Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Műanyag csövek az épületgépészetben

2018/9. lapszám | Lantos Tivadar |  647 |

Műanyag csövek az épületgépészetben

A műanyag csövek egyre nagyobb szerephez jutnak az épületgépészetben, számos tulajdonságuk kedvezőbb, mint az acél csővezetékeknek. Előfeszített technológiával szerelve a műanyag csövek üzemi körülmények között kisebb igénybevételnek vannak kitéve, ezáltal élettartamuk, egyéb paramétereik javulnak. A VGF szaklap a különböző csőszerelési technikáknak járt utána.

Mintaprojekt a Pollackon 

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán átadták azt a labort, ahol a hallgatók saját szemükkel is meggyőződhetnek a műanyag csővezetékek ipari alkalmazásának lehetőségeiről, valamint az új, úgynevezett előfeszített technológia előnyeiről. A laboratórium előtti folyosón elhelyezett demonstrációs összeállítás három csőszakaszt tartalmaz. Az első csővezeték szabadon szerelt, kompenzálás nélküli. A második csőszakasz esetében a klasszikus megoldásokat alkalmazták a hőtágulásból adódó hosszváltozás kezelésére; támasztóhéjakat, csőlírákat építettek be a kompenzációhoz. A harmadik cső esetében a magyar szerelőipar számára kevésbé ismert technológiát használtak, előfeszítéssel szerelték be a műanyag csövet. A technika alkalmazása során a szereléskori hőmérséklet és az üzemi hőmérséklet közötti hőmérséklet-különbségből kiszámolják azt a hosszváltozást, amit a csőszakasz elszenvedne. Ezzel a mérettel a csővezetéket megrövidítik, levágják a rövid csőszakaszt a vezetékből. A térhálósított polimerből készült csővezetékek alkalmasak arra, hogy minden speciális technika nélkül meghúzzák azt a hiányzó szakasz méretével, hogy elérje a hozzá tartozó rögzítéstechnikát. Így hideg állapotban lesz feszültség alatt a csővezetéki rendszer, amikor az üzemi hőmérsékletet eléri, akkor pedig nyugalmi állapotba kerül. A demonstráció során 70 °C hőmérsékletű vizet keringtettek át a három csőszakaszon. Alig 10 perc elteltével látványos különbség mutatkozott a három csőszakasz esetében. A nem kompenzált csővezeték tartószerkezetek közötti belógása elérte a 15-20 cm-t is. A csőlírás kompenzáció esetén kisebb volt a belógás, míg az előfeszített technológiával szerelt csővezeték esetén semmilyen változás nem volt tapasztalható.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

A műanyag csővezetékrendszerek lassan elfoglalják a maguk pozícióját az ipari létesítményekben is. Erre nagyon jó példa az Audi győri gyára, ahol több műanyag cső is beépítésre kerül. Hűtővezetékeknek, különböző robotokat mozgató közegek továbbítására (gázok, sűrített levegő) ezek a csőrendszerek stabilan megfelelnek. A gyakorlati tapasztalatok alapján elmondható, sűrített levegő szállításában kiemelkedő az alkalmazása. Megfelelő kötéstechnikával, hegesztéseket nem alkalmazva, nem kell a résveszteségekkel számolni.

Magyarországon az előfeszített csővezeték ipari körülmények között még nem került beépítésre. Németországban már több helyen sikerrel alkalmazzák a technológiát,. Hazai viszonylatban van egyfajta bizonytalanság mind a tervezők, mind a kivitelezők részéről. Pedig a csővezeték megnyújtása egyszerű folyamat, melyet a gyártó a saját laboratóriumában is tud demonstrálni. A kötéstechnika biztos, a megnyúlás következtében semmilyen káros folyamat nem indul el. Németországban az üzemeltetési tapasztalatok igen kedvezőek, minden esetben problémamentes üzemet biztosítanak az előfeszített műanyag csővezetékek.

ÉpületgépészetFűtési rendszerMűanyagSzerelvények