Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2009. október

A közbeszerzés gyakorlata napjainkban

Fülöp Miklós |  3481

E havi tanulságos történetünk a közbeszerzések világába kalauzol el minket, amely egy konkrét eseten keresztül kíván rávilágítani az uniós támogatások elosztása körüli átláthatatlan helyzetre.

Présfittingek alumíniumbetétes többrétegű csövekhez

|  2821

Az alábbiakban néhány fontos szempontot ismertetünk vázlatszerűen, amelyek iránymutatásul szolgálhatnak a présfittingek kiválasztásához és felhasználásához.

Szervizes panaszok

|  3494

Hiába nem érezzük még, de közeledik a fűtési szezon, és az emberek nagy részének most jut eszébe, hogy meg kellene ejteni az éves kazánkarbantartást. Beszélgetőtársunk, egy szervizes kolléga most nem a végfelhasználókról, hanem a közvetlen gazdasági környezetéről mondta el meglátásait. Hozzá kell tenni, mert ő is hozzátette: benyomásai eléggé általánosak, de nem kizárólagos érvényűek.

Gyakori szabálytalan helyzetek lakásokban

|  3146

A fűtési idény kezdetekor nagyon hasznos lesz alábbi cikkünket megmutatni a kedves megrendelőnek, talán életeket mentünk meg vele, és a megrendelő is jobban elfogadja a nem szakember számára is érthető, világos érvelést, mintha a szerelő adná elő – így nem gyanakodhat például „megvágási” szándékra.

Kondenzációs falikazánok égéstermék-elvezetése kaszkádkapcsolásban

|  5532

Az egy közös osztóra-gyűjtőre kapcsolt gázkészülékek vízoldali kaszkádkapcsolása igen elterjedt szerelési mód. A kazánok és a szabályozó automatikák korszerűsödésével a tervezők előszeretettel alkalmazzák a több, elsősorban kondenzációs falikazánokból álló, nagy összteljesítményű gázkazános telepeket, csökkentve a beruházási és kivitelezési költségeket.

Egy, két, há, avagy mennyi a kiállítás?

Veresegyházi Béla |  2126

2010 februárjában újra megrendezik a Comfort Budapest-et, közölte a szervező Expositor Kft. hírlevele. Most a téma az épületenergetika. Tavaly mind a Hungarotherm, mind a Comfort látogatottsága kritikán aluli volt, míg idén egy jól kommunikált és sikeres Hungarotherm zajlott le, nagy részvétellel. Jövőre jön a Comfort, amely tervei szerint szintén kétévente, de a Hungarothermmel váltva lépne színre. Szükség van rá?

Halálos szerencsétlenség

Matiassich Péter |  4227
1 4 (1)

A munkahelyi balesetek túlnyomó többsége emberi butaság és felelőtlenség miatt következik be, erre jó példa alábbi történetünk.

A galamblelkű épületgépész

|  2545

Doholuczki Tiborral az Épületgépészeti Múzeum apropóján kezdtünk beszélgetni. Ahogy közösen megállapítottuk, hogy mennyire jó és fontos lenne, ha végre hely kerülne a múzeumnak, és továbbszőttük a beszélgetés fonalát, szóba került az Ulrich katalógus, mire Tibor megkérdezte, tudom-e, hányféle Ulrich katalógus van Magyarországon. Mondom: hát mennyi lenne, egy-kettő. Kiderült, hogy ő 7-et ismer, és 5 meg is van neki. Szó szót követett, és kiderült, hogy jelentős épületgépészeti antikvár könyvtárral rendelkezik, így megbeszéltünk egy találkozót, amikor megnézhetjük.

Kandalló a megújulós rendszerben

|  2832

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítunk a környezetkímélő energiákra. Ha megújuló energiákról beszélünk, elsősorban a hőszivattyúkra, valamint a napkollektorokra terelődik a figyelem, bár a legelérhetőbbek továbbra is a fatüzelésű berendezések.

A frekvenciaváltó

|  4429
1

Hogyan segíti a takarékos üzemben tartást a frekvenciaváltó? Vagy megint beviszünk vele egy hibalehetőséget? Ha arra gondolunk, hogy környezetünkben megszámlálhatatlan mennyiségben működtetünk villamos hajtású motorokat, akkor nem árt pár bekezdést erre a témára szánnunk.

VÉSZ-helyzetben

Ilonka Mária |  9301

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) folyamatosan hallatja hangját, érdemes hát újra foglalkoznunk velük. Tavasszal, május 20-án az adóhivatal XIII. kerületi Váci úti irodaháza helyeztek el néhány teherautónyi bontott anyagot.

Legionella a vízellátásban

|  2762
1 5 (1)

Manapság nem az a jellemző hogy a cégek reklámbüdzséjüket növelik. Persze van, amelyik vállalkozás így tesz, hiszen a talpon maradáshoz meg kell tartani, sőt növelni szükséges a jelenlétet. Mégis, a legkönnyebb a reklámköltségről lemondani, mondván, majd lesz valahogy. Ám van egy másik módja is önmagunk publikálásának, az, amit a – reklámetikai szempontok miatt – most meg nem nevezhető cég tesz: a tudását adja közre, és mint szakértő lép fel a piacon. Nem termékismertetést tart, hanem „szakmázik”. Munkásabb, de szakemberhez illő tevékenység. Kiadványukból, a Legionella Híradóból szemezgettünk alábbi cikkünkben.