Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

HERZ házi átadóállomások

2018/4. lapszám | Doholuczki Tibor |  8040 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

HERZ házi átadóállomások

Kiváló minőségű decentralizált vízmelegítők fűtéscsatlakozással az ivóvíz higiéniája és a szavatolt hőmérsékletértékek érdekében.

A melegvíz-készítés hagyományosnak tekinthető és a leginkább elterjedt készüléke jelenleg a bojler. Ez a készülékfajta a vizet jóval a felhasználás előtt melegíti fel, amit aztán forró állapotban tárol. A tárolási idő alatt – a környezeti hőmérséklet függvényében – óhatatlanul bekövetkező hőveszteség miatt rendszeres utánfűtésre van szükség. A melegvíz-készítés e módszerének hátrányai mindenki számára ismertek.

A legionellák keletkezését szerkezeti megoldásokkal, illetve más vízmelegítési mód választásával lehet megakadályozni. Ezek az intézkedések mind a meleg víz hosszú ideig tartó tárolásának elkerülésén alapulnak, hogy megakadályozzák a legionellák szaporodását. A működésük során meleg vizet nem tároló készüléktípusok összefoglaló elnevezése: átfolyó rendszerű vízmelegítő.

A ma megszokott és a felhasználók által el is várt komfortérzet mindenkori és minden üzemi körülmény közötti biztosítása jelentős műszaki ráfordítást és szakértelmet igényel. A készülékek elvárt optimális működéséhez megfelelő alapvető üzemi feltételeket kell teremteni. E készüléktípus technológiai fejlődése jól nyomon követhető a generációváltások során, és a HERZ átadóállomásokban éri el csúcspontját. A HERZ átadóállomások átfolyó rendszerűek, így a víztárolás hátrányai nem érintik őket. Működésük a távhőszolgáltatók, illetve a házközponti fűtések műszaki követelményeire van optimalizálva. Ennek köszönhetően fontos innovációnak tekinthetők a hatékony energiahasznosítás és energiatakarékosság – azaz végső soron a környezetvédelem – szempontjából. Ezek a vízmelegítők – a bojlerektől eltérően – csak akkor kapcsolnak be, ha meleg vízre van szükség, azaz vizet vételeznek.

A 4008-as sorozatú HERZ készülékek olyan fűtési és decentralizált vízmelegítési célokat szolgáló háztartási átadóállomások, amelyeket távfűtési, illetve házközponti fűtési hálózatokban való használatra terveztek és optimalizáltak. Kompakt felépítésük ellenére igen hatékonyak. Elsősorban többszintes társasházakban (két felnőttből és két gyermekből álló háztartások) való alkalmazásra tervezték őket. Különösen alkalmasak a lakások távfűtési hálózatokra való utólagos rácsatlakoztatására. A készülékek ezen felül új építésű házakban, például passzívházakban, alacsony vagy nulla energiafelhasználású házakban, illetve sorházakban is kiválóan teljesítenek.

A HERZ átadóállomások a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott teljesítmény függvényében minden alkalmazáshoz elegendő meleg vizet szolgáltatnak, megfelelve a felhasználók szokásos komfortelvárásainak. A gyakorlatban a felhasználók számára a legfontosabb minőségi követelmény, hogy a meleg víz kívánt mértékű térfogatárama adott időegységen (egy percen) belül rendelkezésre álljon. A meleg víznek ezen felül a vételezés teljes ideje alatt el kell érnie, illetve tartania kell a kívánt vagy előre beállított hőmérsékletet. Az energia-, illetve távhőszolgáltatók által meghatározott feltételek teljesítése esetén a HERZ átadóállomások a használati-melegvíz vonatkozásában percenként 15 (18) liternyi (!) folyamatos térfogatáramot biztosítanak 50 °C állandó hőmérséklet mellett. Ezek az értékek, a csupán minimális mértékű nyomáseséssel egyetemben, egyedülállók az iparágban és a fent leírt kétgyermekes háztartásra vannak optimalizálva. A HERZ átadóállomások állandó melegvíz-hőmérsékletet és -mennyiséget biztosítanak a különböző helyeken történő egyidejű vételezés vagy eltérő vételezési időközök esetén is. A készülékek fűtőteljesítménye szintén kiemelkedően magas: 7–19 kW.

Az igen kompakt felépítés ellenére a HERZ átadóállomásokba előzetesen vagy utólagosan sokféle, a meleg és/vagy a hideg víz mérésére kalibrált vízóra, illetve a fűtőkörbe hőmennyiség-számláló szerelhető be, eleget téve a regionális szolgáltató vállalatok és törvények előírásainak, követelményeinek.

A HERZ átadóállomásokat a cég szabadalmaztatott, egyedi szerelőrendszerével szállítja, amely megkíméli a szerelőt a meglevő szerelvényekhez való gyakran bonyolult és időrabló hozzáigazításoktól. Ötletes felépítésük révén a HERZ átadóállomások gyors és egyszerű szerelést tesznek lehetővé. A csatlakozások könnyen értelmezhető és sokáig olvasható állapotban maradó jelölései révén elkerülhetők a hibás szerelések és csatlakoztatások, a karbantartási és javítási tevékenységek a lehető legrövidebb idő alatt, gond nélkül elvégezhetők. Természetesen a HERZ átadóállomásokat valamennyi használatos szerelési módra felkészítették, mind vakolat feletti és alatti kivitelben szállítják. Az MSZ EN 1111 szabvánnyal összhangban a HERZ átadóállomások valamennyi 4008-as sorozatba tartozó modellje tartalmaz egy rögzített beállítású HERZ ivóvízkeverő szelepet, amely felülről behatárolja a vízhőmérsékletet (max. 50 °C), így biztosítva a forrázás elleni védelmet. A HERZ többi termékéhez hasonlóan a házi átadóállomások alkatrészei is kizárólag az Európai Unióban, illetve Ausztriában készülnek. A HERZ szakértő munkatársai mind az ellátóvezetékek és nyomáskülönbség-szabályozó megfelelő méretezésében, mind a házi átadóállomások helyszíni üzembe vételében segítenek. A HERZ által gyártott valamennyi alkatrészhez hasonlóan az átadóállomásokra is teljes szavatosságot vállal.

Minden átadóállomás magyarországi forgalmazásához

A 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet értelmében – a 7. §-ában felsoroltak kivételével – egy építési termék egy építménybe akkor építhető be, ha a termék teljesítményét teljesítménynyilatkozat igazolja. A kormányrendelet 5. §-a szerint a teljesítménynyilatkozat kiállítható:

  • harmonizált európai szabvány (hEN) alapján, vagy
  • kiadott Európai Műszaki Értékelés (ETA) alapján, vagy
  • lejáratáig érvényes Építőipari Műszaki Engedély (ÉME) vagy Európai Műszaki Engedély (ETA) alapján, vagy
  • nem harmonizált európai szabvány, nemzetközi szabvány vagy magyar szabvány, amely alapján a tervezett felhasználás szempontjából lényeges alapvető termékjellemzők, azok vizsgálatának és értékelésének módszerei, valamint a teljesítményállandóság értékelésének és ellenőrzésének a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet V. melléklete szerinti rendszere meghatározható, vagy
  • kiadott Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) alapján.

HMV előállítás