Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Új trendek a fürdőszobában A zuhany éve

2004/1-2. lapszám | Piskóty Miklós |  2807 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Bolognában októberben a fürdőszoba és a konyha körül forog a világ. Az évente megrendezésre kerülő „Cersaie” a kerámia és a természetes anyagokból készült burkolóelemekre, a vizes berendezési tárgyakra és a szerelvényekre koncentrál. A kitűnő esztétikai érzékkel megáldott olasz designerek itt vonultatják fel legújabb alkotásaikat, de szép számmal mutattak be szellemes műszaki újdonságokat is.

A csapoknak is alkalmazkodniuk kell a szigorú, új rendhez. Az ember tudatában a csap fogalma a mosdócsappal azonosul, így a vevő, ha egy egész garnitúrát szándékozik venni, akkor mindig a mosdócsap alapján választ, ezért a gyártók is erre fordítják a legnagyobb figyelmet. A „fiera”-n a téglalap keresztmetszetű, pengevékony csapok uralták a terepet. A leglényegesebb változás újfent a takarékosság rovására ment végbe. A kitűnően bevált levegőbekeveréssel dolgozó, sok víz látszatát keltő, kör keresztmetszetű perlátorok és kaszkád kifolyóelemek nem építhetők be az új formájú csapokba. Így jobb híján marad a szabad kifolyás. Ezzel a módszerrel az azonos művelethez lényegesen több vizet használnak fel, de úgy látszik, ez nem fontos szempont. Ezt az elvet követi az abszolút újdonságnak számító, nevében is „pengé”-re utaló Blade csapcsalád, melynek az 1. képen a leglátványosabb tagját, a falon belül szerelt zuhanycsapját és a kiömlőt mutatjuk be. A víz egy nagyon vékony résen ömlik ki és szabadon, vízesésszerűen zuhog alá. Látványnak gyönyörű, de a zuhanyozás talán mégis kellemesebb egy egyenletes, irányítható, lágy, szétterülő vízsugárral. A gazdaságosság sem igazán számít, ugyanis ezzel a zuhannyal sok vizet kell egy tisztálkodáshoz kifolyatni. De Olaszországban első a design!

Azért vannak olyan cégek is, amelyek a divatot igyekeznek az ésszerűséggel ötvözni. A 2. kép egy olyan egykaros csapot mutat be, melynek lapos kifolyócsövébe a legújabb, nyugodt vízsugarat biztosító sugárrendezőt építették be. Egyszer régen az egykaros csapokat úgy alakították ki, hogy a nyitás a kar felemelésével történjék, pedig a kéz mozgását figyelembe véve fordítva sokkal praktikusabb lenne. A képen látható csap szakít a hagyománnyal, és a szerelvény a kar – itt a kezelőgomb – előre döntésével nyitható. Az eredmény: a kézmosás néhány másodperccel kevesebb időt igényel, és kevesebb víz megy veszendőbe.

A 3. képen látható armatúra esetében erősen el kell gondolkoznunk, hogyan lehet megfelelő hőfokú vizet varázsolni a csapból? A kétrészes hasáb felső, vékony elemét az óramutató járásával ellentétesen mozgatva megindul hideg víz, s az elemet tovább fordítva egyre melegebb vizet kapunk. Ennél az ún. „hideg indítású” csapnál a víz mennyiségét nem is lehet változtatni, a takarékosságról egy mennyiségkorlátozós kifolyó gondoskodik. Egy másik, nagyon hasonló megjelenésű armatúra többet tud ennél: az elemecske a hőfok beállítására szolgál, a nyitás és a vízmennyiség szabályozása a kifolyócső végén lévő henger elfordításával történik. Így nem kell minden egyes alkalommal bajlódni a hőfok beállításával.

Az elektronika lassan az élet minden területre betör. Találkozhattunk már elektronikus zuhanytermosztátokkal, és láttunk távirányítóval üzembe helyezhető és szabályozható konyhai csapot is, amely az ismétlődő feladatok ellátása céljából még memóriával is rendelkezett. De érintésre működő és szabályozható mosdócsapot (4. kép) a Cersaie-on mutattak be először. A vízszintes kifolyócső tetején lévő nyomógombokkal a csap nyitható-zárható, és külön-külön szabályozható a hideg és a meleg víz térfogatárama. Érdekesség, hogy a kifolyócső függőlegesen mozgatható. Néhány éve feltűnést keltett az az érintés nélkül működő mosdócsap, amelynél a kezet a csap elé helyezve a csap nyitott, és a víz hőfokát a kéznek a kifolyóelemhez viszonyított távolságának változtatásával lehetett szabályozni.

A képeket áttekintve megállapíthatjuk, hogy a fürdőszoba minden eleme folyamatos változáson megy keresztül. A változások egyik indukálója a divat, ami nem mindig az ésszerűség és a praktikum irányába hat. A vizes armatúrákkal csak a tisztálkodás szintjén foglalkozó ember azt gondolná, hogy a csapoknál sok újat nem lehet produkálni, mégis évről-évre kikerülnek olyan műszaki újdonságok is, melyek egyszerűsítik és biztonságosabbá teszik a kezelést, és valóban a kényelmet és gazdaságosságot szolgálják. Ezeket érdemes a saját fürdőszobánkba is felszerelni!

Zuhanypanelek

A zuhanypaneleknél három irányzat figyelhető meg. A legjobban felszerelt, nagyobb tömegű, elegáns panelek pasztellszínekben pompázó, törhetetlen üveg előlapot kaptak. A lágyan ívelő körvonalak a klasszikus női test formáit követik, melyet a háromdimenziós, hajlított kialakítás még hangsúlyosabbá tesz. Az esetenként hátulról megvilágított, sejtelmes fényt sugárzó előlap különösen kellemesen látványt nyújt. Ha igénybe vesszük a villamos segéd-energiát, akkor az elektronikus mennyiség- és hőfokszabályozást, illetve a funkcióválasztást is be lehet vetni. A húzott alumínium profilból készülő panelek olyan karcsúk lettek, hogy a hideg- és a melegvíz-kiállást a szokásos 150 mm-es távolságnál lényegesen kisebbre kell szerelni. A régi zuhany helyére csak úgy lehet feltenni a fogyókúrán átesett paneleket, ha a kilógó bekötéseket egy-egy füllel eltakarjuk. A legkíméletlenebb koplaláson átesett zuhanypanelek egy krómozott csővé zsugorodtak. A csőszerű megjelenés érdekében a bekötések egymás fölé kerültek, a csapok és a váltó is a cső belsejében nyertek elhelyezést. A fürdőszoba alapterülete megállíthatatlanul növekszik, és a kád a sarokból a helyiség közepére kerül. Az új szituáció új csapot kíván. Tavaly még kuriózumnak számított, ma már a komolyabb gyártók kínálatából nem hiányozhat a körbejárható kádak vízellátását biztosító álló csap sem.