Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Új kémény létesítése meglévő épületben

2018/9. lapszám | támogatott cikk |  2116 |

Új kémény létesítése meglévő épületben

Új, korszerű kémény létesítésére nemcsak új épület építésekor van lehetőségünk – bár kétségkívül ez a legideálisabb helyzet –, hanem használatban lévő épület felújításakor, korszerűsítésekor is. Vegyük sorra a lehetőségeket.

Az első, amikor egy használatban lévő épület elavult, lebontott kéményének helyére újat építünk. Ilyen esetben kérjük ki szakember véleményét, mivel a régi falazott kéményeknél olyan csomópontokkal is találkozhatunk, melyek megbontása komoly szaktudást igényelhet. Ha megtörtént a bontás, az új kémény felépítése már nem okozhat gondot. A Leier kémények befoglaló mérete kicsi – akár 32×32 cm –, ezért a lebontott kémény helyére biztosan visszaépíthetők. Építés során az általános szabványi feltételek mellett a gyártó építési utasításában foglaltak betartása szükséges. Feltétlenül járjunk utána az érvényes előírásoknak, kiemelt figyelmet szentelve a kitorkollási magasságnak és az éghető anyagoktól való védőtávolságnak.

Másik lehetőség, a kémény szabadon megválasztott helyre történő beépítése használatban lévő épületben. A kémény helyének kiválasztásakor fontos szempont a leendő fűtőberendezés helye. Érdemes arra törekedni, hogy a kémény az épület olyan pontján épüljön fel, ahol a tető legmagasabb pontján jut ki a szabadba. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a kémény csak minimálisan fog a tető síkja fölé emelkedni, így nem kell külön megerősítésről gondoskodni, és esztétikus is. A kémény tetősíkon túli szakaszának hosszáról szabvány rendelkezik, így ennek meghatározását mindenképpen bízzuk szakemberre. A kéményt megfelelően szilárd aljzatra kell telepíteni. A födémkémény-, illetve a héjazatkémény-csomópontokat szintén általános követelményeknek megfelelve kell kialakítani.

A harmadik lehetőség a kémény épületen kívül történő megépítése. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a füstcsőcsatlakozás falon át történő kialakításán kívül semmilyen rombolással nem jár az épületen belül. A megfelelő szilárdságú alap ebben az esetben is elengedhetetlen. A kéményt 3 méterenként rögzíteni kell az épület falához, lehetőleg a koszorúknál, hogy minél stabilabb legyen a kapcsolat. Az épületen kívül épült kémény teljes szakasza hidegszakasznak tekinthető, hiszen mindenhol a külső környezettel érintkezik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy csak hőszigetelt kéményt válasszunk. A tüzelőberendezés füstcsövét, falhüvelyen keresztül kell átvezetni a falazaton. A falhüvely átmérőjét a füstcső átmérője és a falazat anyaga határozza meg.

Utólagosan épített kémények esetében az eleve adott lehetőségek miatt, az éghető építőanyagtól való távolsági követelmény betartására, a kitorkollási magasság pontos meghatározására, a tisztítóajtók megfelelő helyre történő elhelyezésére és a kondenzátum elvezetésének kialakítására különös körültekintéssel történjen, mivel alkalmazkodnunk kell a meglévő körülményekhez.

ÉpületgépészetKéménySzabályozásTanulságos


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem