Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kábel- és csőátvezetések

víz- és gázzárása szuperszegmens gyűrű-technikával

2014/11. lapszám | VGF&HKL online |  2830 |

Figylem! Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az épületek szakszerű lezárásaira egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. A lakások építésénél is megjelentek a tömítési szabványok. A közellátás területén számos kábelt és csövet különböző átmérőkkel vezetnek át a falon. A nyílások gondos újra lezárásához a tömítési technika nem lehet komplikált, a kezelésnek egyszerűnek, emellett rugalmasan alkalmazhatónak, de biztosnak kell lennie.

Szuperszegmens gyűrű-technika

Olyan egységesített tömítési megoldásról van szó, ami a beszerelés helyszínén a letömítendő kábelekhez, haszoncsövekhez méretezhető. A szuperszegmens gyűrű-technika lehetővé teszi a tömítés helyszíni beépítését a már behúzott kábelekhez és csőátmérőkhöz, és ezzel a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítja. Az utólagos szerelhetőséghez a DN 100 átmérőtartomány már osztottan kerül kiszállításra; a többi méret – DN 150 és DN 200 – pedig utólagosan osztható. Az egyes szegmensek vékony membránnal csatlakoznak egymáshoz, ezáltal nincsenek laza részek, melyek a beépítés során elveszhetnek, továbbá 100%-ban garantált a szegmensek közötti vízzáró kapcsolatot. Idáig összesen 4 különböző típus lett kifejlesztve, melyek a 100-200 mm magfurat-szektorban 18 és 160 mm közötti átmérővel rendelkező kábeleket és csöveket tömítenek.

A felhasznált U-profilok nagyfelületű nyomóerőt produkálnak, ezzel maximális stabilitást nyújtanak minimális anyagfelhasználással. A csavarok meghúzása közben a nyomószegmensek a gumit összepréselik, és a magfuratba, illetve a kábel/cső köré feszülnek. A nyomószegmensen található nyílásnál vizuálisan egy-szerűen ellenőrizhető, hogy a szorítógyűrűs tömítés gáz- és vízzáróan van-e installálva.Innováció egy alkatrészben

Egy újszerű előállítási eljárás által a szorítógyűrűs tömítésekbe egyedülálló jelölések kerülnek – minden egyes szegmens a lehetséges kábel-, illetve csőátmérővel meg van jelölve, ami a kábelek és csövek megbízható letömítését teszi lehetővé. A nyomólemezek, illetve nyomószegmensek és csavarok rozsdamentes nemesacélból készülnek, a gumitömítés EPDM-ből (kaucsukötvözet) vagy kívánságra NBR-ből (butadién-kaucsukötvözet), melynek ráadásul nagy az ellenálló képessége az olajjal, zsírral és a kereskedelemben szokásos üzemanyagokkal szemben.

A felhasznált U-profilok nagyfelületű nyomóerőt produkálnak, ezzel maximális stabilitást nyújtanak minimális anyagfelhasználással. A csavarok meghúzása közben a nyomószegmensek a gumit összepréselik, és a magfuratba, illetve a kábel/cső köré feszülnek. A nyomószegmensen található nyílásnál vizuálisan egyszerűen ellenőrizhető, hogy a szorítógyűrűs tömítés gáz- és vízzáróan van-e installálva.