Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megújuló energiák Hárskúton

2006/9. lapszám | Ilonka Mária Bábel Gabriella |  2610 |

Figylem! Ez a cikk 18 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az Európai Unió előírta Magyarország számára is, hogy 2012-ig az ország összes energiafelhasználásának 7 százalékát megújuló energiákból kell majd előállítani. Nem közömbös tehát az, hogy az újonnan megépülő szeles erőművek, illetve a napkollektorok és a biomassza felhasználása mindennapossá váljék. Az embereknek rá kell ébredniük arra, hogy fogyóban van a fosszilis energia, melyet a benzin folyamatos drágulásával magunk is érezhetünk. A jelenlegi tapasztalatok szerint a szénhidrogének égéséből keletkezett gázok növelik az üvegházhatást, amely egyre jobban szennyezi a Föld légkörét. Ennek a hatásai már most kiszámíthatatlanok.

Oktatóbázis

A fővárostól 140 kilométerre található Hárskút több mint 670 lakosú település a Bakony-fennsíkon. Itt kapott helyet a Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft., amely 2003 januárjában alakult. A társaság tevékenységi köre négy téma köré csoportosítható: a megújuló energiákat bemutató park és oktatóközpont építése Hárskúton, az ökológiai állattartást és növénytermesztést folytató és bemutató gazdaság létrehozása a településen, a szélerőműpark-beruházások előkészítése, engedélyeztetése és az erőmű későbbi üzemeltetése, valamint a Hárskúti Megújuló Energia Központ Alapítvány működtetése. A magas energiaáraknak, a jogi szabályozásnak és a lakosság környezettudatosabb gondolkodásának köszönhetően Európában ugrásszerűen megnőtt az alternatív energiatermelési módok (szél-, nap-, víz-, geotermikus energia, biomassza) népszerűsége.

A Hárskúti Megújuló Energia Központ alapításával céljuk egy olyan egyedülálló oktatási és kutatási létesítmény létrehozása, amely a környezettel harmóniában működtethető, gazdaságosan fenntartható, nyitott a társadalmi érdeklődés felé, és az újabb technológiák fogadására alkalmas infra-strukturális hátteret képvisel. Az alternatív energiákat bemutató és oktató park építése mellett biogazdálkodást folytatnak jelenleg közel 200 hektáron, valamint egy Hárskút mellett épülő 45 MW teljesítményű szélerőműpark engedélyeztetését végzik.

Központi épületként egy 270 m² alapterületű, több mint 100 éves ökoház funkcionál, melynek energiaigényét szélenergiával, napenergiával és biomaszszával biztosítják – hazai viszonylatban egyedülálló módon, mindenfajta külső energia betáplálása nélkül.

A házban egy konyha, egy irodahelyiség, 12 fő részére szálláslehetőség, valamint a jelenleg 60 egyedet számláló biokecskenyájuk téli istállója kapott helyet. A ház energiaellátása 100%-ban megújuló energiával történik, így azt két szélgenerátorral, 8 napelemmel, 4 vákuumcsöves napkollektorral, illetve egy aprítékkazánnal látják el. A kazánban biomasszával tüzelnek, amely befűti az egész házat. A Hárskúti Megújuló Energia Központ keretében 8 darab bemutató ház, egy oktató- és konferenciaépület, egy hozzá kapcsolódó étterem, egy biokecsketelep, egy sajtüzem, valamint további kiegészítő létesítmények fognak épülni. A Központ jelenleg közel 250 ha saját tulajdonú szántóval és erdővel rendelkezik.
Az állatoknak szükséges lucernát és kukoricát maguk termelik meg. Területeik közel fele egy ilyen munkákra szakosodott cég által ellenőrzött, és jelenleg 55 hektár minősül bio-nak. A községben élőknek szeretnék bemutatni, hogy a biogazdálkodásban van perspektíva, hogyan lehet biosajtot készíteni a kecsketejből, és azt értékesítve némi jövedelemre szert tenni. A heti 40 liter kecsketejből gomolyasajt készül, többféle ízesítéssel. Tehát némi ötlettel fel lehet lendíteni egy települést, és ezáltal akár a vendégfogadást is, amely hosszú távú megélhetést nyújthat.

Állás a munkanélkülieknek

A társaság célja a környezettudatos gazdálkodás, a megújuló energiák felhasználásának minél szélesebb körben való elterjesztése – gyakorlatorientált módszerekkel. Minden, a megújuló energiák felhasználásához kapcsolódó kutatást, gyakorlatban történő alkalmazást támogatnak. Legfontosabb törekvéseik egyike, hogy minél szélesebb körnek tudják elérhetővé tenni a gyakorlati tapasztalatokon alapuló tanulási lehetőségeket. A közvélemény nem ismeri igazán, hogy milyen olcsó és könnyen elérhető forrásokat jelentenek a megújuló energiák, pedig a szelet és a napot évezredek óta hasznosítják szárítás formájában, illetve a szelet és a vizet malmok működtetésére – gabonaőrléshez.

Jelenleg egy olyan demonstrációs központ létrehozásán dolgoznak, amely eme energiaforrások fontosságát és gyakorlati felhasználásuk lehetőségeit ismerteti meg a hazai érdeklődőkkel és a civil szervezetekkel. Radzik Károly ügyvezető véleménye szerint a gazdák még mindig kevés információval rendelkeznek a biogazdálkodásról, a megújuló energiákról, és valójában hiányzik az a fórum is, ahol folyamatosan feltehetik az emberek az ezzel kapcsolatos kérdéseiket. Ma leginkább napkollektor-, szélkerék- és biomaszsza-felhasználás jellemzi a központot. A hárskúti ökoházon 4 darab Spring Solar vákuumcsöves napkollektor biztosítja a meleg vizet. Egy júliusi napon, a délelőtti órákban történt mérések szerint a 4 napkollektor 3,5 óra alatt a 300 l, 15 °C-os vizet 70 °C-ra melegített fel. A vákuumcsöves napkollektoraik a téli hónapokban is jó hatásfokkal működnek, a –20 °C-ban is 60 °C-os meleg víz volt a tartályban. A kollektorok működéséhez egyéb épületgépészeti berendezések (pl. keringető szivattyú, hőmérő, nyomásmérő, tárolótartályok, szelepek stb.) is szükségesek. Helyi adottságoktól függően lehet a kollektorokat falra és földre is telepíteni, tájolásuknál a 45 fokos dőlésszög és a déli irány ideális.

A napelemet vagy más néven napcellát áram előállítására fejlesztették ki. Működése során a Napból érkező fény hatására a fotonok energiáját a napelem egyenárammá alakítja át, ami nagy teljesítményű, hosszú élettartamú, speciális, ún. szolár akkumulátorokat tölt.

A szoláris cellák edzett biztonsági üveg és hosszú élettartamú, többrétegű fólia között helyezkednek el. Fedőrétegük speciális, különösen jó fényáteresztő szoláris üveg.

Az épületre felszerelt 8 db 160 W-os teljesítményű panel összesen 1,28 kW termelésére képes. A termelt áramot 12 db akkumulátorban tárolják, ez az árammennyiség akár több napra elegendő. A tárolt áramot egy berendezés 230 V váltóárammá alakítja, tehát az épületben a normál konnektorok és csatlakozások használhatók. A rendszer élettartama 25 év, és várhatóan 10-15 év alatt térül meg a befektetés.

A szélgenerátorok a levegő mozgási energiáját – a szelet – kihasználva speciális lapátokkal generátort forgatnak meg. Ez a generátor váltóáramot állít elő, mely egyenárammá alakítva tölthető akkumulátorba. A szélgenerátorok és napelemek – hibrid rendszerszerű üzemeléssel – közös akkumulátort is tölthetnek, mint ahogyan ez Hárskúton is történik.

Az épületre két darab 1-1 kW-os szélgenerátor került fölszerelésre. A Whisper H80 típusú turbina átmérője 3 m, a lapát munkaterülete 7,3 m², naponta átlagosan 6,3 kWh, havonta pedig 185-250 kWh áramot termel. A Maya 1000-es típusú szélgenerátor műszaki paramétereit tekintve hasonló a másikhoz, lapátjai korszerűbbek, csendesebbek, nagyobb felületük miatt már kisebb szélsebességnél megforgatják a generátort. A bakonyi szeles viszonyok között jól kiegészíti egymást a napcella és a szélgenerátor. Általában vagy napos, vagy szeles idő van, és a szél éjjel is fúj, így vagy a napcellás, vagy a szélgenerátoros rendszer tölti az akkumulátorokat – esetleg mindkettő.

A cég ökológiát javító tevékenységéhez hozzátartozik még, hogy a környéken lévő cserjés területet is karbantartják, biomasszát gyűjtenek be, és ezt értékesítik az ajkai hőerőműnek. A rendszer élettartama 20-25 év, és várható megtérülése 10-15 év.