Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Reklám és valóság

2015/10. lapszám | Piskóty Miklós |  68 384 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Reklám és valóság

Manapság a vízcsapból is a Delimano „sztár termékének”, a KDR-4E-3 elektromos fűtésű, átfolyó rendszerű vízmelegítő/csap kombinációnak a hirdetése folyik. Hogy csak néhány példát említsünk, a prospektusokban és a neten olvasható, kiragadott részletek szerint a „Delimano innovációja …korlátlan mennyiségű …akár 60 °C-os vizet” képes szolgáltatni.

Továbbá: a „hagyományos keverő csapokhoz hasonlóan működik”, és „teljesen automatikus fűtésszabályozással” is rendelkezik. Az ilyen (valószínűleg szándékosan) pongyola megfogalmazású hirdetés a fizikát már régen elfelejtett, egyszeri emberrel könnyen elhiteti, hogy valami korszakalkotó újdonságról van szó, ami egy csapásra megoldja a fürdőszoba, konyha, garázs, hétvégi ház, műhely stb. melegvíz-ellátását.

Mi az igazság, mire alkalmas ez a készülék?

Elvégeztük a puding próbáját, vagyis teszteltük a készülék képességeit! Íme az eredmények.

A csap a karjának középső helyzetében zár, lefelé, „meleg” irányba fordítva bekapcsolja a fűtőspirált, és fokozatosan növeli az átáramló víz térfogatáramát. Az állandó teljesítményű fűtőspirál a térfogatáram növelésével csökkenő mértékben melegíti fel a vizet. Szó sincs „teljesen automatikus fűtésszabályozásról”, a készülék egyfokozatú fűtőspiráljának áramfelvétele 12,6 A, teljesítménye 2,66 kW. A kart középső állásából felfelé mozgatva a csap növekvő mennyiségű hideg vizet enged át. Teljesen nyitott „hideg” állásban 3 bar nyomáson percenként 8,04 liter folyik ki. Tehát a készüléknek semmi köze sincs a „hagyományos keverőcsapok működéséhez” sem. A készülék 3 bar csatlakozási nyomáson, teljesen nyitott, „meleg” állásban 4,84 l/perc víz enged át, amit a fűtőszál 7,9 °C-kal melegít fel. Az 1 bar nyomáson percenként kifolyó 3,0 liter víz hőfoka 12,8 °C-kal emelkedik. A beígért 60 °C-os vízhőfokot akkor érhetjük el, ha a percenként kifolyó víz mennyiségét jóval 1 liter alá csökkentjük. Ily módon egy 10 literes vödör megtöltése 10-14 percet venne igénybe, melynek elteltével már csak langyos víz állna rendelkezésünkre. Ez lenne a készülék által szolgáltatott „korlátlan mennyiségű, akár 60 °C-os víz”? Ha a karral csökkentjük az átfolyó víz térfogatáramát, vagy nagyon csökken a víz nyomása, akkor a víz felforrhatna, de szerencsére ezt a beépített hőfokkorlátozó 80 °C körüli hőfok elérésekor a fűtőspirál áramkörének megszakításával megakadályozza.

Mire elég ez a teljesítmény?

Vizsgáljuk a kérdést kizárásos alapon!

A készülék a zuhanyozásnál megkívánt 36 °C hőfokra, a szokásos 8–15 l-rel szemben, télen, 10 °C vízhőfok mellett, percenként mindössze 1,47 l vizet lépes felmelegíteni. Csak az arányok érzékeltetésére említjük meg, hogy egy kád 40 °C-os vízzel egy óra alatt sem telne meg, arról nem is beszélve, hogy a víz közben régen kihűlne. Kimondhatjuk, hogy a készülék zuhanyozáshoz és a kádban való fürdéshez alkalmatlan! Igaz, hogy ezt a gyártó és a forgalmazó nem is állítja.

A folyóvízzel történő mosogatáshoz szükséges 50-55 °C-os vízből a készülék percenként kevesebb, mint egy litert képes termelni. Szerencsére a különleges, „minizuhany” sugárszabályozó ebből a csekély vízmennyiségből is határozott, erős és látszólag bő vízsugarat varázsol, ami ütő hatásával megsokszorozza a művelet hatékonyságát. Ezzel szemben a mosogató medence vagy egy nagyobb edény megtöltése a kis térfogatáram miatt erősen igénybe venné a háziaszszony idejét és türelmét. Itt említjük meg, hogy a sugárrendezőbe épített, valóban újdonságot képező, ravasz biztonsági lefúvató szelep megakadályozza a sugárszabályozó eltömődése esetén bekövetkező veszélyes nyomásnövekedést. Felvetődik azonban a spiáter öntvényből készült sugárrendező tartósságának és a pótalkatrész-ellátásának kérdése.

A tapasztalatok szerint a mosdó ma már szinte csak kézmosásra és fogmosásra szolgál. A merészebb gyártók a mosdócsapjaikat a korábbi, 12 l/perc helyett már csak 5-8 l/perc kifolyást engedélyező sugárrendezőkkel szerelik fel. A sugárrendezők forgalmazásával foglalkozó cégek ezerszámra adják el az utólagosan a csapra szerelhető perlátorokat, melyek a kifolyó víz térfogatáramát a nyomástól függetlenül 1,7-4 l/percre korlátozzák. A Delimano 1,47 l/perc térfogatáramú, különlegesen jól megformázott, 36 °C-os vízsugara is elfogadható, sőt megszokható. (Ugyanez igaz például a bidé esetében is.)

A víz felmelegítési pontjának a kifolyás helyéhez való közelítése az azonnali melegvíz-szolgáltatás komfortján túlmenően az idő-, víz- és energiatakarékosság szempontjából kétségtelen előnyökkel bír. A legnevesebb gyártók régóta készítenek hasonló célú és teljesítményű, közvetlenül a vízcsap közelébe szerelhető, átfolyó rendszerű vízmelegítőket, de azokat korrekt módon csak a kézmosókhoz és mosdókhoz ajánlják.

A Delimano készülék zsenialitása a csap és a vízmelegítő egyesítésében rejlik, és bizonyos célokra történő alkalmazásának létjogosultsága sem vitatható! A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a hőtermelőtől távolabb eső csapolók esetében akár perceket kell várni a meleg víz megérkezéséig. Az elvesztegetett idő a valóságosnál mindig hosszabbnak tűnik, és idegesíti az embert. Ha a mosdónál alkalmanként csak egy perc várakozási idővel számolunk, akkor egy négytagú család, személyenként, naponta ötszöri használattal több mint 100 l felmelegített vizet pocsékol el. A gázzal felmelegített víz költsége és víz- és csatornadíja legalább 80 Ft. A villamos vízmelegítőknél ez a költség ennek többszöröse. A csapoló közvetlen közelébe szerelt átfolyó vízmelegítővel ez a költség elkerülhető! Hihetetlen, de a példánkban számításba vett adatok alapján készülék 15 000 Ft-os ára fél év alatt megtérül!

A tapasztalat igazolja, hogy a Delimano készülék a fogmosásra szolgáló 0,1 l, valamint a félperces kézmosáshoz szükséges kellemes hőfokú vizet valóban azonnal, és látszatra megtévesztően bő vízsugárral biztosítja. Egyben azt is fényesen bizonyítja, hogy a mosdónál végzendő műveletek döntő többsége a szokásos vízmennyiség és költség töredékével, sőt a várakozási idő kiiktatása révén magasabb kényelmi fokon is elvégezhető.

Villamos veszélyek

A készülék villamos védettségi fokozata IPX4, ami a használati útmutatón nincs feltüntetve! Csak remélhető, hogy a használati útmutatón található CE jelölés a készülék elektromos jellemzőire vonatkozik, vizsgálati eredményeken alapul, és a készülék megfelel az elektromos biztonságtechnikai követelményeknek. A nagy áramfelvétel miatti aggodalom jogos. Annak ellenére, hogy manapság a fürdőszoba áramkörébe 16 A-es kismegszakító van beépítve, a készülék például a mosógéppel együtt elvben nem működtethető, ezért ilyen esetben az adott áramkörbe nagyobb, 25 A-es megszakítót célszerű felszerelni. Az 1 m hosszúságú bekötővezeték mindenképpen rövidnek ítélhető!

Élettartam

Természetesen a fenti megállapítások kifogástalan minőségű, biztonságos és hosszú élettartamú készülékre vonatkoznak. A Delimano készüléknél alkalmazott műanyagok és egyes megoldások erősen eltérnek szokásostól, és a csapokra előírtaktól. Tartóssági próba elvégzése nélkül nincs jogunk megkérdőjelezni a készülék minőségét és tartósságát, de valószínű, hogy az engedélyezés során nehézségek merülhetnek fel.

Sajnos a gyártó a kínai cikkeken már megszokott módon erre a készülékre is rábigygyeszti a CE jelet, és ezzel azt a látszatot sugallja, hogy Magyarországon nem lenne szükség a vízoldali ÁNTSZ és ÉMI vizsgálatok elvégzésére és az engedélyek beszerzésére. Sajnos az eltérő vízminőség miatt a csapokat az egyik országban elvégzett vizsgálatok alapján nem lehet az általános érvényű CE jelöléssel ellátni és forgalmazni.

Ígéretek és valóság

A Delimano ismertető anyagai és hirdetési lényegesen többet ígérnek, mint amit teljesíteni képesek. A legnagyobb baj, hogy ezeket az emberek elhiszik! A Delimano csap-vízmelegítő tetszetős kivitelű, ügyes és hasznos kombináció, ami – a tartós, megbízható működést feltételezve – bizonyos esetekben előnyösen alkalmazható, ezért feleslegesnek tűnik a készüléket nem létező tulajdonságokkal és képességgel felruházni. A valótlanságok, félrevezető csúsztatások és szamárságok helyett jobb és korrektebb lenne a hirdetésekben szigorúan a tényekhez ragaszkodni!

DelimanoVízellátás


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem

Kapcsolódó