Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Klímavédelem és az energiahordozók jövője

2018/4. lapszám | Szilágyi Zsombor |  926 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Klímavédelem és az energiahordozók jövője

Bár a megújuló energiák felhasználása a világ minden táján folyamatosan nő, a fosszilisenergia-hordozók még jó néhány évig uralni fogják az energiapiacot. A környezet- és klímavédelem egyre hangsúlyosabb szerepet kap a fejlődő országokban is, így a világ együttes érdeke a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentése.

A világ primerenergia-felhasználása a következő volt 2016-ban (millió tonna olajegyenértékben, Mtoe): olajtermék 4418,2, földgáz 3204,1, szén 3732, nukleáris 592,1, vízenergia 910,3, egyéb megújulók 419,6. A legnagyobb energiafogyasztó országok – Kína 3053 Mtoe, USA 2272,7 Mtoe, India 723,9 Mtoe és Oroszország 673,9 Mtoe  – adják a világ szén-dioxid kibocsátásának 49,7%-át. Kína és India a gyors fejlődésű országok közé tartozik, a gazdaság növekedése egyre több energiahordozót igényel. Oroszországban kissé lassult a gazdaság fejlődése, de az ország méretei és adottságai miatt átlagot meghaladó energiaigény mutatkozik.

A cikk még 13 247 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Sokan megállapították már, hogy a világon talán nincs is olyan dolog, amelyet minden ország azonosan ítélne meg, de talán a Föld klímájának védelme az lehetne, és a párizsi egyezmény már közelített ehhez az egyezséghez. Amerikában a fontosabbnak vélt országos érdek most szétzilálhatja a viszonylag egységes klímavédelmi szándékot. Az Egyesült Államok ellenkezése és Oroszország semlegesnek tűnő hozzáállása lenullázhatja a párizsi egyezmény reménykeltő elhatározásait.