Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk július 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2011. április

Csapokról egyszerűen

Csapokról egyszerűen

Piskóty Miklós |  8637
1

Tudjuk-e, hogy a jó csap a háztartás egyik legtovább szolgáló műszaki cikke? Egy minőségi csap 10-15 év elteltével is kifogástalanul működik, sőt gondos bánásmód és megfelelő tisztítószer alkalmazása esetén szépségéből is alig veszít. A magabiztos gyártók ezért nyugodtan vállalhatnak 5 éves „garanciát” a termékeikre. A vízcsap mindennapi életünk néma, észrevétlen, de nélkülözhetetlen szereplője, mellyel naponta legalább hat-nyolcszor kapcsolatba kerülünk. Rendkívül fontos tehát, hogy a hosszú időre lakótársunkká szegődő armatúrák kiválasztására és ápolására nagy figyelmet fordítsunk!

Reakció: ásvány- vagy csapvizet iszik a környezetvédő

Reakció: ásvány- vagy csapvizet iszik a környezetvédő

Bikfalvi Istvánné dr. |  2515
1 4 (1)

Az előző lapszámunkban „Ásvány- vagy csapvizet iszik a környezetvédő?” címmel megjelent cikkünkben a szerző több esetben is összehasonlítást tesz a csapvíz és az ásványvíz között. Úgy gondoltuk – általános alapelvünk –, hogy megilleti a szó a másik oldalt is, lehetőséget adunk a reagálásra, és ezzel a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács élt is.

Megújuló kórházfelújítás

Megújuló kórházfelújítás

Csanád Bálint Rosztocsil Róbert Talpag József |  3406

A kórház által elnyert pályázat a „Norvég Finanszírozási Mechanizmus Civil Támogatási Alapja” által meghirdetett pályázati felhívás volt. 2008 és 2010 között három pályázati fordulóban 240 hazai civil szervezet projektjét támogatták mintegy 6 millió euró értékben. A pályázati felhívásban szerepelt néhány olyan feltétel, amit a támogatást elnyerőknek mindenképpen teljesíteniük kell. Ezek közül néhány: a megépült rendszerekben hosszú távon igazolt mérések végzése; a pályázatban vállalt megtakarítások igazolása mérésekkel; gazdaságosság kimutatása.

Füstgázelemzés

Füstgázelemzés

 22 824
1 5 (1)

A tüzelőberendezések megfelelő beállításának ma már nélkülözhetetlen eszköze a füstgázelemző műszer. A modern gázkészülékeket a láng színe alapján, „gondolomra” nem lehet beszabályozni. Nemcsak a hatályos előírások, hanem a tüzelőanyag optimalizált égésbiztosítása is szükségessé teszi a műszeres beszabályozást.

Kondenzációs kazánok a hagyományos rendszereken

Kondenzációs kazánok a hagyományos rendszereken

 23 871
1 4 (1)

Sok szakemberben él a tévhit: kondenzációs kazán radiátorhoz nem való! Ugyanakkor egyre többször találkozunk ilyen rendszerekkel, amelyek problémamentesen működnek. Kinek van hát igaza?

Indirekt fűtésű vagy rétegtöltésű?

Indirekt fűtésű vagy rétegtöltésű?

Fördős Norbert Budavári István |  43 142
1

A rétegtöltésű tároló ma már nem számít abszolút kuriózumnak, mégis nagyobb a kereslet a hagyományos működésű, indirekt fűtésű melegvíztárolók iránt. Igaz, ennek alapvetően pénzügyi okai vannak, és nem szabad teljesen háttérbe szorítani ezt a terméktípust sem. Innováció, illetve komfort tekintetében azonban a rétegtöltésű melegvíztároló többet és jobban ad, így – ártól függetlenül – versenyképes alternatíva a jövőorientált megoldást keresők számára.

Fenntartható családi ház

Fenntartható családi ház

 21 757
1 5 (1)

A fenntartható életformát követő házaspár egy környezetbarát építőanyagokból felépülő, energiatakarékos, megújuló energiával üzemelő családi ház tervezésével bízott meg. Az épületben felhasznált környezetbarát építőanyagok, az energiatudatos tervezési módszerek, energiahatékony épületszerkezetek és a megújuló energiaforrások együttes alkalmazásával sikerült egy rendkívül alacsony energiaigényű (összesített energetikai jellemző 56,217 kWh/m²év, energetikai minőség szerinti besorolás A+), ugyanakkor környezetbarát és költséghatékony épületet létrehozni.

Az Óbudai Gázgyár története III.

Az Óbudai Gázgyár története III.

Fischer Zoltán |  27 558
1 5 (1)

Cikksorozatunk (1. rész, 2. rész) harmadik része az 1940-es évektől a második világháborún át a hanyatlásig, majd az 1987-es teljes leállásig követi nyomon az Óbudai Gázgyár történetét.

Napkollekto­rok szerelési lehetőségei

Napkollekto­rok szerelési lehetőségei

 25 175
1 4 (1)

Az ügyfél kívánságától, az építészeti lehetőségektől és a napkollektor típusától függően különböző módon szerelhetők fel a napkollektorok. A gyakorlatban legjellemzőbben alkalmazott szerelési módok ismertetése révén szeretném felhívni a figyelmet néhány szerelési, illetve tervezési kérdésre.

Tárolók különféle rendszerekben

Tárolók különféle rendszerekben

Misinkó Sándor |  25 666
1 5 (1)

Melyik tárolót válasszam? Melyik, milyen fűtési–vízmelegítési rendszerbe való? Hogyan kell beszabályozni, beállítani őket? Ezekre és hasonló kérdésekre próbálunk meg – a teljesség igénye nélkül – választ adni az alábbiakban, főleg az egy- és kétcsőkígyós használati meleg víz indirekt tárolókra és a fűtési puffertárolókra koncentrálva.

Alacsony hőmérsékletű radiátorok

Alacsony hőmérsékletű radiátorok

 28 692
1

A radiátorokat alkalmazó vízüzemű központi fűtési megoldások a világ legnépszerűbb rendszerei, melyek előnyei a megbízhatóság és az energiahatékonyság.

Napkollektor vagy hőszivattyú?

Napkollektor vagy hőszivattyú?

 21 790

Napkollektor vagy hőszivattyú? cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Mekmester 2011. 04.

Mekmester 2011. 04.

 22 285

(A forrás után szereplő név minden esetben a kép készítőjének neve, soha sem azé, aki a kontár munkát „elkövette”)

24 kW-os, csak fűtő kondenzációs kazánok

24 kW-os, csak fűtő kondenzációs kazánok

 26 551

Összehasonlító táblázat