Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2012. május

Az ivóvizes tágulási tartályokról

Az ivóvizes tágulási tartályokról

 18 235
2 4.5 (2)

A tágulási tartályokról szóló korábbi eszmefuttatás során rövid utalás történt a magasabb műszaki tartalmat képviselő ivóvizes kivitelre. Az itteni fizikai folyamatok alapjai megegyeznek a fűtési/hűtési tágulási tartályokéival, csak az ivóvíz miatt szükséges többlet műszaki tartalom. Ezt két ok követeli meg; az egyik az oxigéntartalom, a másik a higiénia.

Korszerű gázkészülékek és épület-energiahatékonysági felújítások

 3523
1

Számítások igazolják, hogy a komplex épület-energiahatékonysági felújítások leggyorsabban megtérülő eleme az elavult gázkészülékek cseréje, korszerű gázkészülékekre. Az építőipari cégek szakmai irányításával végrehajtott épület-felújítások során azonban igen gyakran éppen a leggyorsabban megtérülő épületgépészeti tervezés és felújítás marad el, amelynek nemcsak az a következménye, hogy nem történnek meg az 5-8 év alatt megtérülő gázkészülék-korszerűsítések, de életveszélyes helyzetek állnak elő annak következtében, hogy az épület-energiahatékonysági beavatkozás alapvetően megváltoztatja a fogyasztói gázberendezés létesítésekor fennálló állapotot.

Kié a kazán?

 2205

Új rovatunkban bíróságon eldöntött vitákat dolgozunk fel, amelyek precedensértékűek, és túl érdekességfaktorukon, tanulságul szolgálhatnak a hasonló problémákkal küzdőknek. Első, BH1983. 133. ügyiratszámú történetünkben a lakásszövetkezet és a lakók között a kazáncserével kapcsolatos pert mutatjuk be. Történetünkben a felperesek bérelték az alperes lakásfenntartó szövetkezettől a lakóház földszinti üzlethelyiségeit, amelyek fűtését közös kazán biztosította. A helyiségbérek megállapításánál az alperes figyelembe vette a kazánház alapterületének arányos részét is. A fűtőberendezést a felperesek közösen üzemeltették, és a szükséges karbantartásról is 1977 elejéig közösen gondoskodtak, amikor is a kazán meghibásodott, és azt tovább javítani már nem lehetett. A felperesek felhívták az alperest a kazán kicserélésére, amely azonban ez elől elzárkózott. Az egyik felperes a kicserélést a pertársai nevében is elvége

Az égéstermék visszaáramlásának leggyakoribb okai

 4453
1 5 (1)

Legtöbbször kivitelezési hibából adódik a meglévő kéményben futó elvezetések tömörtelensége. Üzem alatt annak ellenére is tömörtelenné válhat egy rendszer, ha tömörségét és az idomok illeszkedését a kéményseprő az átadás előtt nyomáspróbával ellenőrizte. A kivitelezési hibák többsége két okra vezethető vissza: a csövek hosszanti tágulásának figyelmen kívül hagyására, illetve a csővezeték helytelen behúzására a kéménybe.

Az optimális homlokzati hőszigetelés kiválasztása

 5482
1 4 (1)

A környezetszennyezés legfőbb forrása az energiafogyasztás. Minthogy az épületek a társadalmak legnagyobb energiafogyasztói, következésképpen globálisan a legnagyobb mértékben szennyezik a környezetet, ezért az építészetben különös figyelmet kell kapnia a kérdés megoldásának, tehát épületeink hőszigetelésének szükségessége ma már nem kérdés. A legjobb eredmény elérése érdekében azonban nem mindegy, hogy milyen vastagságú és anyagú hőszigetelés mellett döntünk. Cikkünk felkérés alapján íródott, mert az utóbbi időben többször gondolatmenetek középpontjába került az épületszigetelés és az épületgépészeti rendszerek viszonya.

Kérdőjelek a fatüzelés körül II.

Chiovini György |  7667
1

Általánosan elfogadott törekvés, hogy az épületek fűtési energiaigényét csökkentsük. Ismeretes, hogy az Európai Uniónak is igen becsvágyó tervei vannak e téren. Ugyanakkor a maradó fűtési célú energiafelhasználás primerenergia-forrása is változóban van. A magyar energiastratégia három tézise: versenyképesség, fenntarthatóság, biztonságos ellátás. Ebbe jól beleillik a fatüzelés, mert költsége kedvező, és a fa folyamatosan újratermelődik.

Mekmester 2012. - "Szunyoginvázió a kazántérben"

 395
1

Marincsák Sándor, az M-gáz Szerviz ügyvezetője, akitől e havi képeink nagy része származik, nagyon kedves dolgot írt nekünk: „Mióta ismerem a VGF szaklapot, azóta használom a fényképezőgépet.” Köszönjük, használja tovább mindannyiunk örömére!   1. kép: Turbo kazán - szúnyoginvázió a kazántérben. 2. kép: Gázkonvektor - hátha jobban melegít? 3. kép: Gáztűzhely - belóg a tűztérbe a cső. 4. kép: Gázkonvektor – tákolmány FÉG, Salgotherm, Lampart készülékekből. 5. kép: Gázvízmelegítő - a kéményseprő igazolása: „Minden rendben van” Forrás: Marincsák Sándor 6. kép: Mosdó keverő csaptelepe. Forrás: Szabó Bálint 7. kép: Egy ilyen WC-ben igazán össze lehet melegedni. Forrás: Papp Sándor   8. kép: Ötletes iskolai karbantartó. Előző munkahelyén asztalos volt biztosan. Forrás: Konyári Zoltán  

Hogyan tovább, kazántechnológia?

 2054

A fosszilis energiaforrások lassú, de biztos csökkenése, valamint a légkör klímaváltozásának hatásai egyre nagyobb figyelmet kívánnak meg az ipari szektor mellett a lakossági energiafelhasználás minőségi és hatékonysági kérdéseiben egyaránt. Ez így túl általánosan hangozhat, de ha figyelembe vesszük a témában született korábbi tanulmányok eredményeit, már korántsem „kis dologról” beszélünk.

A szivárgástól a bíróságig

Fábián Attila |  2383
1 5 (1)

A téli hónapok során újra és újra előkerült a gázrobbanások és szén- monoxid mérgezések témája. A balesetek sok áldozatot követelnek, és az esetek döntő többségében megelőzhető lenne a baj, ha a fogyasztók körültekintőbbek lennének, de nagy a felelősség a szakemberek és a rendvédelmi szervek vállán a megelőzés és a gyors és hatékony kárenyhítés területén. Összefoglalókban bemutatjuk, hogy melyek azok a leggyakoribban előforduló jelenségek, amelyek balesetekhez vezethetnek.

Diagnosztikai szoftver alkalmazása a gyakorlatban I.

Diagnosztikai szoftver alkalmazása a gyakorlatban I.

Fördős Norbert |  1975

Sok végfelhasználó szemében ma még biztosan furcsán hat, amikor a fali gázkészülék hibájához kihívott márkaszervizes szakember a csavarhúzó és a villáskulcs helyett először egy laptopot vesz elő a funkcióját nem teljesítő hőtermelő „javításához”. A most bemutatott diagnózisszoftver azonban egyáltalán nem kuriózum már, csak sajnos nagyon sok szervizszakember sem látja igazán át a benne rejlő lehetőségeket.

Minőség a hosszú élet titka II.

Gémes Atilla |  4941
1 5 (1)

Gyakran járok szállodákba, és nagyon sokszor szembesülök az igénytelenséggel, ésszerűtlenséggel. A hotelek, panziók üzemeltetői sajnos nem veszik számításba azt, hogy a szállodai szoba és főként annak fürdőszobája fontos, intim hely a vendégnek. Nagyon fontos azt is tudomásul venniük, hogy a vendégek lelkiállapotát befolyásolja, kedvét meghatározza a környezet, melyben intim dolgaikat intézik. Magam is így vagyok ezzel, és nem is megyek azokba a szállodákba többet, ahol a következőket tapasztaltam.

Reklámozzuk a gagyit

 4350
2 4 (1)

Szerencsére nem mi, a VGF munkatársai reklámozzuk, hanem éppen ellenkezőleg, küzdünk ellene, és minden hasonló megjelenés ellen. Cikkünkben egy épületszigetelésről olvashatnak, ami komoly reklámhadjárattal (internet, televízió stb.) a köztudatba oltotta magát, miközben inkább kárt okoz, mint használ. Lássuk.

Zárt égésterű gázkonvektorok

 11 509
1 5 (1)

Áttekintő táblázat...

Lakossági gázmérők mágneses manipulálásának utólagos kimutathatósága

Lakossági gázmérők mágneses manipulálásának utólagos kimutathatósága

 8598
1 5 (1)

A lakossági földgázfogyasztás mérésére alkalmazott Gallus 2000 típusú gázmérőkön végzett illetéktelen beavat- kozási kísérletek egyik csoportját az képezi, amikor állandó mágnes segítségével próbálják manipulálni a gázmérő üzemszerű működését. Ilyenkor a cél minden esetben az, hogy egységnyi átáramolt gáz mellett a gázmérő kijelzője a kelleténél kevesebbet mutasson.

A Sziklakórház története II.

 5118
1 5 (1)

Az 1950-es évek végén, illetve a '60-as évek elején több nagyszabású felújítást végeztek a Sziklakórházban. A hidegháború kiéleződése miatt a kórházat megint bővítették, és a modern tömegpusztító és biológiai fegyverek ellen is részben védetté tették.

A szmog csökkentésére irányuló módszer

 4508
1 5 (1)

A levegőszennyezés kérdése mindennapos téma. A különböző médiáknak köszönhetően az emberek egyre inkább tájékozottak azokkal a szennyezőanyagokkal kapcsolatban, melyeket belélegeznek. A hírekben szinte naponta hallani a légszennyezők határérték fölé emelkedéséről. Mivel az épületgépészet jelentős mértékben érintett a témában, indokoltnak láttuk cikkünk megjelentetését.