VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2004. március

Az ingatlanpiac az EU csatlakozás után

K. M. |  2062

Új rovatunkat a kor követelményeinek ösztönzésére indítottuk: a május elsejei csatlakozás egy sor változást hoz magával, olyan változásokat, amelyekre minden vállalkozónak reagálnia kell. Sorozatunk első darabjaként egy, az ingatlanpiac alakulását elemző, áttekintő jellegű cikket közlünk.

Hogyan készítsünk jó padlófűtést? II.

Korompay Sándor |  6753
1 5 (1)

Előző cikkünkben a padlófűtés készítésének általános szempontjait tárgyaltuk. Néhány fontos feltételt most megismétlünk, amelyek nélkül nem számíthatunk arra, hogy a megrendelő elégedett lesz munkánkkal. Fontos a csővezeték alatti hőszigetelés gondos elkészítése (min. 2 cm polisztirol), nem elfelejtkezve a falak mentén elhelyezendő, hőtágulást kiegyenlítő elválasztó csíkokról.

Fogyasztói berendezések műszaki átvétele

Zongor Gábor |  2391

A 2003. évi XLII. törvény lehetőséget ad arra, hogy a gázszolgáltató a fogyasztói berendezések műszaki átvételét megbízottjai útján is végeztethesse. Konkrétan ez annyit tesz, hogy bizonyos cégek, kivitelezők, akiket a gázszolgáltató elismer „társainak”, meózhatják a saját munkájukat. A törvény által megnyitott lehetőség jelentős lépés a fejlett ipari államok gyakorlatának honosítása irányába.

A céges autóhasználatban bekövetkezett változások

Tomcsányi Erzsébet |  2020

2004. január 1-től kétszeresére növekedett a cégautó után fizetendő személyi jövedelemadó. A vállalkozásnak a cégautó utáni adót akkor kell megfizetnie – a beszerzési ártól és a beszerzési évtől függően -, amennyiben a cégautót magáncélra is használják.

Sugárzó fűtés gázüzemű infravörös-sugárzóval, sötétsugárzóval vagy mennyezeti sugárzólapokkal

Szakáts István |  2937

A címben szereplő három fűtési rendszermegoldást megkülönböztethetjük egyrészt konstrukciójuk, másrészt felületi hőmérsékletük alapján. Ennek megfelelően az infravörös sugárzó felületi hőmérséklete kb. 920 °C, a sötétsugárzóé átlag 300-350 °C, a menynyezeti sugárzólapé pedig 60-100 °C között van. Ebből is látható, hogy egy adott létesítmény hőveszteségének fedezéséhez szükséges teljesítmény csak különböző nagyságú sugárzó felületekkel oldható meg. A mellékelt táblázatokban szereplő hőmérsékleti és felületi értékek alapján tipikus alkalmazási példák vezethetők le.

Kettőn áll a vásár

Stuff Norbert |  2011

A világban mindenütt megfigyelhető a kettősség. Ahogy mondani szoktuk, minden érmének két oldala van, ahol létezik érdek, ott van ellenérdek is. A munkaadó és a munkavállaló elvileg együtt kellene, hogy haladjon a közös cél felé, mégis igen sok konfliktus adódik közöttük – és ez így természetes. Alábbi cikkünkben a munkavállalói oldal szempontjairól olvashatunk egy véleményt.

Munka ügyeskedés

K. M. |  2223

A munkaügy, a munkajog érzékeny terület, mert nagyok az érdekkülönbségek. Éppen ezért cikkünket -, hogy tartalma a legkevésbé legyen vitatható – hivatalos források igénybevételével írtuk, néhány megjegyzés hozzáfűzésével. A végképp elszomorító: ha a sorok mögé nézünk, az derül ki, hogy a büntetések nagy része a megfelelő papírozás hiánya miatt lett kiosztva.

Tím-be jöttünk, nagy örömmel

Meyer József |  1105

A kézművességről már máskor is megállapítottuk, hogy aránya és jelentősége folyamatosan csökken, ősi célszerszámok válnak nélkülözhetővé. Néhányukról csak hosszas töprengés után derül ki, hogy mire és hogyan használták annak idején. A muzeális technológiák 70% gyártási és 30% szerelési aránya mára teljesen megváltozott. A kézügyesség jelentőségét tudatosan visszaszorítva jutottunk el a minőségbiztosítási rendszerek olajozottabb működéséhez, bár a kvalifikált munkaerő anyagi megbecsülése a hegesztési követelmények rendszerében még úgy-ahogy működik.

Csapok Melyiket hová?

Piskóty Miklós |  7763
1

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók mindössze két csapfajtát; a hagyományos, „kétgombos” csaptelepet, és az egykaros keverőcsapot ismerik és keresik. Sajnos sok szerelő, de még tervező sem tud ennél sokkal többet. Pedig a paletta lényegesen szélesebb. E tanulmány keretében – egy kicsit a kezelés kényelme és a használat gazdaságosságának szempontjait is érintve – rövid áttekintést szeretnénk nyújtani a mosdócsapok széles választékáról. A megállapítások természetesen értelemszerűen a kád-, zuhany-, bidé- és mosogatócsapokra is vonatkoznak.

Szintetikus kaucsuk és polietilén szigetelőanyagok

Szabó Péter |  2921

Az épületgépészeti szigetelőanyagok felhasználhatósága nagyban függ attól, hogyan, milyen módszerekkel készítették azokat. Noha manapság a nagy gyártók módszerei közt nincs akkora különbség, érdemes röviden belemennünk a témába.

50 kW alatti, álló, tagos öntöttvas kazánok

 2211

50 kW alatti, álló, tagos öntöttvas kazánok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.