VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2004. október

A Műszaki Biztonsági Szabályzat újdonságai

Meyer József |  319

A Műszaki Biztonsági Szabályzat újdonságai cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Az olajtüzelés mai helyzete

 4013
1 5 (1)

Valamikor nem is olyan régen az olajtüzelés mindennapos volt. A földgázosítással az olajkazánok háttérbe szorultak, pedig sok előnyük van. Egyes nyugati országokban rendkívül elterjedt ez a fűtési mód, cikkünkből kiderül, hogy miért.

Fogalomtár-Kazánok, vízmelegítők

 5221
1 5 (1)

Manapság kétféle tendencia korát éljük. Az egyik az uniformizálásé; mindent, amit lehet egységesítünk az étkezéstől a zenéig, a csőméretektől a szabványokig. A másik viszont a specializálódás folyamata: minden gyártó igyekszik valami csak rá jellemzőt alkotni, ha másképp nem megy, hagyományos eszközök egymásba integrálásával, és ezen résztermékeknek természetesen saját neved is ad. Kicsit hasonlít ez a dominóhoz; azonos az alap, a forma, de mások rajtuk a számok. Új sorozatunkban ezeket a specializált funkciókat, neveket próbáljuk közérthetővé tenni. Rövid bevezető után következnek a fogalommagyarázatok, amelyek között akadnak általánosabbak és speciálisabbak is; reméljük, sikerül némi segítséget nyújtanunk a tájékozódásban, választásban.

Hogyan érveljünk - Fűtési rendszerek korszerűsítése

 2446

Egy közepes méretű vállalkozás már bátran pályázhat középületek épületgépészeti felújítására is, sőt némi ismeretséggel rendelkezvén (a felújítandó suliba jár a szomszéd Pistikéje) javaslatot is tehet a projekt beindítására. Mostani írásunk olyan segédlet, ami egy nem szakmabeli (pl. iskolaigazgató) számára is világosan felvázolja a lehetőségeket.

Pelletfűtés

Veresegyházi Béla |  2644

A megújuló energiák az EU-csatlakozással aranykorukat élik - legalábbis a médiáknál. Reméljük, hogy rövid időn belül a való világban is elfoglalják az őket megillető helyet -, bővebb alkalmazásukra egyébként szerződések is kötelezik Magyarországot. Sajnos az állami támogatások nem elégségesek pl. a napkollektor vagy a hőszivattyú nagyobb arányú elterjedéséhez. Cikkünkben egy olyan megújulóról írunk, ami gazdasági okokból megállhat a maga lábán.

Rokonszakmák - A szalmaház nem légvár

 2362

Nyilvánvaló, hogy az épületgépészet a házépítéssel kapcsolatos szakmák egyike, azt viszont már sok szakmabeli nem veszi figyelembe, hogy a társszakmák fejlődése nagymértékben befolyásolja saját munkáját is. Azazhogy jó esetben befolyásolná, mert vannak, akik mit sem törődve a változásokkal, teszik a dolgukat, mint húsz-harminc éve. Aki viszont nem akar kikopni vagy stagnálni, nem csak az épületgépészeti újdonságokat kíséri figyelemmel. Cikkünkben egy olyan "új" építési technikáról lesz szó, amely nagyban befolyásolja az épületben telepítendő gépészet milyenségét.

Szaniterhelységek kialakítása

 3685

A ’30-as években előtérbe került a helyiségek berendezésével szemben támasztott esztétikai követelmény. A csöveket el akarták rejteni, ezért körbe burkolták vagy falhoronyban helyezték el. A falszerkezet ezáltal statikailag gyengült, és akusztikai illetve életminőségi szempontokból egyaránt elmaradt az elvárhatótól. Ezzel szemben a mai megrendelő természetes kívánsága, hogy az épületgépészeti szerelés láthatatlan és lehetőleg zajtalan legyen. A falsík előtti szereléstechnika, az előre gyártott szerelőmodulok minderre megoldást adnak. Ennek a rövid áttekintő cikknek az a célja, hogy a kedves olvasó számára függetlenül attól, hogy kivitelező, tervező, beruházó vagy magánszemély, segítséget nyújtson minden esetben az optimális szaniterhelyiség kialakításában.

Milyen víz folyik a csapból?

Piskóty Miklós |  4077

A logikusan gondolkodó ember nem is téved, ha a meleg vizet tárolóból nyeri. Ha a meleg víz egy átfolyó rendszerű gáz-vízmelegítőből vagy akár egy korszerűbb, lángmodulációs kombi készülékből jön, akkor a kívánt hőfok eltalálásához először meg kell ismerkedni a melegvíz-termelő berendezés „lelkével”, és azzal is meg kell barátkozni, hogy nem olyan hőfokú és mennyiségű – helyesebben térfogatáramú – vizet csapolhat, amilyet szeretne, hanem amit a készülék szolgáltatni hajlandó.