Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Egy, két, há, avagy mennyi a kiállítás?

2009/10. lapszám | Veresegyházi Béla |  2289 |

Figylem! Ez a cikk 15 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

2010 februárjában újra megrendezik a Comfort Budapest-et, közölte a szervező Expositor Kft. hírlevele. Most a téma az épületenergetika. Tavaly mind a Hungarotherm, mind a Comfort látogatottsága kritikán aluli volt, míg idén egy jól kommunikált és sikeres Hungarotherm zajlott le, nagy részvétellel. Jövőre jön a Comfort, amely tervei szerint szintén kétévente, de a Hungarothermmel váltva lépne színre. Szükség van rá?

Két éve a szakma a látszat szerint konszenzusra jutott

abban a kérdésben, hogy elég egy nagy, országos kiállítás, kétévente megrendezve. Az idei Hungarothermet ezek szellemében már mindegyik nagy épületgépész szövetség támogatta. Most mégis jön a Comfort, bár tervezetten új koncepcióval.

A koncepció lényege szimpatikus, ez a konferencia-központúság. Ez ugye egyet jelent a szakma tudásbázisának emelésével, ami ellen senkinek sem lehet kifogása, főleg mivel értékes programot állított össze a szervező. Csakhogy egy rendezvény sem élhet meg önmagában a konferenciákból, főleg a mai, kreditpont-dömpinges időszakban. Mivel a konferencia inkább csak viszi a pénzt, szükség van kiállítókra, mint bevételi forrásra, azaz meg kell tölteni a Syma-csarnokot, tehát ugyanott tartunk, mint azelőtt.

No és miért ne lehetne évente kiállítás, ha meg lehet szervezni? – kérdezhetnénk. Végül is a cégeknek nem kötelező kiállítaniuk, mindenki maga dönt a részvételről. A gond ott lehet, ha az adott cég szakmailag nem tartaná indokoltnak a megjelenést, de a konkurenciaharc vagy egyéb ok miatt belehajszoltnak érzi magát a részvételbe. A „kényszerrészvétel” költségei pedig a piacon csapódnak le.

Itt lehet szerepe a szövetségeknek, illetve a cégek konszenzusának a részvételt illetően. Kikértük a két legnagyobb épületgépészeti szervezet véleményét.

A Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) állásfoglalása

A szakkiállítások szervezése körüli viták és kudarcok nyomán a szakma a kétévente egy nagy szakkiállítás mellett tette le a voksát, amit érvényes igénynek tartunk, s amely igénynek az idei Hungarotherm kiállítás meg is felelt.

A vállalkozás szabadsága alapján mindenki eldöntheti, hogy milyen rendezvényt szervez, a szakmabeliek – gyártók, kereskedők, látogatók – pedig választhatnak, hogy mely rendezvényeken kívánnak részt venni.

A szakmának a felesleges kiadásokkal, a marketingköltségek szétforgácsolásával szembeni védelmi igénye csak egységes fellépéssel érvényesíthető, amit együttműködéssel, konszenzussal lehet létrehozni. Erről már korábban is kifejtettük az álláspontunkat, amely ma is érvényes.

Fontosnak ítélem még annak a korábbi tapasztalatnak a felidézését, miszerint a szakmai szervezetek „piacszabályozó” képességeit nem célszerű túlértékelni. A szakmában működő cégek döntéseire a saját piaci, üzleti érdekeik vannak igazán nagy hatással, az egyes cégek érdekei pedig egymástól eltérők is lehetnek.

Golyán László elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége

A MÉgKSZ állásfoglalása

Tisztelt Szerkesztőség!

A Comfort kiállítással és a vele egy időben rendezendő konferenciákkal kapcsolatban az alábbi álláspontunk alakult ki:

1. A szakma több év után végre tavaly egyezett meg abban, hogy kétévente legyen egy nagy kiállítás, egy kísérő kisebb konferenciával, ehhez tartjuk magunkat, és javasoljuk ezt másnak is. Az idei Hungarotherm vissza is igazolta ezt az elképzelést.

2. Szövetségünkben a körkérdésünkre egyértelmű volt a nemleges válasz, de többen voltak, akik nem válaszoltak. Telefonbeszélgetésünkben azonban elmondták, hogy ugyan a kétévenkénti kiálítással értenek egyet, de ha X mégis elmegy, akkor neki is menni kell, mert a piaci helyzet rendkívül nehéz. Ne engedjük a szakmát megosztott helyzetbe hozni.

3. A 15. Fűtési és Légtechnikai Konferencia megrendezése ebben az időpontban abszolút nem szerencsés, mert októberben Debrecenben, decemberben a Műegyetemen, februárban Pécsett lesznek épületgépész rendezvények, ehhez egy negyedik teljesen felesleges. A hagyományok miatt meg egyáltalán is természetesen szükség van a Fűtési és Légtechnikai Konferenciára, de annak időpontját nagyon ügyesen kell megválasztani, hogy a többi évenkénti hagyományos rendezvénnyel harmonizáljon. A többi konferenciához csak lazán kötödik a szakma, ebbe nem kívánunk beleszólni.

4. A szakmai kiállítások és konferenciák a szakma érdekét kell, hogy szolgálják, és nem a kifejezett üzleti érdekeket.

Reméljük, a szakma véglegesen egyetértésre jut a kiállítások és konferenciák ügyében, úgy, ahogy a két szövetség, a MÉGSZ és a MÉgKSZ már erre jutott.

Tisztelettel
Móczár Gábor
MÉgKSZ elnök

Úgy tűnik,

a magyar ember is képes tanulni a múlt hibáiból. Nem is olyan régen előfordult, hogy az egyik szövetség- és cégcsoport az egyik, a másik csoport a másik szakkiállítás mellé állt, aminek végeredménye két gyenge rendezvény lett. Az akkori, nem igazán átgondolt, nem a szakmai érdekek, hanem inkább „politikai” szempontok alapján meghozott döntésekkel szembesülve a szövetségek azóta rendezték soraikat, és sokkal konzekvensebben és ésszerűbben működnek. (Elnézést azoktól a szervezetektől, amelyek eddig is így tettek.)