Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szegélyfűtés az esztétikus megoldás

2018/9. lapszám | Czire Attila |  1018 |

Szegélyfűtés az esztétikus megoldás

A szegélyfűtőtestek és padlókonvektorok kis vízterük miatt könnyen szabályozhatók, esztétikusak, és energiatakarékos fűtési rendszer építhető ki. De mi is az előnye, illetve hol használható ez a fűtés, és legfőképpen hogyan készül? Ennek jártunk utána…

A gyakorlatban

A szegélyfűtőtesteknek számos előnye van a hagyományos radiátorokkal szemben. A legfontosabb, hogy olyan helyeken, ahol nincs lehetőség magasabb fűtőtestek elhelyezésére – ilyen helyiségek például a tetőtéri szobák, ahol a csapott felületek miatt lecsökken a tér –, a szegélyfűtőtestek könnyen beépíthetők. De a bútorok, például íróasztal vagy kanapé mögé is telepíthetők, így nem foglalnak el ténylegesen nagy helyet a hasznos alapterületből. Mindemellett a megjelenésük esztétikus, a RAL színskála szerint 150-200 féle színben, speciális kivitelben, akár rozsdamentes acélból vagy fa utánzatban is készülhetnek.

A magasság hiányát a szélességgel kell pótolni a helyiség fűtési hőigényének kielégítésére, melynek előnye, hogy egyenletesebb lesz a hőmérséklet. Közvetlenül a talajtól indul a hőeloszlás, valamint a szegélyfűtés hosszban is lefedi a falfelületet, ezzel a falazat vagy az üvegfelületek hidegsugárzó hatása is megszüntethető. Amennyiben a szegélyfűtőrendszer megfelelően van kialakítva, létrejön az egyenletesen meleg hőfüggöny, így jobb lesz a helyiségben a hőérzet, amely akár 10-20 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhet.  

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Fűtési rendszer