Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Technológia

Alumíniumradiátorok a fűtési rendszerben

2012/4. lapszám | Tóth András |  20 500 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Új fűtési rendszer kialakításakor, meglévő radiátor cseréjénél örök dilemma, hogy acél- vagy alumíniumradiátort válasszunk. (A rozsdamentes acél- vagy rézradiátor magas ára miatt jelenleg nem forgalomképes. Az öntöttvas radiátorok fokozatosan kiszorulnak a piacról. Tömegükből és nagy víztérfogatukból kifolyólag nagy a hőtehetetlenségük, ezért ma már nem felelnek meg a korszerű fűtéstechnikai elveknek, csak cserekor jöhetnek számításba.) Ehhez próbálok cikkemben talán nem elfogulatlan, de korrekt útmutatást adni.

Az acél- és az alumíniumradiátomak is vannak előnyei, illetve hátrányai. Az alumíniumradiátorok élettartama rendkívül magas, többszöröse az acéllemez radiátorokénak. A ′70-es években kezdték el alkalmazni tömegesen a házgyári lakásokban, és a mai napig kifogástalanul mű­ködnek. Csere esetén – alumínium alapanyaguk miatt – ma is komoly értéket képviselnek, 90%-ban újrahasznosíthatók.

Az üzemeltetési hely, fűtési rendszer ki­ alakítása döntően meghatározza a  radiá­tor alapanyagának kiválasztását. Az első lépés – az esztétikai szempontok előtt – az üzemeltetési körülmények tisztázása. En­nek figyelmen kívül hagyása sok kellemet­len meglepetést okozhat. Szigorú megkötések vannak a már meg, lévő rendszerekben üzemelő radiátorok cseréjekor. Távfűtött lakásoknál, tömbfűtéseknél figyelembe kell venni a már beépített radiátorokat.

 • Acéllemez radiátor helyére alumínium, radiátort szerelni csak a fűtést üzemeltető írásos engedélyével lehet. Az üzemeltetőnek garantálnia kell, hogy nem lágyítja a fűtővizet, nem alkalmaz még átmenetileg sem vegyszeres kezelést, és hogy szűrőrendszer van beépítve a le­begő, leváló szemcsék kiválasztására.
 • Alumíniumradiátor helyére alumínium­ radiátor beépíthető. A bekötést úgy kell kialakítani, hogy ne lépjen fel kavitáció, nagy áramlási sebesség.
 • Egyedi fűtési rendszerbe acél- vagy ön­töttvas radiátor helyére (amennyiben nem alkalmaznak vegyszeres kezelést, vízlágyítást) alumíniumradiátor gond nélkül beépíthető. A radiátor cseréjekor (bővítéskor) figyelembe kell venni a különböző kialakítású radiátorok belső áramlási ellenállását, amely beszabályozással korrigálható .
 • Alumíniumradiátorok az előzőkben leírt üzemeltetési feltételek betartása mellett beépíthetők állandóan párás, nyirkos helyekre is (uszodák, konyhák, gépkocsimosók) . Felületi sérülés esetén sem alakul ki esztétikát romboló , élettartamot csökkentő rozsdásodás.

Az alumíniumradiátorokról elterjedt tévhit, hogy rézcsővel nem szerelhetők. Az általam ismert alumíniumradiátorokat 1995 óta szerelik rézcsővel is probléma­mentesen. Rézcső miatt garanciális meg, hibásodást, lyukadást egyetlen alkalommal sem tapasztaltunk. Az eltérő potenciálkü­ lönbség miatt az alumínium és a réz kö­ zött kialakuló korróziót a radiátor és a rézelem közé beiktatott acél közcsavar megakadályozza.

A korrektül megtervezett, a gyártók által meghatározott garanciális feltételek szerint üzemeltetett fűtési rendszer hosszú évtizedekre szóló élettartamot garantál.

A radiátorokat gyárilag tagosítják a meg, rendelő igénye szerint. Több ezerféle variációban gyártható. A tagosított alumíniumradiátorok rugalmas tömítésének egyik ritka előnye, hogy a nyaralókban, garázsokban esetlegesen szétfagyott  radiátorok nem  roncsolódnak,  deformálódnak, kis költséggel javíthatók.

A radiátorok bármilyen színben rendelhetők, mennyiségtől függetlenül, egy radiátoron belül több színből is. A színösszeállításnak csak a belsőépítészek fantáziája szab határt.  Kuriózumnak számít a piacon a kísérleti jelleggel elkezdett, új felületi eljárással kialakított radiátorok gyártása. Az új eljárással sokféle faerezetű, márványhatású felület alakítható ki. A szublimációs eljárással létrehozott minta a színterezett felület teljes keresztmetszetében bediffundálódik. A bevonat nem kopik vagy válik le a használat során.

Miért éri meg alumíniumradiátort vásárolni?

 • Az. egyenkialakítású acéllemez radiátorokhoz képest esztétikusabb
 • Élettartama többszöröse az acéradiátorokénak.
 • 55 mm-es vastagsága ellenére nagy fűtőfelülettel rendelkezik.
 • Kis víztartama miatt gyorsan felfűthető.
 • Alacsony hőmérsékletű fűtést tesz lehetővé.
 • Különleges kialakítása miatt nem porolja csíkosra a falat, függönyt.
 • Tetszőleges magasság 250 mm-től 2000 mm-ig.
 • 2-32 tagszámú a hosszúsága.
 • RAL 190 színben készül (egy radiátoron belül ízlés szerinti összeállításban.)
 • Mindenféle bekötési módban alkalmazható.
 • A tagos radiátoron túl választható még tükrös vagy alumínium törölközőszárító csőradiátor is.

Radiátor


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem