Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Energiatakarékosság perlátorokkal

2012/4. lapszám | VGF&HKL online |  2513 |

Figylem! Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Januári lapszámunkban írtunk a perlátorokról, azok energiatakarékos „képességeiről”. Jelen cikkünkben egy gyakorlati példát mutatunk be egy megvalósult felújítás kapcsán.

Több mint 700 000 forinttal csökkentette vízszámláját a fővárosi Boutique Hotel Zxra 2011-ben. (A Fővárosi Vízmű adatai alapján üzleti ügyfeleknek 1 m³ víz alapdíja 252,6 Ft +áfa, plusz a csatornadíj 423,7 Ft, ezért közelítő értékekkel számoltunk: 700 Ft vízdíjjal köbméterenként.) A négycsillagos szálloda az elsők között ismerte fel a környezettudatos és víztakarékos megoldásokban rejlő lehetőségeket.

Három hónapos tesztelést követően is jól látszik: körülbelül 20%-kal kevesebb víz fogyott a hotelben. A 74 szobás fővárosi négycsillagos hotel és az egyik vezető szanitervállalat közös projekttel hívja fel a figyelmet arra, hogy napjainkban milyen fontos a tudatos vízfelhasználás.

A takarékos funkció beépítése a komfortérzetet nem befolyásolja. A vízsugár erőssége nem csökken, a folyó víz mennyisége nagyobbnak tűnik, a dúsítás miatt tapin-tásra lágyabb hatású.

A takarékos perlátorok, a csökkentett vízfogyasztású csaptelepek és kézizuhanyok alkalmazása komoly anyagi megtakarítást eredményez: kisebb lesz a vízszámla, kevesebb energia kell a meleg víz előállításához. A környezet kímélésével együtt, adott költségráfordítás mellett gyors megtérülést és hosszú távú költségmegtakarítást érhetnek el a projekthez csatlakozó, perlátorokat felszereltető, takarékos csaptelepeket és kézizuhanyokat használó szállodák. A hotel 2011 februárjában vizet és energiát spóroló perlátorokat (ún. „habosító”, amely a folyó víz mozgásának energiáját használja fel arra, hogy a vizet levegővel dúsítsa) és takarékos kézizuhanyokat szereltetett fel, majd összehasonlította mérőóráit a korábbi fogyasztásokkal.

Az eredmény, a közel hétszázezer forintos vízszámla-csökkenés magáért beszél. Ráadásul ez csak a megspórolt víz- és csatornadíj, ehhez jön még a kevesebb meleg víz előállításához szükséges energiaköltség csökkenése. (A megtakarított energia átlagban kétszerese a megtakarított édesvíz költségének.) A Boutique Hotel Zxra 2006. augusztusi nyitása óta, a rendkívül magas foglaltsági, kihasználtsági adatok mellett, évente kb. 5000-6000 köbméter vizet használ fel. A vízfogyasztás nagy része a fürdőszobákban keletkezik, és a költségek csökkentése érdekében víztakarékos eszközök használatával sikerült a fogyasztást közel 20%-kal mérsékelniük. Hogyan realizálódhat a takarékosság a nagyfogyasztók vízfogyasztásban, ha ilyen „okos és eco” csaptelepeket használunk? A víztakarékosság egyre inkább a figyelem középpontjába kerül: folyamatos fejlesztések révén, a speciális technológiával készült termékek mindössze 5 liter/perc mennyiségű vizet, azaz harmadannyit fogyasztanak, mint a hazai piacon általában kapható csaptelepek, amelyek átlagos fogyasztása 10-15 liter/perc. A takarékos funkció beépítése a felhasználói komfortérzetet egyáltalán nem befolyásolja, hiszen a vízsugár erőssége kismértékben sem csökken, a folyó víz mennyisége nagyobbnak tűnik, a dúsítás miatt tapintásra lágyabb hatású.