Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Alacsony hőmérsékletű radiátorok

2011/4. lapszám | VGF&HKL online |  28 316 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Alacsony hőmérsékletű radiátorok

A radiátorokat alkalmazó vízüzemű központi fűtési megoldások a világ legnépszerűbb rendszerei, melyek előnyei a megbízhatóság és az energiahatékonyság.

Amikor fűtési megoldásokról van szó, fontos, hogy a rendszer az ideális beltéri komfortot a leginkább energiahatékony módon nyújtsa. Korunk nagy energiahatékonyságú projektjeinél, a modern új épületekben és a korszerűen felújítottakban egyre szigorúbb szabványokat alkalmaznak, és még magasabbra teszik a lécet az általános hatékonyság érdekében. A beltéri komfortnak ugyanazt a szintjét kell fenntartani, közben csökkentve a függőséget a véges energiaforrásoktól, a károsanyag-kibocsátást és az általános költségeket. A modern rendszerek megfelelnek ennek a kihívásnak. Sok rendszert úgy terveznek, hogy lényegesen alacsonyabb fűtővíz-hőmérséklettel üzemeljenek. A népszerű, ám téves koncepciókkal ellentétben, ezek a nagy hatékonyságú rendszerek radiátorokkal kombináltan működnek a legjobban, amelyeket a cikkben alacsony hőmérsékletű radiátoroknak nevezünk.

A modern vízüzemű fűtési rendszerekben alkalmazott radiátorok az alábbi előnyöket biztosítják:

  • Energiahatékonyság: kis hőkapacitásuk révén gyorsan reagálnak a hőmérsékletszabályozóra, és alacsony vízhőmérséklettel üzemelhetnek.
  • Energiaforrástól független: bármilyen hőforrással használhatók, beleértve a megújuló energiákat.
  • Termális komfort: melegérzetet biztosítanak, kombinálva a szobahőmérséklet gyors és pontos szabályozásának képességével.
  • Vonzó megjelenés és kényelem: a modern radiátorok nem csak esztétikai kiegészítést adnak bármely szobához, a meleg vizuális érzetét is biztosítják.
  • Megbízható működés: egy megfelelően megtervezett rendszer jó minőségű szereléssel gyakorlatilag nem igényel gondozást.
  • Hosszú élettartam: egy radiátorokat használó rendszer több évtizedes életciklust tesz lehetővé költséghatékonyan, alacsony életciklus-költségekkel.
  • Szerelési rugalmasság: a radiátor szerelése könnyű, a rendszer egyéb összetevői szükség esetén – például felújítás során – könnyen kicserélhetők.
  • Csendes: helyes méretezés és megfelelő szerelés esetén a radiátorok teljesen zajtalanok.

1. ábra: A legjobb hely a radiátor számára az ablak alatt van.

2. ábra: Termikus rossz közérzet és további hőveszteségek, amelyeket az okoz, hogy a radiátort nem az ablak alá helyezték.

Félreértés

A padlófűtés mindig komfortos és hatékony, bármi is a padló anyaga. Sokak hangoztatják, hogy a padlófűtés mindig komfortos, tekintet nélkül a padlóburkolatra. Ez nem igaz! Az elfogadható padlóhőmérséklet 19-27 °C között van. Mindazonáltal az, hogy olyan padlóhőmérsékletet lehessen elérni, amely mezítláb is komfortos, nagyon erősen függ a padlóburkoló anyagtól. A parafa és fa például komfortos érzést ad még normál szobahőmérsékleten is, de a hideg anyagok, mint a csempék és a kő még normál padlófűtési hőmérséklet esetén is hidegérzetet keltenek. Ahhoz, hogy ezeket az anyagokat melegnek lehessen érezni, a padlót 27 °C fölé kell fűteni, ami a helyiség túlmelegedését és többletenergia-fogyasztást eredményez.

A radiátoros rendszer egyik nagyon fontos jellemzője a rugalmasság. Például az energiaforrások árának drasztikus változása vagy azok hozzáférhetőségének ellehetetlenülése esetén a rendszer könnyen átállítható más tüzelőanyagra. A radiátorok hőleadása is rugalmasan szabályozható. Ez a tulajdonság biztosítja az „ingyenes energia” (pl. a lakók és elektromos készülékek hőleadásából, a nap sugárzásából, a kályhákból stb. származó energia) hatékony használatát, a fűtőteljesítménynek a mindenkori hőigénnyel való összhangját. A radiátorok alkalmazása lehetővé teszi a tervezési és építési rugalmasságot is. Az egységes és komfortos beltéri klímához lényeges, hogy a hőleadók gyors reakcióidővel rendelkezzenek. A radiátorok gyorsan reagálnak, ha a termosztát jelzi, hogy a hőmérséklet elérte a kívánt értéket. A hőjük könnyen és közvetlenül szétosztható. További előny, hogy a radiátorok egyenletes függőleges hőmérsékletprofilt biztosítanak, a fejnél közel ugyanaz a hőmérséklet, mint a lábnál. Ez a hőmérséklet könnyen beállítható, így az adott helyiség igényéhez illeszthető. Az összes hőleadó, a radiátorokat is beleértve, a hőt két fizikai formában, sugárzó hő és konvekció útján bocsátja ki. Mindamellett a sugárzó hő egy jelentős része konvekciós hővé alakul át a helyiség felületein. Például a helyiség külső falának felületi hőmérséklete a radiátorok és padlófűtés hősugárzása következtében kissé megemelkedik, ezzel kissé növelve a hőveszteséget. A hősugárzás és a konvekció aránya a fűtőfelület méretétől függ. Például egy padlóhoronyba szerelt konvektor csaknem 100% konvektív hőt bocsát ki. A 30 °C körüli hőmérsékletű sugárzók kevesebb hőt adnak le az emberi test felé, mint az feléjük, mivel a hőáramlás iránya mindig a magasabbtól az alacsonyabb hőmérséklet felé tart. Például a közhiedelemmel ellentétben padlófűtés használata esetén a hőáramlás a talptól a padló felé történik. A modern épületekben a padló egyetlen ponton sem válik melegebbé 30 °C-nál, ha azt tenné, a padló túl forró lenne ahhoz, hogy járni lehessen rajta. Az alacsony hőmérsékletű radiátorok nem szárítják a helyiség levegőjét, nem pörkölik meg a minden helyiségben előforduló porszemeket. Porpörkölés magas hőmérsékleten következik be, amikor a porszemek kiszáradnak, kellemetlen szagúak és a falat szennyezik.

A radiátor elhelyezése

A legjobb és egyben a leghatékony megoldás a helyiség termikus komfortjának fokozására az, ha a radiátort az ablak alá helyezzük el. A radiátor konvekciója kompenzálja az ablak alacsony felületi hőmérsékletéből és a szellőző levegő ablakkereteken keresztüli beáramlásából adódó huzathatást, valamint a radiátor hősugárzása kellemesen kompenzálja a hűvösebb ablakfelület hatását. Fontos, hogy ezzel elkerülhető a helyiség erőteljesebb léghőmérséklet-rétegeződése, tehát a hőveszteség csökken.

3. ábra: A hőt minden hőleadó két módon adja le: konvekciós és sugárzó módon.

A levegőbeömlővel felszerelt radiátorok alkalmazhatók a természetes és a mechanikus szellőztetéshez egyaránt, anélkül, hogy kellemetlen huzatot okoznának. Természetesen a radiátorok belső falakra történő szerelése is lehetséges, különösen ahol nincs vagy csak kevés tér van az ablak alatt. Ez azonban energiahatékonysági szempontból nem ideális, mert a mennyezet alatti magas léghőmérséklet miatt a hőveszteség jelentősen növekedhet.

Fürdőszobai radiátorok és törölközőszárítók

Fürdőszobákban és azokban a helyiségekben, ahol az emberek levetkőznek, előnyösek azok a felületek, amelyek sugárzó hő-leadásuk révén közvetlenül érezhető hőt biztosítanak. A radiátorfelület által kibocsátott sugárzó hő nem csak a felület hőmérsékletétől és a radiátor méretétől függ, hanem a felület minőségétől is. A festett radiátorfelületeknek nagyobb a hősugárzó képessége, mint például a króm vagy polírozott fe- lületeknek. A festett felületek emissziós tényezője körülbelül 0,95, a króm és polírozott felületek esetén közel 0. Komfort szempontjából ezért alacsony hőmérsékletű rendszer használata esetén festett radiátorok tervezését tanácsoljuk. A króm törölközőszárítók hőteljesítménye mintegy 35%-kal alacsonyabb, mint a festetteké. Mindazonáltal a króm törölközőszárítók természetesen népszerűbbek a dizájnjuk és kinézetük miatt, ami jól illik egy fürdőszobába.

Zugschwert Csaba


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem