriási választéka áll a háziasszonyok rendelkezésére. Egy jó csap jelentősen megkönnyíti a konyhában tevékenykedők munkáját, mindamellett még szép is, de még így sem valószínű, hogy hatására olthatatlan vágyat érezzünk egy kiadós, családi ebéd utáni mosogatás iránt.

HáztartásSzerelvények


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem