Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2014. november

A jó szerződés nagyobb biztonság

Lantos Tivadar |  5298

Ahogy a kivitelezés, úgy a tervezés területén is kiváló tanároktól, színvonalas oktatási intézményekben lehet a szakmát elsajátítani. De hiába a profizmus, a kellő alaposság, ha az elvégzett munkát nem fizetik ki. A gyakorlat sokszor összetettebb; olyan jogi problémákra is figyelemmel kell lennünk, melyek csak a való életben, sokszor más kárán ismerhetők meg igazán.

Séta a forró bádogtetőn

Veresegyházi Béla |  4078
1 5 (1)

Mindig is naiv és rácsodálkozó embernek tartottam magam, így amikor Kocsis Krisztián, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. műszeres szolgáltatási osztályvezetője rám pillantva megkérdezte: „Ebben a ruhában jöttél?”, arra gondoltam, hogy kedvesen, de túlzásba esve aggodalmas- kodik a riporter úr állapotáért. Aztán rájöttem... Az alábbiakban inkább szubjektív, mint szakmai írást olvashatnak a budapesti kéményseprőkkel nyáron tett kirándulásomról.

Csatornázási rendszerek

Nyomáspróbák az épületgépészetben IV.

Cséki István |  7688
2 4.5 (2)

Nagyon sokan gondolják, hogy csatornánál nincs szükség próbára, pedig ez nem helyes. Először is meg kell különböztetnünk gravitációs, nyomott vagy szívott rendszerű csatornázást. Természetesen a legnagyobb mennyiségben gravitációs csatornázás épül.

Szakkereskedések eladóit teszteltük

|  12 199

Az épületgépész szakma először a kiskereskedésekben találkozik a (családi házas) megrendelőkkel. Nem mindegy, hogy az eladók hogyan kínálják portékáikat, mennyire segítőkészek az adott területen, udvariasak, szak- szerűek-e. A VGF szaklap öt üzlet személyzetét tesztelte.

Fűtési idény meglepetések nélkül

Engel György |  2522

Sajnos a mai napig is a legtöbb háztartásban csak az első hideg napok beálltával merül fel az igény a gázkészülék átvizsgálására. Sok esetben csak akkor, ha probléma van a készülékkel. Pedig a biztonságos üzem és a túlzott gázfogyasztás elkerülése a rendszeres és szakszerű karbantartás nélkül elképzelhetetlen.

Olaj- és zsírleválasztók

Mályinkó József |  5015
1

A témáról egy szakcég képviselőjét kérdeztük, a technológiáról és annak magyarországi alkalmazásáról, helyzetéről szóló véleményét összefoglalva olvashatják cikkünkben.

Kinek garancia a garanciális visszatartás?

Lantos Tivadar |  2754

A garanciális visszatartás az építési szerződések egyik leggyakoribb biztosítéka, melyet az elvégzett munka minőségének garanciájaként akár évekig is fenntarthatnak. De mi történik bármelyik szerződő fél felszámolása vagy fizetésképtelensége esetén? Milyen visszaélésekre adhat okot a biztosítékok e formája?

Földgáz hazánkban

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből

Dobai Gábor |  10 187
1 5 (1)

A Kárpátok külső és belső pereménél, illetve a történelmi Magyarország területén évszázadok óta ismertek voltak kisebb-nagyobb kőolaj- és földgáz-szivárgások, amelyek a legjelentősebbek voltak Közép-Európában.

Kandallóépítés buktatókkal

Bende Zsolt |  14 300
1 5 (1)

A kandallóépítés során gyakorta ejtenek hibákat a legjobb szakemberek is. A „melléfogás” azonban – jellemzően – nem szándékosságra és hanyagságra vezethető vissza, sokkal inkább a kellő tapasztalat híján bekövetkező botlások okozzák a bajt. Mindenekelőtt – tipikus gondként – a hőszigetelések hiánya vagy nem megfelelő minősége érdemel kitüntetett figyelmet.

Faapríték energetikai hasznosítása

Dr. Barcsik József |  2663
1

2014. január 15. és 18. között rendezték meg Grazban a 4. Közép-európai Biomassza Konferenciát, melynek első napján szakmai kirándulások közül választhattak a szakemberek. Az egyik kirándulás programjában a kis faelgázosító – KWK – berendezések szerepeltek.

Mosó-kompresszor

|  4030
1 4 (1)

A Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal szerint évente legalább 20-32 ezer ember betegszik meg ambuláns úton szerzett tüdőgyulladásban Németországban, melyet legionella idézett elő. A megbetegedések akár 15%-a halálos kimenetelű. Még magasabb azok száma, akik Pontiac-lázban betegszenek meg. A Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal ezek számát a legionella tízszerese és százszorosa közöttire becsüli. Ennek során enyhe, náthához hasonló tünetek fordulnak elő tüdőgyulladás nélkül.

Nemzeti Cégtár: eső előtt köpönyeg

Lantos Tivadar |  2669
1 5 (1)

Egy üzlet megnyugtató és sikeres létrejöttéhez ma már elengedhetetlenül fontos, hogy a szerződő feleknek előzetesen minél több információjuk legyen a másikról. Ehhez segít hozzá a nemzeticegtar.hu ingyenesen elérhető, webes céginformációs szolgáltatása.

Kábel- és csőátvezetések

víz- és gázzárása szuperszegmens gyűrű-technikával

|  2870

Az épületek szakszerű lezárásaira egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. A lakások építésénél is megjelentek a tömítési szabványok. A közellátás területén számos kábelt és csövet különböző átmérőkkel vezetnek át a falon. A nyílások gondos újra lezárásához a tömítési technika nem lehet komplikált, a kezelésnek egyszerűnek, emellett rugalmasan alkalmazhatónak, de biztosnak kell lennie.

Az öntözés tervezése

Az automatizált kertöntözés titkai IV.

Hordós László Gergely |  4998
1 5 (1)

Az előző cikkekben, úgy érzem, kellőképpen megalapoztunk az öntözés tervezésének, így eljött az ideje, hogy először csak mintaterületen, majd egy kert rajzán mutassam be, hogyan is néz ki az öntözőrendszer-tervezés a valóságban.

Családi ház fűtési 3 járatú, menetes szelepei

|  4603

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.