Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtési idény meglepetések nélkül

2014/11. lapszám | Engel György |  2000 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Sajnos a mai napig is a legtöbb háztartásban csak az első hideg napok beálltával merül fel az igény a gázkészülék átvizsgálására. Sok esetben csak akkor, ha probléma van a készülékkel. Pedig a biztonságos üzem és a túlzott gázfogyasztás elkerülése a rendszeres és szakszerű karbantartás nélkül elképzelhetetlen.

Egy gázkészülékszerelő kolléga elmondásából tudom, hogy a szervizesnek alkalmazkodnia kell a megrendelői igényekhez, akkor kell helytállni, amikor a vevő kéri. Ez komoly leterheltséget jelent a fűtési szezonban. Mivel a bevételeik jelentős részét ebben az időszakban realizálják, megengedhetetlen luxus lenne, ha egy-egy karbantartást, szerelést nem tudnának elvégezni saját felszerelésük hibája, hiányossága miatt. Az említett kollégával az előző fűtési szezon kellős közepén kerültem kapcsolatba, amikor füstgázelemző műszere meghibásodása miatt le kellett mondania az aznapi címeket. Nem egyszer találkoztam a problémával, amikor azonnali megoldás kellett.

A tüzelőberendezések beszabályozásához egyébként is szükséges füstgázelemző műszerek között már fellelhető olyan típus, amely alkalmas az épület aktuális hőigényeinek kijelzésére, illetve az adott tüzelőberendezés megfelelő működésének mátrix alapú demonstrálására.

Szezonkezdés felkészülten

Idén nyáron az egyik gázkészülékgyártó szervizoktatásán, ahol méréstechnikai előadás tartása és helyszíni kalibráció végzése miatt voltam jelen, ismét találkoztam a kollégával. Örömmel számolt be róla, hogy milyen sok új megrendelést sikerült teljesítenie, amióta az új műszert használja. Elmondta, hogy volt olyan ügyfele, akinek a műszerben található füstgázmátrix funkció segítségével sokkal könnyebben és meggyőzőbben el tudta magyarázni, hogy nem a készülék beállításai miatt magas a fűtési költsége. Mivel az épület új szigetelést és fokozott légzárású nyílászárókat kapott 1 évvel ezelőtt, a tulajdonos nem értette, hogy miért nem csökkent a fűtésköltsége. Mivel a műszer rendelkezik aktuális kazánteljesítmény-számítási menüponttal, hamar kiderült, hogy az épület hőigénye jóval alacsonyabb, mint ameddig a kazán le tud modulálni. Hamar érthetővé vált, hogy a folyamatos ki-be kapcsolás nem csak a kazán elektronikáját károsítja, hanem a gázfelhasználás is jóval nagyobb a szükségesnél. Nehéz volt megértetni a tulajdonossal, hogy az ablakok bukóra történő kinyitásával tud spórolni. Persze a tényleges megoldást a készülékcsere jelentette, ami a kolléga számára is hozott a konyhára.

A tüzelőberendezés beállítása megfelelő, mégsem működik gazdaságosan az épület?

Gyakran előfordul, hogy egy épületfelújítás vagy egy karbantartás nem hozza meg a kívánt eredményt. Az elmúlt évek pályázati lehetőségeit kihasználva sok épület kapott új külsőt utólagos hőszigetelés, illetve nyílászárócsere formájában. Ha a megfelelő légutánpótlásról nem gondoskodtak a felújítás alkalmával, a komfortérzet romlása, illetve a felgyülemlő pára káros következményei a téli időszakban szinte azonnal érezhetők voltak. Az, hogy a fűtési költségeken mennyit sikerült megspórolni, csak az első fűtési időszak elteltével mutatható ki.

Sokszor meglepetést okoz a tulajdonos számára, amikor azt tapasztalja, hogy a fogyasztás közel sem csökkent olyan mértékben, mint azt az energetikai számítások ígérték. Ennek több oka is lehet. A lehetséges okokat latolgatva, általában hamar arra a véleményre jut a fogyasztó, hogy mivel a fűtési rendszerhez nem nyúltak, bizonyára a tüzelőberendezés kitisztítása, beállítása meg fogja oldani a problémát. A tüzelőberendezés rendszeres karbantartása egyébként igen lényeges a készülék biztonságos és optimális üzemeltetése szempontjából, azonban még egy megfelelően beállított és karbantartott kazán mellett is működhet túlfogyasztással az épület. Ennek oka általában az, hogy az ilyen felújításon átesett épületek jelentős részében még a 10-15 éve létesített, 20- 24 KW teljesítményű tüzelőberendezések működnek. Mivel a felújítás csökkentette az épület hőigényét, tipikus, hogy a kazán nem képes olyan alacsony szintre lemodulálni, amilyet az épület igényel. A fűtőberendezés ilyenkor moduláció helyett ki-be kapcsoló üzemmódban működik, ami jelentős többletfogyasztást okozhat, hosszú távon pedig a fűtőkészülék meghibásodását is eredményezheti.

Sajnos a legtöbb esetben a pályázaton nyert pénz mellé szükséges önrész kimerítette az ingatlan tulajdonosának forrásait, így egy fűtéskorszerűsítésre, készülékcserére már nincs lehetőség. Ilyenkor a tüzelőberendezés karbantartását végző szakember már nehezen tudja megértetni, hogy hiába a szakszerűen végzett karbantartás, az nem oldja meg a problémát. Mivel az épület tulajdonosa általában nem rendelkezik kellő épületgépészeti ismeretekkel, nagy szükség van a számára is érthető kommunikációra, illetve arra, hogy szakvéleményünket alá tudjuk támasztani. A tüzelőberendezések beszabályozásához egyébként is szükséges füstgázelemző műszerek között már fellelhető olyan típus, amely alkalmas az épület aktuális hőigényeinek kijelzésére, illetve az adott tüzelőberendezés megfelelő működésének mátrix alapú demonstrálására. A jól felkészült szakember pedig nem csak könnyebben tudja megnyugtatóan lezárni a vitás helyzeteket ügyfelével, de akár többlet-megrendeléshez is juthat, ha sikerül megrendelőjét meggyőznie a szükséges beavatkozások költségcsökkentő hatásairól.

Mivel ismét megnyíltak (vagy talán már be is záródtak) pályázati források épületenergetikai felújításokra, a fent említett problémák újragenerálódnak. Jó lenne persze, ha már az előzetes energetikai számítások alkalmával figyelembe vennék az épületben üzemelő tüzelőberendezés adottságait, és ha szükséges, javasolnák annak cseréjét.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem