VGF&HKL szaklap

Miért beteg a magyar?

2016/10. lapszám | Veresegyházi Béla |  1670 | |

Miért beteg a magyar?

Több olyan mérésről is van tudomásunk, amely a szén-monoxid vagy szén-dioxid koncentrációjának változását vizsgálja lakóterekben (például debreceni egyetem), de hogy mennyire nincsenek ezek katasztrofális eredményei a köztudatban, az a légellátás témájának mostoha sorsát illusztrálja. Most egy nagyon tanulságos hálószobai, éjszakai (alvási időszaki) mérést kaptunk.

Az ábrán látható, hogy egy felnőtt esetén csukott nyílászáróknál több mint 2300 ppm-ig emelkedett a CO2-szint reggelre, két felnőttnél viszont már az éjszaka folyamán szellőztetni kellett, amikor az egyik lakó fejfájásra ébredt, és látta, hogy a CO2-szint majdnem 3000 ppm-ig emelkedett.

CO2-mérés lakótérben. A jobb áttekinthetőség miatt az egyes mérések össze lettek tolva egy közös kezdőpontba (minden nap más-más időpontban kezdték el a szobát használni). Az éjszakák végén mindig ki lett szellőztetve a szoba. Természetesen gépi szellőztetés nincs, nem volt. (A légkör CO2-tartalma egyébként kb. 400 ppm-re tehető.)

Narancs: 2 felnőtt, minden nyílászáró csukva, sárga: 2 felnőtt, ablak bukóra nyitva, barna: 2 felnőtt, beltéri ajtó nyitva, kék: 1 felnőtt, minden nyílászáró csukva, szürke: 2 felnőtt, ablak teljesen kitárva.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

CO2