Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2004. január-február

Darálós-WC az uniós szabályozás tükrében II.

Kucsera Mihály |  16 914

A tervezők szinte kivétel nélkül ismerik, a szerelők szinte kivétel nélkül már telepítették is, többnyire anélkül, hogy változatait megismerve kihasználnák a lehetőségeit. Kényszermegoldásként alkalmazzák, pedig a tervezési szabadság növelésével új építés esetén is jelentős előny az alkalmazása. Megszabadít a gravitációs lefolyóhálózatok kötöttségétől, szabadabbá teszi a vizes helyiségek elhelyezését.

Tűzvédelmi rendszerek

|  20 375
1 5 (1)

Napjainkban egyre fokozottabban jelenik meg életünkben a tűz elleni védekezés. Egyre több ember zsúfolódik öszsze kis helyen, egyre nagyobb értékek vannak elhelyezve kis térben. A sok elektromos berendezés, a rengeteg technológia mind növelik a veszélyt. Elsődleges cél a tűz megelőzése, de ha bekövetkezik a baj, akkor is van, amire számíthatunk. Tűzoltási szempontból két alapvető rendszert különböztetünk meg: sprinkler-rendszert és tüzivíz-rendszert.

Füstgázveszteség világos- illetve sötétsugárzóknál

Szakáts István |  3762

A gázüzemű infravörös-sugárzó valamint infravörös-sötétsugárzó mind ipari, mind más csarnoképület esetében jól alkalmazható. A döntés látszólagos egyszerűség ellenére az adott műszaki megoldás kiválasztása és megfelelő illesztése a csarnokhoz azonban nem is olyan egyszerű feladat.

Új trendek a fürdőszobában A zuhany éve

Piskóty Miklós |  2811

Bolognában októberben a fürdőszoba és a konyha körül forog a világ. Az évente megrendezésre kerülő „Cersaie” a kerámia és a természetes anyagokból készült burkolóelemekre, a vizes berendezési tárgyakra és a szerelvényekre koncentrál. A kitűnő esztétikai érzékkel megáldott olasz designerek itt vonultatják fel legújabb alkotásaikat, de szép számmal mutattak be szellemes műszaki újdonságokat is.

A vállalkozást terhelő bérjárulékok 2004. január 1-től

Tomcsányi Erzsébet |  2484

Megszokhattuk, hogy minden év elején változnak az adójogszabályok, más járulékot, más összeget kell befizetnünk. Idén ugyan csak minimális mértékben emelték a minimálbért – amit az átlag vállalkozó fizet magának –, de azért érdemes végigmennünk az összes költségponton. A munkáltató a munkavállaló bére után 3% munkaadói járulékot köteles elszámolni és megfizetni. A tulajdonos személyes közreműködésének ellenértéke után nem kell munkaadói járulékot fizetni. Amennyiben a tulajdonos munkaszerződés alapján vesz fel bért, akkor azt munkaadói járulék is terheli.

Mustra

Meyer József |  2417

Az EU-csatlakozás számos lehetőséget rejt magában. Tréningektől, képviseleti lehetőségektől, továbbképzési formáktól és azok témáitól hangos a sajtó. Mi, kétkezi szerelők, a munka világában leginkább a korszerűbb anyagféleségek alkalmazásával és újabb szerelési technológiák elsajátításával fokozhatjuk a versenyképességünket.

A hidraulikai rendszerek térfogatáram-ellátása II.

|  4855

A növekvő műszaki követelményeket egyre bővülő termékkínálat kíséri. Sokakban talán fel sem merül, hogy mi az egyik alapfeltétele annak, hogy ezek megfelelő összhangban működjenek. Lényeges, hogy a költséges alkotóelemek – kazánok, hűtőgépek, szivattyúk, FC-k és hozzá tartozó szerelvények – előzetesen kialakított, megfelelő hidraulikai, áramlástani koncepció és annak megvalósítása nélkül alkalmatlanok az elvárások teljesítésére. Ezt az állapotot leegyszerűsítve – hogy neve legyen a gyereknek – térfogatáram-egyensúlynak is nevezhetjük. A kérdés az, hogyan lehet ezt létrehozni. A cikk ennek megvalósítására keres választ.

Rézzel a legionella ellen

|  2456

A KIWA, az elismert holland termék- és vízminőség-kutató intézet kutatási eredményei azt mutatják, hogy a rézcsövek jelentős mértékben csökkentik azon baktériumok fejlődését és szaporodását, amelyek a veszélyes légionárius betegséget okozzák. A műanyag csövekben mért szint tizede volt a baktériumok koncentrációja a rézcsövekben.

Öntöttvas lefolyócső-rendszerek

Szabó Péter |  4285

Az EU előírásai szerint (így nálunk 2004. május 1-től) tűzvédelmi okokból kötelező kommunális épületeknél az öntöttvas csővezeték alkalmazása. A német szennyvízcső piac 30%-át – ami bőven túlmegy a kommunális felhasználás keretein – öntöttvas csőrendszerekkel szerelik, mert kedvező műszaki tulajdonságaik megfelelnek a XXI. század fokozott biztonsági előírásainak.

Amit a készülékszerelő észrevesz – Tipikus kivitelezői hibák

|  4459
1 5 (1)

Sok olyan probléma merül fel egy fűtési rendszer kapcsán, amivel csak az üzemeltetés során szembesül a felhasználó. Ilyenkor a szervizt hívja, így az ott dolgozók inkább találkoznak ezekkel a gondokkal, mint a kivitelezők.

Fagyálló koncentrátumok

|  8469

Fagyálló koncentrátumok áttekintő táblázatát láthatja.

A szigetelőanyagok világa

Szabó Péter |  5468

Az épületgépészeti szigetelőanyagok sokszínűsége a garancia arra, hogy mindig a legmegfelelőbbet lehessen kiválasztani. Hadd nyújtsunk át a teljesség igénye nélkül egy csokorra valót, majd a leggyakrabban használt anyagféleségek gyártását, illetve a feldolgozását is Önök elé tárjuk. A szigetelőanyagok kiválasztásánál a mellékelt alkalmazhatósági táblázat nyújthat segítséget, de addig is vizsgáljuk meg a lehetőségeket. Érinteni fogjuk a tűzvédelem, hangszigetelés és a kasírozások sajátosságait is.