Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázellátás

Elöregedő gázvezetékek veszélyei

2018/4. lapszám | Lantos Tivadar |  7305 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elöregedő gázvezetékek veszélyei

Az olyan fővárosi társasházaknál, amelyek a gázkivitelező cégektől ajánlatot kérnek vagy felülvizsgálatot rendelnek meg, a szakemberek a helyszíni szemlék során nemegyszer lesújtó állapotokat tapasztalnak. Sajnos a lakóközösségek többsége nem fordít kellő figyelmet épületeik közműveinek rendszeres karbantartására, felújítására.

Pincéje jellemzi a társasházat

Már a pincék elhanyagolt volta is árulkodó jel lehet a gázszerelő szakember számára. Sok a penész, nedvesek a falak, szemetes, rendezetlen állapotok uralkodnak. Az ilyen és ehhez hasonló látvány már önmagában is rossz előjel. Közelebbről megvizsgálva a gázvezetékeket, szinte természetszerűnek tűnik az állapotuk: nincsenek lefestve, erősen korrodáltak, itt-ott hiányoznak a tartóbilincsek. Nem ritka Budapest belső kerületeiben ez a tapasztalat, a régi szerelési módozattal készített gázvezetékek esetében csaknem minden esetben fennállnak ezek a problémák. A régi bérházakban még sűrűn találkozni menetes kivitelű vezetékrendszerekkel, amelyek eredetileg városi gázra készültek. Ezek a jelenlegi szabványoknak nem felelnek meg, az ilyen vezetékek cseréjét a ’80-as évektől kezdve a mai napig gőzerővel végzik a szakemberek, de a folyamatnak még közel sincs vége. Sőt, a közművek felújítási folyamata igazából csak most kezdődött.

A cikk még 8 476 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Gázterv