Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2002. július-augusztus

Kondenzációs kazánok

|  3589
1 5 (1)

A technikai fejlődés – magától értetődően – a fűtőberendezések területén is nagy léptekkel halad. A gyártók egyre hatékonyabb, komfortosabb készülékeket igyekeznek kifejleszteni, hogy megtartsák, illetve erősítsék a piacon elfoglalt helyüket. Ennek a versenynek ez egyik – már nem is olyan új – gyümölcse a kondenzációs kazán. A berendezések alapjául szolgáló elv régóta ismert, de a gyakorlatban történő alkalmazása – számos ok miatt (melyekről a továbbiakban bővebben is lesz szó) – csak az elmúlt évtizedben vált általánossá. ​

Épületgépészet II.

Keszthelyi István Dr. Chappon Miklós |  2502

Épületgépészeti rendszereink épületeinkben a megfelelő életkörülmények fenntartását, az épületfunkciók egy részét, az épület állagmegóvását és katasztrófavédelmét egyaránt szolgálják. A gépészeti rendszerek üzemeltetési oldalról azzal tűnnek ki valamennyi egyéb épületelemhez képest, hogy karbantartás-igényük igen jelentős (mozgó-kopó alkatrészeik, fokozott hőfokváltozásuk, a csővezetékek, járatok piszkolódása miatt), míg élettartamuk általában az egyéb épületelemekhez képest rövidebb. Ugyanakkor működtetésük lényege az energiaátalakítás, így a hozzájuk kapcsolódó energiaköltség teszi ki az épület teljes energiaköltségének 90%-át.

Használati melegvíz-termelő berendezések kiválasztása I.

Kónya Tamás |  3932
1 4 (1)

Rovatunkban most egy hosszabb lélegzetű írást részletekben való közlésébe fogunk bele. A téma megköveteli, hogy ekkora terjedelemben jelenjen meg, hiszen a melegvíztermelők központi helyet foglalnak el egy lakás „életében”. Cikkünk nem foglal állást egyik vagy másik berendezés mellett és ellen – csak tényeket közöl, az olvasóra bízva a következtetések levonását.

Juhász László és a halasi kör

|  2354

Lacival és barátaival Dobogókőn, egy szakmai konferencián találkoztam. Egyből láttam rajta, hogy igazi egyéniség, olyan ember, akinek van véleménye, és ez a vélemény szilárd tudáson alapszik. Nem is csalódtam, érdekes dolgokat hallottam tőle a szakmáról, Kiskunhalasról és környékéről, az épületgépészek helyzetéről. László „törzshelyén”, a halasi Kun-therm épületgépészeti szakkereskedésben mesélt nekem magáról.

Csodás csapok II.

Piskóty Miklós |  2116

Az energiaárak és a víz- és csatornadíjak folyamatos emelkedése miatt egyre nagyobb jelentőséget kap az energiával és a vízzel való ésszerű takarékosság. A napi 150-250 literes fejenkénti vízfogyasztás a tibeti 1,5 l/fő/nap érték tükrében nyilvánvaló pazarlásnak tekinthető. De a cél nem is a fajlagos értékek radikális csökkentése, hiszen az csak a megszokott komfort rovására történhetne. Az armatúragyártók elsősorban olyan megoldásokon törik a fejüket, melyekkel a víz- és energiafelhasználás korlátozása a komfort észrevehető csökkentése nélkül is megvalósítható. Néhány éve jelentek meg a piacon az ún. „ECO kartussal” ellátott, különlegesen „víz- és energiatakarékos” mosdócsapok.

A mosogató kiválasztásának fortélyai

|  8095
1

Néha nem is gondolunk arra, hogy konyhánk tervezésénél, átalakításánál mennyi apróságon múlhat az, hogy a későbbiekben, hosszú távon is elégedetten használhassuk bútorainkat, gépeinket, kiegészítőinket és a konyhai munka – köszönhetően az előzetes tervezésnek – ne konyhai robot legyen.

Perifériák

Meyer József |  2202

Gyakran adódik, hogy a vállalkozásaink során határmezsgyékre tévedünk. Egy létesítményen belül előforduló, bár egymástól távol eső témakörökben mutatunk példákat erre. Az egyikről elmondható, hogy a mélyalapozási tevékenységek során felmerülő, a talajvízszint-csökkentési feladattal kapcsolatos költségelem-kizárásról szól, míg a másik esetről inkább a szakági feladatok átfedése okán emlékezünk meg. Ez utóbbi esetben azonban nem a klasszikusan kínálkozó épületfelügyeleti, automatika fejezet vonatkozásában meséljük el élményeinket, hanem lényegesen egyszerűbb feladatokkal, mint a kísérő fűtés telepítésével és – érintőlegesen – különféle fagyvédelmi szisztémákkal foglalkozunk.

Gázszerelők továbbképzésének tapasztalatai

|  1976
1 5 (1)

2002. március 29-én, Dobogókőn, a Dunagáz Rt. szervezésében került sor a Gázszerelők Napjára, ahol legfőbbképp a gázszerelői igazolvány, illetve az ahhoz kapcsolódó tanfolyamok tapasztalatairól volt szó. A minisztérium illetékeseinek részéről újra elhangzottak ígéretek és szép szavak, amelyekben nincs is okunk kételkedni, ám mint tudjuk, a minisztériumok malmai lassan őrölnek. A törvényi háttérről, a regisztrációról és az ahhoz kapcsolódó véleményekről már sokat írtunk, nem áll szándékunkban fölöslegesen szaporítani a szót. Egy olvasónk beszámolt tanfolyami tapasztalatairól is, most lássuk, hogy értékeli az elmúlt időszakot az egyik képző intézmény, a Dunagáz.

Kétmedencés mosogatók

|  2305

Áttekintő táblázat

Szakszerű hőszigetelés

Szigetelési útmutató V.

Lipowicz Henryk |  2695
1 5 (1)

Szigetelőszalagok

Egyszerűsített vállalkozási adó (EVA)

2003. január 1-jétől (tervezet)

Tomcsányi Erzsébet |  2261

Az egyszerűsített vállalkozási adó tervezete jelenleg még nagyon kiforratlan állapotban van, dolgoznak rajta a törvényalkotók. Mégis fontos, hogy tudjunk arról, milyen változások fognak bekövetkezni 2003. január 1-jétől, hogy átgondolhassuk az új lehetőségeket vállalkozásunk keretei között.

Múlt és jövő V.

Gázbekötések – pincei beállások

|  3181

A földbe, illetve a kerítésbe süllyesztett gáznyomás-szabályozó állomások látható doboz és cső nélküli kivitelét pincei bekötéssel tudjuk teljessé tenni. A pincei beállások kivitelét jelenleg szabványok, előírások nem határozzák meg, ezért sok esetben nem teljesen célszerű, avagy feleslegesen drága kivitel készül.