Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

GázellátásSzakmatörténet

Gázvilágítás Magyarországon

2018/4. lapszám | Dobai Gábor |  7745 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Gázvilágítás Magyarországon

Gróf Széchenyi Istvánt, akit Kossuth „a legnagyobb magyarnak” nevezett, úgy ismerjük a magyar történelemből, mint a magyar közlekedés és hajózás megteremtőjét. Ám egyéb, más műszaki érdekesség is fűződik a nevéhez, hiszen a gázvilágítás iránt is érdeklődött.

Kevésbé ismert, hogy a 24 éves huszárkapitány erősen érdeklődött a különféle műszaki újdonságok és találmányok iránt. Európa városaiban (hát még a falvakban) akkortájt kevesen tudták, hogy Angliában épp az ipari forradalom zajlik. A nemzedékeken átívelő előkészületek gyors fordulatot hoztak a XVIII. században: az országban nem voltak polgárháborúk és belső vámhatárok, nem érte idegen támadás, a népesség egy évszázad alatt másfélszeresére nőtt, beengedték a képzett külföldi munkaerőt, és kisemberek, munkások, parasztok, városi kispolgárok milliói jelentettek biztos vásárlóerőt a textilipar és az élelmiszer-kereskedelem számára. Eközben Itália, Flandria és Franciaország luxusigényekre épített textilipara fokozatosan hanyatlott. A kontinens legvilágosabban gondolkodó, politikában tájékozott, kiművelt emberfői – mint amilyen Széchenyi István is volt – látták, hogy a fennkölt elszigeteltségben élő Angliát érdemes közelebbről megismerni. Széchenyi az 1810-es évek közepén barátjával, Wesselényi Miklóssal hosszabb nyugat-európai körutazást tett, ennek során járt Angliában. A franciák elleni csatákban 1809 és 1814 között többször is kitüntették, ezért utána kérhetett beutazási engedélyt Angliába.

A cikk még 22 749 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Történelem