VGF&HKL szaklap

Tiszta fűtésrendszer, rendes kazán!

2018/4. lapszám | Lantos Tivadar Szabó Sándor |  895 | |

Tiszta fűtésrendszer, rendes kazán!

A szerelők hiába hívják fel a megrendelők figyelmét a tiszta fűtésrendszer fontosságára, nem törődnek vele. Felesleges kiadásnak érzékelik a rendszermosást, az iszapleválasztót, nem tudják, hogy a keringtetett fűtési vizet kezelni kell, mert ennek hiányában idő előtt, akár 2 év használat után is tönkremehet a kazán.

Egy autó esetében szinte természetesnek tűnik a gondoskodás, évenkénti szerviz, a kopó alkatrészek cseréje, olajcsere, szűrőcsere stb. Egy gázkészüléknél, egy hőszivattyúnál vagy egy klímaberendezésnél a háztartások többségében nem futja az évenkénti felülvizsgálatra, karbantartásra. A szakszerű üzemeltetés – a szerelők részéről pedig a megfelelő kioktatás –, végképp elmarad. Az ügyfelek többsége talán nem is hallott a gázkazánok esetében arról, mit jelent a ledugulás, a kazánfelforrás, elvízkövesedés, termofejek leragadása, radiátoriszap, kazánlyukadás stb. Sokszor halljuk azt a közhelyes megjegyzést a megrendelőktől: „Az új kazánok már nem bírják úgy, mint a régiek. Régen sokkal jobbakat gyártottak, az nem ment egy-két év után tönkre. Minek nekem kondenzációs gázkazán…” A régi kazánok sok gázt fogyasztottak, bár ez akkor senkinek sem tűnt fel, mert a szovjet gáz olcsó volt. A régi kazánok alacsony hatásfokkal, állandó teljes terhelésen dolgoztak, a mai komfortigényeket nem tudták kielégíteni. Ezzel szemben az új gáztüzelő berendezések energiatakarékosak, komfortosak, szabályozhatók, cserébe viszont törődést igényelnek. Trabanttal neki lehetett vágni Európának, csak kellett hozzá egy táska szerszám és egy csomagtartónyi pótalkatrész. Aki kicsit műszaki ember is volt, az meg tudta bütykölni a technikát. A mai, pár esztendős új autót már lehetetlen hétköznapi körülmények között megjavítani. Speciális szerszámokra, alkatrészekre, és elsősorban szakemberre van szükség. Nincs ez másképp a mai épületgépészetben sem.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Összefoglalva tehát, rendszermosásra szükség van a gázkazán beüzemelése előtt, főleg ha meglévő radiátoros, padlófűtéses rendszerre új kondenzációs kazánt kötünk rá. Legalább két-három évente érdemes a tisztítást megismételni. Nem szabad az iszapleválasztón, mikrobuborék-leválasztón spórolni, be kell építeni. A kazánokat évente egyszer tisztítani, karbantartani szükséges. Ha szivárgás van, gyakran esik a rendszer nyomása, fel kell tárni az okot, és orvosolni kell a problémát. Nem szabad ész nélkül friss vízzel töltögetni a rendszert. Mindezt betartva biztos a 10-15 éves gond nélküli üzem és a gazdaságos működés.