Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázszerelők továbbképzésének tapasztalatai

2002/7-8. lapszám | VGF&HKL online |  2183 |

Figylem! Ez a cikk 22 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

2002. március 29-én, Dobogókőn, a Dunagáz Rt. szervezésében került sor a Gázszerelők Napjára, ahol legfőbbképp a gázszerelői igazolvány, illetve az ahhoz kapcsolódó tanfolyamok tapasztalatairól volt szó. A minisztérium illetékeseinek részéről újra elhangzottak ígéretek és szép szavak, amelyekben nincs is okunk kételkedni, ám mint tudjuk, a minisztériumok malmai lassan őrölnek. A törvényi háttérről, a regisztrációról és az ahhoz kapcsolódó véleményekről már sokat írtunk, nem áll szándékunkban fölöslegesen szaporítani a szót. Egy olvasónk beszámolt tanfolyami tapasztalatairól is, most lássuk, hogy értékeli az elmúlt időszakot az egyik képző intézmény, a Dunagáz.

A továbbképzéseinken eddig részt vettek száma: 750 fő. A vizsgázók szakmai összetételére a mestervizsgával rendelkezők túlsúlya volt a jellemző, (kb. 95-96%). A fennmaradó kis hányadot technikusok és mérnökök képezték. A vizsgákon a szakmai felkészültségük, jártasságuk, biztonságtechnikai ismereteik, tudásszintjük felmérése valósult meg. A gázvezeték- és készülékszerelő szakma immár szakosodott gázvezeték- és gázkészülék-szerelőkre. A vizsgák alkalmával is tapasztalható volt a szakmai szétválás. A beszámoltatás alkalmával tapasztalható volt, hogy ki mely szakterületen tevékenykedik. A gyakorolt szakterületről jó, illetve elfogadható válaszokat kaptunk, míg az érintőlegesen végzett tevékenység témakörébe tartozó kérdésekre gyengébb minőségű válaszokat tudtak adni a hallgatók. Nincs jártasságuk például a gázvezeték-építéssel foglalkozó szerelőknek a gázkészülék javítása, karbantartása területén.

Tanfolyamonként, de tanfolyamon belül is mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgák eredményeinél erős szórás volt tapasztalható. Előfordult olyan vizsgázó, aki éppen csak elérte a minimális szintet, de ezt ellensúlyozta a „kiválóan megfelelt” minősítést kapott hallgatók száma. A gyakorlati felkészültség kiegyensúlyozottabb, lényegesen jobbnak mondható, a vizsgaeredmények is kiemelkedőbbek. Szóbeli vizsgán többen nehezebben fejezték ki magukat. A vizsgázók a vizsgakövetelmények témaköreit sem egyforma szinten ismerik. Jogszabályok, vállalkozási ismeretek területén tudásszintjük gyengébb, ismereteik felületesek. Tanfolyamainkon a hallgatók részére elméleti és gyakorlati felkészüléshez szükséges berendezéseket, eszközöket, szakmai anyagot biztosítottunk. Tanfolyamaink minden esetben megfeleltek a vizsgakövetelményeknek. A tanfolyamok és vizsgák lebonyolításának rendje megfelelő volt, rendellenesség nem történt.

A gázszerelői igazolvány 2 évre történő meghosszabbítását túlzottnak tartják hallgatóink, szerintük kétévente nem jelenik meg annyi műszaki újdonság, ami indokolttá teszi e gyakoriságot. A többség 4-5 évente tartaná elfogadhatónak a továbbképzésen való részvételt. Tanfolyamaink befejeztével, a kezdeti ellenállás után a többségnek az a véleménye, hogy a tanfolyamra szükség van, jónak tartják, ismereteiket kibővítették, felfrissítették, az előadásokon elhangzottakat hasznosítani tudják. Az eleinte kifogásolt képzési programot több esetben utólag kevesellték, a tanfolyam követelményszintjét sok esetben erősnek jelölték. Oktatóterem, tanműhely felszereltségünket jónak minősítették. A tanfolyam a jelenlegi szerkezeti formában is megfelelt számukra, de a műszaki újdonságok iránt az érdeklődés fokozottan jelentkezett.

A tanfolyam résztvevői egyetértők és támogatók abban, hogy az arcképes igazolvánnyal rendelkezőkkel szemben a kontárok háttérbe szoruljanak. Véleményük szerint napilapokban a fogyasztók felé több információt, tájékoztatást kellene adni, mert a lakosság a közlönyöket nem olvassa. A vizsgázók kérték, hogy teremtsék meg a jogvédelmüket. A hallgatók részéről felmerült, hogy csak az új műszaki megoldások, technikai eljárások ismeretesésére kerüljön sor. Ekkor azonban feltehető az a kérdés, vajon a gázszerelők továbbképzésére feljogosított intézmények mindegyike meg tud-e felelni a kihívásoknak. Tudják-e biztosítani az adott technológia bemutatását, a számonkérés megoldhatóságát minden esetben, vagy csak szóbeli tájékoztatás történne az új témakörben?

Hallgatói kérdés, hogy a tanfolyamok keretében előadásra került témakörök réztechnológiára, csatlakozó vezeték építésre miért nem kapják meg a jogosultságot? Füstgáz elvezetés, illetve kémény témájában a kialakítással, szereléssel kapcsolatosan további ismereteket, jogosultságot igényelnek.

Összegzés

A tanfolyamok résztvevői több új és naprakész információt igényelnek az alábbi témakörökben:

  • korszerű technológiai eljárás
  • rendeletek, jogszabályok ismertetése
  • gázkészülékek

Időszerű a GM rendelet módosítása a gázszerelő igazolványok 2 év helyett 4 évre való érvényesítésére. Szimpóziumokon vagy konferenciákon javasoljuk a szakmai és jogszabályi stb. tájékoztatás megszervezését, (új technológiák, eljárások, készülékek, jogszabályok, rendeletek), de ez nem helyettesíti a tanfolyamokon való részvételt. A továbbképzés jó, szükség van rá, de a pontosítás nélkülözhetetlen a tematikában, vizsgakérdésekben, tananyagban.

Hatwágner Ferencné, menedzser
Baranyai György, főmunkatárs
Dunagáz Rt.