Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Légtechnika

Szellőzés ablak-légbevezetőkkel

2018/4. lapszám | Varga péter |  9278 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szellőzés ablak-légbevezetőkkel

Amikor a lakások fűtési költségével való takarékosság fontos szemponttá vált, egyéb megoldások mellett megindult a törekvés a nem megfelelő ablakok okozta téli energiaveszteség csökkentésére. A transzmissziós veszteség csökkentésének módja az ablak hőátbocsátási jellemzőjének javítása. Ezért fejlesztették ki a hőszigetelő üvegezést: két- vagy háromrétegű üveg, gáztöltet, emissziócsökkentő bevonat.

Szélcsendben nincs nyomáskülönbség

A kis veszteségű keretszerkezet jellemzői: széles, belül kamrákra felosztott, esetleg még hőszigetelő közeggel is töltött műanyag profil. A filtrációs veszteség, az elengedhetetlen működési hézagokon történő légcsere megakadályozását szolgálják a körben futó rugalmas tömítések. A profil szélén elhelyezett ütköző tömítések kiegészíthetők középső tömítéssel. A ma gyártott ablakokkal a lakást lényegében légtömören lezárjuk. Egy példa erre: egy, a régi gyártástechnológiának megfelelő 2 m2-es ablakon át, átlagos szélnek megfelelő, 20 Pa nyomáskülönbség mellett kb. 25 m3/h térfogatáram mérhető; egy mai szerkezetűn pedig mintegy 0,25 m3/h.

A cikk még 18 274 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés