Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Az EcoDesign hatása a rooftop berendezésekre

ErP 2018 (ErP= Energy related Products Directive)

2018/4. lapszám | támogatott cikk |  1675 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az EcoDesign hatása a rooftop berendezésekre

A jelenleg érvényben lévő 2009/125/EC direktíva a légtechnikai berendezések tekintetében jelentős változást okozott, amely a Lenergy Magyarország Kft. életében először 2016-ban jelentkezett, ugyanis ekkor vált kötelezővé az első szigorítás. A LENNOX berendezések kivétel nélkül teljesítik az EcoDesign követelményrendszerét. A LENNOX már közel 30 éve gyárt rooftop berendezéseket, jelenleg Eurovent és ErP szerint.

Rooftop

A rooftop berendezés a LENNOX egyik piacvezető terméke, egy olyan kompakt légkezelő klímaberendezés, amely ideális megoldás nagyterű áruházak, csarnokok klimatizálására. A klasszikus egyventilátoros egységeken kívül kétventilátoros egységek, számos opcióval és változatban elérhetők.

Baltic IV

A legkisebb rooftop-sorozat névlegesen 3600–19 000 m3/h tartományban, akár 4-800 Pa statikus nyomásnövelés mellett képes levegőt befújni, 20–85 kW hűtőteljesítmény mellett. Az ErP 2018 miatt bekerült a standardkivitelbe az EC ventilátor (főventilátor és kondenzátorventilátor), valamint egymástól független két hűtőkörnél előnyben részesítik a tandem kapcsolást, ami további hatásfok-növekedést eredményez.

Flexair

A Baltic rooftopok nagytestvérénél, a Flexair rooftopoknál hasonló változások találhatók. Itt a szállított légmennyiség 12 000–43 000 m3/h között mozog 85–230 kW hűtőteljesítmény mellett. Ebben a rooftopban is alapkövetelmény az EC technológia használata, és opciós tételként elérhető a forgódobos hővisszanyerő is. A Baltic és Flexair rendelhető vízhűtéses kondenzátorral is.

Energy

A LENNOX márka leginkább energiahatékony rooftopja az Energy-sorozat, amelyben a hűtőkör egyik kompresszora a nagyobb méretű berendezéseknél inverteres, képes fokozatmentesen változtatni a hűtő-fűtő teljesítményét (hőszivattyús üzemben). Az Energy rooftop teljesítménye és légszállítása a Baltic és a Flexair terjedelme között van, ezt a berendezést eleve az ErP szellemében tervezték. A berendezések 50 mm vastag hőszigeteléssel vannak ellátva, minden irányból nyitható panelekkel, a piacon egyedülálló külső statikus nyomással rendelkezik (700 Pa). Kialakítása moduláris, kondenzációs technológiájú gázfűtéssel, valamint a hulladékhő hőcserélővel felszerelhető. A berendezések „A” energiaosztályú készülékek.

Tartozékok

Minden rooftopnál választható a légcsatorna helyzete akár oldalsó, akár alsó irányba is, rendelhetők emelt nyomású ventilátorokkal, valamint a szűrőket tekintve választható G4, bizonyos típusoknál finomabb, F7 vagy akár F9 is. Képesek kiegészítő vizes hőcserélővel vagy éppen gázégővel üzemelni, valamint a fentiekben említettek szerint hővisszanyerővel is felszerelhetők. Könnyedén illeszthetők az ismertebb épületfelügyeleti rendszerekhez, felszerelhető füstérzékelővel, tűzvédelmi termosztáttal és szén-dioxid-érzékelővel.

A Lenergy Magyarország Kft. 2012 óta működik azzal a céllal, hogy ügyfeleinek teljes körű megoldást kínáljon ipari jellegű klímatechnika, légtechnika, és nem utolsósorban energetikai, energiamegtakarítási megoldásokban. Fontosnak tartjuk, hogy átgondolt megoldásokkal energiát takarítunk meg, és óvjuk, kíméljük környezetünket a károsanyag-kibocsátástól.

2012 februárjától kizárólagos forgalmazói vagyunk a LENNOX és a DECSA termékeknek hazánkban, mindkét vállalat kiemelt szerepet tölt be az ipariberendezés-gyártás piacán.

A LENERGY Magyarország Kft. fő támogatója a Varázslatos Magyarország és az Év Természetfotósa pályázatoknak, egyben kiemelt fontosságú társadalmi szerepvállalása, hogy minden lehetséges platformon tegyen a természetvédelemért, nemzeti parkjainkért, a magyar természetfotózásért.

ErP