Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az ingatlanszakértőt is becsaphatják?

2018/9. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  1091 |

Az ingatlanszakértőt is becsaphatják?

Jó kérdés. Vajon áldozatául eshet-e a saját házvásárlásának egy minden tudással és dörzsöltséggel felruházott ingatlanos szakértő?

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Ha igen, akkor a történet tanulsága, hogy a laikusoknak és a hozzá nem értőknek még körültekintőbben kell egy ingatlanügyletet kezelniük, mint ahogyan azt gondolnák. Bízhatunk-e egy energetikai tanúsítványban? Működnek-e rendeltetésszerűen az épületgépészeti berendezések? Soron következő tanulságos történetünk ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

A szakértő az szakértő

Már körvonalazódik ebből a történetből, hogy a két fél hosszas jogvita elé nézhet. A jogászok feladata a vitatkozás, a mérnök feladata, hogy bebizonyítsa, hol vannak a hibák az épületben, amit adott esetben egy termovíziós felvétellel kitűnően ki lehet mutatni. Ha a mai ingatlankeresletet figyelembe vesszük, ahol a vevők sorban álnak egy-egy eladó házért, lakásért felvetődik bennünk a kérdés: vajon van-e lehetőségünk egy alaposabb vizsgálatra és a hibák folyományaként az alkudozásra? Valószínűleg kevés az esély, mert az eladó könnyen „elhajthat” bennünket. Ennek ellenére mégis érdemes szakembert fogadnunk, aki valamilyen támpontot adhat számunkra, hogy a beköltözés után mire számíthatunk, és a felújítás belefér-e még a költségvetésünkbe. Azonban a cikkünk elején feltett kérdésünkre, mely szerint becsaphatják-e az ingatlanszakértőt, még nem adtuk meg a választ. Természetesen egy szakértőt nehéz becsapni, ám ők sem vizsgálhatnak meg mindent, főleg nem a rejtett hibákat. Nyáron nem fűtik fel a lakást, hogy ellenőrizzék, működik a kazán, jó-e a fűtésrendszer, nem szedik szét a fürdőszobát a vízhálózat vizsgálatára stb. Azonban az ingatlanszakértő szerint akkor is megérte volna megvenni az ingatlant, ha nincs rajta ház, ugyanis a telek nagyon értékes. Az épület pedig a bónusz. Az már csak hab a tortán, ha egy per után sikerül a felújítás költségét vagy annak egy részét visszaszerezni. Tehát az ingatlanszakértő jó vételt csinált!    

Bokor AndrásEnergiahatékonyságKazánKondenzációs kazánSzakértőTanulságosVGF Otthon

Kapcsolódó

Kondenzvíz áztatta szét a falat

Kondenzvíz áztatta szét a falat

Kinek a felelőssége a kondenzátumelvezetés?